ماموریت رادیو زیارت احیای امر اهل بیت است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، نصر پور ظهر امروز در نشست خبری جشنواره تولیدات رادیو زیارت در مرکز صداوسیمای خراسان رضوی با اشاره به آرمان ها و اهداف انقلاب شکوهمند اسلامی، فرهنگی، اخلاق و مؤلفه های فقهی و فرهنگ شیعی را از جمله موضوعات زیارت برشمرد که همواره مورد هجوم نظام سلطه و دین ستیزان قرار داشته و موضوع ارزشی و معرفتی زیارت به جز دل های مؤمنین بروز رسانه ای و تخصصی نداشته است تا در مسیر صیانت، آگاهی بخشی با رویکردهای فرهنگی معنوی معارف دینی و اعتقادات ائمه معصومین (ع) تبلیغ و ترویج شود.
وی با اشاره به جایگاه ویژه مشهد مقدس و مرجعیت دینی و مذهبی آن به عنوان پایتخت معنوی ایران اسلامی انتظارات از این کلان شهر مذهبی را با وجود میلیون ها زائر و ظرفیت بالای مضجع ملکوتی امام رضا (ع) ضروری دانست که ظرفیت های مهمی چون حوزه های علمیه برجسته با حضور مراجع عظام و علما و مجموعه ی شاخص آستان قدس رضوی و اهالی خرد و فرهنگ به این قابلیت های خدا دادی افزوده است.
گسترش فرهنگ زیارت
مدیرکل صداوسیمای خراسان رضوی بیان داشت: فرایند راه اندازی رادیو زیارت به عنوان تنها رسانه تخصصی زیارت در کشور در سال ۱۳۹۵ آغاز و در سال ۱۳۹۶ به صورت آزمایشی راه اندازی شد و عملاً یک سال بعد به صورت رسمی و شبانه روزی کار خویش آغاز کرد.
وی افزود: با هدف گسترش فرهنگ زیارت و برجسته سازی جایگاه اهل بیت (ع) به ویژه حضرت امام رضا (ع) که ایجاد پیوند معنوی با مردم و مؤمنین را در مشاهد شریف و اماکن مقدسه ضروری می نمود و بهره برداری از تجربیات موفق برنامه های معارفی با نگاهی به غنی سازی محتوای تخصصی برنامه سازان پیرامون باز نمایی خردمندانه فرهنگ زیارت با محورهای ۴ گانه دین، اخلاق، امید و آگاهی کشف و نو آوری های افراد خلاق زمینه ی جشنواره ی سراسری رادیو زیارت را به وجود آورد. این جشنواره که تشکیلاتی نیست کاملاً موضوع محور و ساختار مند بر اساس جدول پخش شبکه ها طراحی شده و امر زیارت در سراسر برنامه ها ساری و جاری بوده است که مطابق شیوه نامه محتوایی و اجرایی جشنواره تلاش شده است تا خلاقیت ها و نو آوری جوانان متخصص و علاقمند در حوزه رسانه شناسایی شود.
نصرپور کفت: توسعه و ترویج فرهنگ زیارت، مقوله خدمت به زائرین توانمند سازی و شناسایی ظرفیت های هنرمندانه در بخش های زیارت در سال ۱۳۹۸ جشنواره در ۶ بخش آثار نمایشی، برنامه های ساده و ترکیبی، خبر، موسیقی و نغمات، پژوهش و نویسندگی و فضای مجازی با بخش ویژه ی شهید سپهبد سلیمانی طراحی و عملیاتی کرد.
وی افزود: در این زمینه تعداد آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره ۲۰۰۰ اثر بوده است که ۱۱۰۰ آن از طریق فضای مجازی و پویش من رسانه حسینم و ۹۰۰ اثر نیز مشتمل بر ۴۵% آثار مردمی و ۵۵% آثار همکاران برنامه ساز سازمان صدا و سیما در سطح کشور بوده است که با توجه به میزان تولید سالانه رادیو زیارت که در سال ۱۳۹۹ به میزان ۳۰۳۱ ساعت بوده است بسیار قابل توجه و محل بررسی و رقابت است.
وی ادامه داد: حضور مستمر در شبکه های سراسری با ۶۰% برنامه های زنده و پخش تصویر برنامه های زنده رادیوی در ماه های شعبان و رمضان و بیش از ۱۲۰ برنامه در سراسر کشور که از طریق سایت سازمان صدا و سیما و اپلیکیشن ایران صدا فراهم گردیده مقدمات راه اندازی تلویزیون اینترنتی زیارت را برای اولین بار برای یک شبکه رادیویی سراسری قابل دریافت در تلوبیون فراهم آورده است.
مدیرکل صداو سیمای خراسان رضوی بیان داشت: مقدمات ایجاد قرارگاه رادیویی زیارت در حرم مطهر رضوی با محوریت پوشش برنامه های شبکه های سراسری رادیو در طول سال به ویژه در ایام نوروز، دهه کرامت، دهه پایانی صفر و همه مناسبت های دینی و مذهبی از قابلیت های رادیو زیارت و تلاش همکاران سازمان صدا و سیمای خراسان رضوی در تبلور اندیشه های دینی و معارف رضوی بوده است.
