۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۷:۰۴
کد خبر: ۶۵۲۱۰۳

تخفیف ۲۰ درصدی بورسی

تخفیف ۲۰ درصدی بورسی
هدف از تشکیل این صندوق مشارکت همه مردم در این طرح و بهره‏‌مندی همه ایرانیان از سود بازار سرمایه است. طبیعتاً تغییرات ارزش سهام موجود در این صندوق منجر به افزایش یا کاهش ارزش واحد‌های صندوق ‏می‌شود.
به گزارش خبرگزاري رسا، با ورود ۳۸ هزار میلیارد تومان به بورس تهران طی یک ماه گذشته، هنوز هم برای عده‌ای سؤال است که هدف دولت از عرضه شرکت‌های دولتی در بورس چیست و قرار است با چه قیمتی به مردم عرضه شود؟

وزارت امور اقتصادی و دارایی چندی پیش طی اطلاعیه‌ای فراخوان واگذاری (شماره ۱) پذیره نویسی واحد‌های سرمایه‌گذاری صندوق سرمایه گذاری قابل «معامله (ETF) واسطه‌گری مالی یکم» را منتشر کرد. در این اطلاعیه آمده بود که وزارت امور اقتصادی و دارایی از طریق این واگذاری، به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران، باقیمانده سهام خود در بانک‌های ملت، تجارت و صادرات ایران و بیمه‌های البرز و اتکایی امین را واگذار خواهد کرد.

قرار است ۱۶ هزار ۵۰۰ میلیارد تومان باقیمانده سهام دولت در سه بانک و دو شرکت بیمه‌ای مذکور در قالب یک صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس (ETF) با عنوان «واسطه‌گری مالی یکم» عرضه شود.

برای پذیره‌نویسی چه باید کرد؟

ایسنا گزارش داده است: در اطلاعیه شماره ۲ این وزارتخانه آمده است که بانک‌های ملی، سپه، مسکن، کشاورزی، رفاه کارگران، ملت، تجارت، صادرات و قرض‌الحسنه مهر ایران، پارسیان و پاسارگاد به عنوان بانک‌های منتخب از تاریخ ۱۴تا ۳۱اردیبهشت ماه، آماده پذیره‌نویسی متقاضیان خریداری واحد‌های سرمایه‌گذاری صندوق سرمایه گذاری قابل معامله (ETF) هستند. در واقع متقاضیان می‌توانند به صورت غیرحضوری و با مراجعه به درگاه بانک‌های مذکور نسبت به پذیره‌نویسی اقدام کنند.

ویژگی بارز این واگذاری، بهره مندی تمامی ایرانیان از تخفیف ۲۰درصدی است. سقف سرمایه‌گذاری هر شخص حقیقی (هر کد ملی) ۲۰ میلیون ریال (دو میلیون تومان) تعیین شده است. پذیره نویسی برای هر فرد دارای کد ملی امکان‌پذیر است و محدودیت سنی برای متقاضیان وجود ندارد. پذیره نویسی واحد‌های این صندوق برای اشخاص دارای کد معاملاتی (کد بورسی) از طریق کارگزاری‌های بورس و سامانه‌های آنلاین معاملاتی و درگاه‌های غیرحضوری و حضوری بانک‌های منتخب و برای اشخاص فاقد کدبورسی، از طریق درگاه‌های غیرحضوری و حضوری بانک‌های منتخب انجام می‌شود. شروع پذیره نویسی از ۱۴ اردیبهشت و پایان پذیره نویسی ۳۱ اردیبهشت خواهد بود.

متقاضیان باید توجه داشته باشند که داشتن کد بورسی برای پذیره نویسی الزامی نیست. متقاضیان برای انجام معامله این واحد‌ها که از دو ماه بعد از تخصیص امکان پذیر است، می‌توانند به تدریج طی ماه‌های آینده و در فرصت مناسب نسبت به ثبت نام در سامانه سجام و دریافت کد بورسی مطابق رویه‌های شرکت سپرده گذاری مرکزی و تسویه وجوه اقدام کنند.

