قدرتهای خارجی از دیرباز به دنبال حذف منادیان استقلال در ایران بودند
به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، مراسم گرامیداشت ارتحال امام خمینی(ره) در محل انجمن اسلامی دانشجویان مسکو و با حضور سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه، کاظم جلالی و با سخنرانی غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد.
حداد عادل در این مراسم در جمع دانشجویان ایرانی مقیم مسکو ضمن گرامیداشت سالگرد ارتحال بنیانگذار انقلاب و بیان ویژگیهای اخلاقی و سیاسی امام خمینی(ره)، به تشریح مبانی انقلاب اسلامی و بررسی وضعیت کشور در زمان پهلوی و حال حاضر پرداخت.
وی با بیان دیدگاههای موجود در بررسی ایران پس از انقلاب اسلامی گفت: یکی از دیدگاههایی که از طریق آن باید به بررسی و مقایسه ایران در زمان شاه و در حال حاضر پرداخت، بررسی علل شکلگیری این انقلاب و نهضت امام خمینی (ره) است. اصلیترین معیار مقایسه وضعیت قبل و بعد از انقلاب، نگاه به مفهوم استقلال در دوران پهلوی و دوران انقلاب است؛ این مهم نیز با مطالعه تاریخ و نگاه به شرایط واقعی کشور در زمان پهلوی میسر میشود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تأکید بر نگاه منصفانه در بررسی این موضوع با ذکر مثالی از دوران صدارت امیرکبیر گفت: در زمان امیرکبیر که نه بحث انقلاب اسلامی مطرح بود و نه امام خمینی(ره) در این زمان حضور داشت، شاهد این بودیم که امیرکبیر فقط ۳ سال مسئولیت اداره مملکت را بر عهده داشت و با اصرار بر مفهوم استقلال کشور، کشورهای بیگانه بیشتر از این نتوانستند حضور وی را تحمل کنند و زمینه قتل وی را فراهم کردند. در تاریخ معاصر ایران هرگاه فردی سکان دار کشور بوده که به دنبال استقلال کشور بوده است از صحنه سیاسی کشور حذف شده و به تبع آن خیال قدرتهای خارجی هم از بابت استقلال ایران راحت شده است.
وی ادامه داد: روی کار آمدن رضاخان و سلسله پهلوی هم در جهت تأمین هرچه بیشتر منافع قدرتهای خارجی بوده است. رقابت دو ابرقدرت آن زمان یعنی انگلیس و روسیه بر سر ایران بیانگر اهمیت ویژه این کشور برای روسها و انگلیسها بود. بعد از انقلاب ۱۹۱۷ در روسیه، تمرکز این کشور بر روی ایران کاهش پیدا کرد و فرصت مناسبی را برای انگلیسیها بوجود آورد تا نفوذ خود را در ایران بیشتر کنند.
رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با تأکید بر نبودن استقلال در دوران قبل از انقلاب اظهار داشت: ژنرال آیرون ساید در کتاب خاطرات خود به نقش آمریکا و انگلیس در تعیین سیاستهای ایران و حتی انتخاب نمایندگان مجلس و وزرا در زمان پهلوی اشاره میکند و روی کار آمدن محمدرضا شاه را نتیجه دخالت این کشورها بر امور داخلی ایران به دلیل عدم استقلال کشور میداند. معروفترین شعار در راهپیماییهای زمان انقلاب استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی بود که اهمیت استقلال در دیدگاه ایرانیها را بیان میکند، زیرا در حافظه تاریخی مردم ثبت شده بود که کشورشان استقلال ندارد.
وی افزود: بررسی همه این موارد میتواند علل شکلگیری انقلاب اسلامی را بیان کند. بعد از انقلاب هم از هفته اول، حسابهای بانکی ایران مسدود شد با این که در آن زمان نه مسئله هستهای ایران مطرح بود و نه مسئله تسخیر لانه جاسوسی آمریکا. این نشان میدهد که مشکل اصلی دشمنان ایران، استقلال داشتن مردم این کشور است، زیرا دیگر کشورها با الگو قرار دادن ایران، منافع ابرقدرتها را بیش از پیش تهدید خواهند کرد.
در پایان این مراسم نیز مسؤول بخش صنفی انجمن اسلامی دانشجویان مسکو به بیان خواستهها و مشکلات دانشجویان ایرانی مقیم روسیه پرداخت و حدادعادل و جلالی به گفتوگو با دانشجویان حاضر در این نشست پرداختند.