وی افزود: مراسم اختتامیه در تاریخ ۱۷ تیر ماه سال جاری در محل تالار همایش های بین المللی صدا و سیما در مشهد مقدس ( ساختمان صبا ) با حضور مقامات کشوری و استانی و هنرمندان برگزار خواهد شد که انشاء الله مقدمات فراخوان دومین جشنواره سراسری رادیو زیارت نیز رونمایی می گردد.
وی ادامه داد: آیین اختتامیه نخستین جشنواره تولیدات رادیویــی زیــارت بــا شــرکت ۲۰۰۰ اثر در قالبهــای گوناگون، هفدهم تیــر به میزبانی مشهد مقدس برگزار می شود. حال بعد از گذشــت سه ســال از فعالیت رادیو زیارت، نخســتین جشــنواره تولیدات رادیویی زیارت قرار اســت با یک سال تاخیر ناشی از شیوع ویروس کرونا، شکل اجرایی به خود بگیرد و برنامه ســازان و دست اندرکاران تولیدات محتوایی در حوزه زیارت، در رقابتی گســترده و حرفه ای، آثارشان را در قالب های گوناگون ارائه کنند.
بخشی ویژه با موضوع سردار شهید سلیمانی
نصرپور گفت: برگــزاری نخســتین جشــنواره تولیدات رادیویی زیارت، گامی مهم و ارزنده در زمینه تقویــت و بهینه ســازی تولیــدات محتوایی درباره مســئله زیارت به شــمار مــی رود. در این جشنواره که با اســتقبال خوب همکاران و مخاطبان رو به رو شــده و قرار است ۱۷ تیر، آیین اختتامیه آن در مشهد برگزار شود، بیش از ۲۰۰۰ اثر ارزشــمند در قالبهای مختلف همچون خبــر، برنامه های ســاده و ترکیبی، نمایش، موســیقی، پژوهش و نویســندگی، فضای مجازی و بخش ویژه ســردار شــهید سلیمانی دریافت شده است.
وی افزود: به گفته مسئولان رادیو زیارت، از این طریق علاوه بر معرفی اســتانداردهای برنامه ســازی در ایــن حوزه به برنامه ســازان و دریافت آثار ارزشــمند با موضــوع زیارت، اســتعدادهای درخشانی نیز در این زمینه شناسایی شده اند که درآینده از این ظرفیت و استعداد استفاده خواهدشد. تا اینجای کار، گروه داوری با رمزگشــایی مشخصات آثار و تعیین اسامی برندگان، نتایج جلســات اولیه درباره میزان و نحوه و شرایط تخصیص جایزه و آثار مشمول دریافت تندیس را مشــخص کرده و در شــورای محتوایی نیز اقدامات جامعی صورت گرفته است.
مدیرکل صداوسیمای خراسان بیان داشت: قــرار اســت مهمانــان ویــژه ای در آیین اختتامیــه حضــور یابنــد که از جملــه آنان می توان بــه نماینده ولی فقیه در خراســان رضــوی و امام جمعه مشــهد مقدس، تولیت آســتان قدس رضــوی، تولیت های آســتان مقــدس حضــرت فاطمــه معصومــه(س) و شاهچراغ (ع)، عبدالعظیم حسنی(ع) و مسجد مقدس جمکــران، مدیــران کل مراکز قم و فارس اشاره کرد و علاوه بر این، پیگیری های لازم برای اخذ پیام یکی از مراجع عظام تقلید هم صورت گرفته است.
شبکه ای برای ۳۰ میلیون زائر
نصرپور، بیان داشت: امروزه در دنیای ارتباطات و ظهور رسانه های نوین و خاصه در دنیای رســانه، رقابتی و تخصصی شدن، یکی از راه کارهای حضور و بقا در این عرصه اســت و بــر همین اســاس با توجه به گســتردگی مفهوم زیارت با ارائه پیشنهادهایی که از مرکز خراســان رضوی ارائه شد بر اساس صلاح دید سازمان و معاونت امور استانها پس از جلسات مختلف مقرر شد شبکه رادیویی زیارت با توجه بــه ظرفیت عظیم بارگاه منور امام رضا (ع) در مشــهد مقدس راه اندازی شــود که با گذشت مدت کوتاهی از تأســیس این شبکه، استقبال مخاطبــان گوناگــون از آن، مؤید این تصمیم است.