سهم دولت
 
سهم باقیمانده دولت که اکنون در حال عرضه است، در بیمه البرز با نماد البرز ۱۷درصد، در بیمه اتکایی امین با نماد اتکام ۴۴/ ۱۱ درصد و در هرکدام از بانک‌های صادرات با نماد وبصادر، ملت با نماد وبملت و تجارت با نماد وتجارت نیز ۱۷درصد است. باید به این نکته توجه داشت که همه سهم‌های مذکور در یک صندوق قرار می‌گیرند و متقاضی سهم صندوق را خریداری می‌کند. بر این اساس فرد در پنج سهم شریک است. هر یونیت واحد ۱۰هزار تومان است و ۵۰۰ تومان هم برای بازارگردانی در نظر گرفته شده است. اینکه پنج سهم در یک سبد قرار می‌گیرد، باعث می‌شود ریسک صندوق کاهش پیدا کند، زیرا ممکن است یک سهم نزولی، اما سهم دیگر صعودی باشد. مدیریت صندوق تا ۵ /۱ سال با دولت است و پس از آن به مردم واگذار می‌شود. در واقع عده‌ای سهام مردم را می‌خرند و یک درصد ظرفیت هیئت مدیره را تشکیل می‌دهند.

ثبت‌نام بیش از یک‌بار

انجام پذیره نویسی به میزان کمتر از ۲ میلیون تومان و در چند مرحله برای هر کد ملی بلامانع است؛ مشروط بر اینکه مجموع پذیره‌‏نویسی‏های انجام شده برای هر کد ملی، بیشتر از سقف ۲ میلیون تومان نباشد. درصورت عدم رعایت سقف ۲ میلیون تومان برای هر کد ملی، برگشت وجوه واریزی متقاضیان در طی مدت پذیره‌‏نویسی توسط بانک‏های منتخب ممنوع است. امکان‌پذیره ‏نویسی برای هر فرد ایرانی دارای کد ملی بدون وجود محدودیت سنی هم وجود دارد.

همانند سهام سود تضمینی در کار نیست

هدف از تشکیل این صندوق مشارکت همه مردم در این طرح و بهره‏‌مندی همه ایرانیان از سود بازار سرمایه است. طبیعتاً تغییرات ارزش سهام موجود در این صندوق منجر به افزایش یا کاهش ارزش واحد‌های صندوق ‏می‌شود. ضمن اینکه تلاش می‏شود از طریق سرمایه‏گذاری مبالغ نزد صندوق برای بازارگردانی، حداکثر سود ممکن حاصل شود. بدین ترتیب سود تضمینی برای واحد‌های سرمایه گذاری صندوق وجود نداشته و صرفاً سود احتمالی یا از طریق افزایش قیمت سهام موجود در صندوق به دست می‌آید یا از طریق واریز سود سالانه ناشی از عملکرد سهام شرکت‏های موجود در صندوق.

هرچند برای خرید واحد‌های این صندوق هیچ‌گونه نیازی به کدبورسی وجود ندارد، اما با توجه به مذاکرات و رایزنی‏های انجام شده، در نظر است تا فرآیند احراز هویت قبل از پایان اردیبهشت‌ماه از طریق سجام به‏ صورت الکترونیک و غیرحضوری انجام شود. سازمان بورس نیز با تعامل با شبکه بانکی در حال فراهم کردن بستر‌های لازم برای انجام این کار از طریق شعب تمامی بانک‏هاست. ضمن اینکه در حال حاضر این امر از طریق برخی از شعب بانک‏های صادرات ایران، شهر و آینده قابل انجام می‏باشد.

گفتنی است در این مرحله الزامی به داشتن حساب نیست؛ ولی متقاضیان برای امکان معامله این واحد‌ها در آینده باید حتماً حساب بانکی داشته باشند تا بتوانند کد بورسی اخذ کنند. فراموش نکنیم این موضوع کاملاً متفاوت از سهام عدالت است و در این طرح مردم می‌‏توانند تا مبلغ ۲ میلیون تومان به ازای هر کدملی سهام متعلق به دولت را از طریق خرید واحد‌های سرمایه گذاری صندوق واسطه‌گری مالی یکم، با تخفیف خریداری کنند. در حالی که سهام عدالت سهامی است که قبلاً به حدود ۵۰ میلیون نفر از مردم تعلق گرفته و ظرف ماه‌های آتی مدیریت آن به خود مردم منتقل می‏‌شود و نیازی به واریز مجدد وجه توسط مردم برای تملیک سهام وجود ندارد./1360/
ارسال نظرات