وی افزود: جایگاه رادیو زیــارت از چند بعد دارای اهمیت اســت؛ نخســت اینکه بعد از گذشت ۴۰ ســال از پیروزی انقلاب اسلامی، ضروری بود با توجــه به وجود بــارگاه نورانی حضرت علی بن موسی الرضا (ع) در مشــهد مقدس و حضور سالانه بیش از ۳۰ میلیون زائر ایرانی و خارجی، شــبکه ای در تراز جمهوری اسلامی به عنوان رســانه معــارف اهل بیــت ( علیهم السلام ) به صورت سراسری از مشهد به تولید و پخش بپــردازد، وجود حــوزه علمیه غنی، صاحب اندیشــه و صاحب اثر و موثر در تولید محتوای دینــی و نیز حضور زائران فارســی زبان از کشــورهای همجوار مانند افغانستان، تاجیکستان، پاکســتان و هند، فرصتی مغتنم و ارزنده برای تبلیغ آموزه های زیارتی و تعمیق باورهای متعالی شیعه به مخاطبان فارسی زبان فراهم آورده بود که باید از آن استفاده می شد.
وی ادامه داد: امکان بهره گیری از ظرفیــت خوب رادیوهای برون مــرزی فعال در مرکــز در صورت نیاز به راه انــدازی و برنامه ریزی بــرای برنامه هایی به زیان های اردو، تاجیکی، دری و عربی در حوزه زیارت اهل بیت ( علیهم السلام ) از جمله نقاط قوت و ویژگی های رادیو زیارت است.
مدیرکل صداوسیمای خراسان رضوی بیان داشت: در کنار این نقاط قوت، محدودیت در پوشــش FM که فعال حدود ۲۵ درصد کشــور از جمله تهران بزرگ، شهرهای زیارتی مشــهد مقدس، قم و شیراز و همچنین بجنورد و بیرجند را در برگرفته، جزو مهمترین نقاط ضعف این شبکه سراسری است که البته، رادیونمای فعال و پخش از طریق تلویزیون های دیجیتال در سراســر کشــور و حضور موثر در اپلیکیشــن ایران صدا تا حــدودی این ضعف را برطرف کرده است.
ابعاد فعالیت و گستره نفوذ رادیو زیارت
هادی افشــار صفوی، مدیر شبکه رادیویی زیارت با اشــاره به اینکه رادیو زیارت در ۲۷ مهر سال ۱۳۹۶ کار خود را آغاز کرده است، گفت: البته فعالیت رســمی رادیو زیارت از ۱۴ تیر ســال ۱۳۹۷ بوده است. جــای خالی شــبکه هایی با مأموریت نشــر و تبیین فرهنگ آسمانی اهل بیت عصمت و طهارت ( علیهم السلام ) در کنار شبکه های وزین قرآن و معارف خالی بود، این آغاز به کار نوید بخش اتفاق بســیار مهمی بود که حدود چهل ســال مردم عزیزمان انتظارش را می کشیدند.
وی گفت: سالانه به طور متوسط ۳۰ میلیون نفر از سراسر ایران اسلامی و مسلمانان سایر کشــورها برای زیارت بارگاه نورانی علی بن موسیالرضا (ع) به مشهد مشرف می شوند و بخــش زیــادی از آنان در این مسیر، سایر زیارتگاه های کشــور ،مثل حــرم حضرت معصومــه (س) و حرم احمد بن موســی (ع) و حــرم امام زادگان را هم زیارت می کنند. قریــب به همین تعــداد نیز به ســایر زیارتگاه ها در دیگر شهرها و روستاها می روند که در مجموع حجم گسترده ای از سفرهای زیارتی به شمار می رونــد.
مدیر رادیو زیارت بیان داشت: بقــاع متبرکه در سراسر کشور در طول سال میزبان خیل زائران هستند که با احتساب زائران عتبات عالیات و عمره مفرده و حج تمتع، عدد درخور توجهی محسوب می شــوند. یکی از مهمتریــن ماموریت های رادیو زیارت، موضــوع همراهی زائران از مبدا تا مقصد اســت؛ یعنی از لحظه ای که از محل اقامت خود نیت می کنند و تصمیم می گیرند باید این رادیو در ابعاد مختلف معرفتی، زائران را همراهی کنــد. زائر هر چقدر با شــناخت بیشتــر و عمیق تری ســفر زیارتــی خود را ً به نتایج بیشتری دست پیدا شروع کند قطعا میکند.
وی افزود: آمادگی زائران در سفرهای مختلف و استفاده از ظرفیت های مختلــف فکــری، اجرایــی و محتوایــی از سیاست های اصلی این شبکه است. در آســتانه چهارمین ســال فعالیت رادیو زیــارت، این شــبکه تبدیل به یــک قرارگاه رادیویــی زیارت شــده، کما اینکــه در دهه کرامت امســال برنامه هایی را با رادیو معارف، رادیو اقتصاد، رادیو ســلامت و رادیو تهران به صورت مشترک روی آنتن برد. همچنین به گفته تصمیم گیران اصلی رادیو زیارت، برنامه سازی در حوزه های زیارت جهانی و زیارت در عرصه بین الملل و زیارت در سایر ادیان و مذاهب نیز از جمله فعالیت های پیش روی این شبکه رادیویی است./933/