بروید باهم بسازید!
با مسائل چگونه مواجه میشویم؟
آیت الله العظمی امام خامنه ای، به عنوان رهبر جامعه اسلامی که بقاء و سلامت خانوادهها برایشان از اهمیت بسیاری برخوردار است، میفرمایند: «یعنی چیزهایی در زندگی پیش میآید. خوب دو نفرند، با هم تا حالا آشنایی نداشتند، زندگی نکردند، ممکن است فرهنگ شان دو تا باشد، ممکن است عادات شان دو تا باشد، اول ممکن است یک ناسازگاریهایی ببینند، ... آیا باید اینجا از هم سرد شوند و بگویند این مرد یا این زن دیگر به درد من نمیخورد؟ نه! شما باید خودتان را با این مسأله تطبیق دهید. اگر چنانچه قابل اصلاح است، اصلاحش کنید و اگر دیدید نه، کاری اش نمیشود کرد، خب با او بسازید»
بسیاری از ما در ذهن مان تصویری آرمانی از یک زندگی موفق داریم. تصویری که اگر با خودمان صادق باشیم، بیشتر شبیه زندگی آدمها در پیامهای بازرگانی تلویزیونی است. البته در مقام نظر، قبول داریم که زندگی دیگران هم بی عیب نیست، اما تصور میکنیم زندگیهای بسیاری هستند که به اندازه زندگی ما مشکلات ندارند و مسایل شان کم اهمیت و جزیی است.
اصل سازگاری
رهبر معظم انقلاب میفرمایند: «معنای سازگاری چیست؟ معنایش این است که زن ببیند این مرد درست ایدهآل اوست تا با او سازگار باشد؟ تا مرد ببیند که این زن، کاملا ایدهآل اوست و همان فرد مطلوب عالی است تا با او سازگاری داشته باشد؟ اگر یک ذره این گوشه یا آن گوشه اش کج بود، قبول نیست. معنای سازگاری این است؟ نه! اگر سازگاری این باشد، که این خودش به طور طبیعی انجام میگیرد و اراده شما را نمیخواهد. اینکه میگویند شما سازگار باشید، یعنی شما با هر وضعیتی که هست و پیش آمده، بسازید. معمای سازگاری این است».
توهین غیرمستقیم
رهبر معظم انقلاب به خوبی این مسأله را به زوجهای جوان یادآور میشوند: «سازش کاری در محیط خانواده جزء واجبات است. نبایستی زن و شوهر تصمیم بگیرند که خودشان هر چه گفتند همان شود. آنچه خودشان میپسندند و آنچه راحتی آنها را تأمین میکند همان بشود. نه، این طور نباید باشد. باید بنا داشته باشند که باهم سازگاری کنند. این سازگاری لازم است. اگر دیدید مقصود شما تأمین نمیشود مگر با کوتاه آمدن، کوتاه بیایید».
یک خنده عمیق
زندگی پر از فراز و فرود است، پر از شیرینی و تلخی، پر از شادی و غم. آنچه که در درازمدت زندگی مطلوب را شکل میدهد و کلیت روند یک خانواده را مثبت میکند، «سازگاری» است. خانوادههایی که از دور به نظر ما شبیه پیامهای بازرگانی تلویزیون هستند، آنهایی اند که سالها مشق سازگاری کرده اند. پشت خنده شان، نه یک زندگی همه چیز تمام، بلکه پذیرفتن واقعیت هاست.
رهبر معظم انقلاب میفرمایند: «سعی شما این باشد که در تمام دوران زندگی، به خصوص سالهای اوّل، این چهار پنج سال اوّل، باهم سازگاری داشته باشید. این طور نباشد که یکی اندکی ناسازگاری نشان داد، آن دیگری هم حتماً در مقابل او ناسازگاری نشان بدهد. نه! هر دو با هم سازگاری نشان بدهید و اگر دیدید همسرتان ناسازگاری کرد، شما سازگاری نشان دهید. این از آن جاهایی است که سازش و کوتاه آمدن خوب است».
افشاگری ممنوع
گاهی ما با بیتدبیری اقداماتی میکنیم که کنار آمدنمان را سختتر میکند. یکی از این اشتباهات، بیان ویژگیهای منفی همسرمان در نزد دیگران است. کنار آدمهای مختلف از دوست و فامیل نشسته ایم و از ناکارآمدیها و خطاهای همسرمان گفته ایم. حالا شاید خودمان بتوانیم با آن ویژگی کنار بیاییم، اما وقتی چنین ماسک زشتی برای صورت همسرمان انتخاب کرده ایم، خجالت میکشیم که با او در برابر انظار دیگران حاضر شویم و این، سازگاری را برای ما سختتر میکند.
مواظب باشیم برای دفاع از خودمان، برای برانگیختن حس ترحم دیگران، برای پوشاندن معایب خودمان، نقایص همسرمان را افشا نکنیم. پرده پوشی باعث میشود ما بتوانیم راحتتر با مسأله کنار بیاییم.
«بروید با هم بسازید!»
در پایان، خواندن این خاطره از زبان آیت الله العظمی امام خامنه ای؛ رهبر معظم انقلاب کامتان را شیرین میکند و شما را برای مواجهه درست با مسائل، قدرتمندتر میکند: «من یک وقت خدمت امام رفتم. ایشان میخواستند خطبهی عقدی را بخوانند، تا من را دیدند گفتند: شما بیا طرف عقد بشو! ایشان بر خلاف ما که طول و تفصیل میدهیم و حرف میزنیم، عقد را اوّل میخواندند، بعد دو سه جملهای کوتاه صحبت میکردند. من دیدم ایشان پس از اینکه عقد را خواندند، رویشان را به دختر و پسر کردند و گفتند: «بروید با هم بسازید.»
رهبر معظم انقلاب در ادامه میفرمایند: «من فکر کردم دیدم که ما این همه حرف میزنیم، اما کلام امام خمینی (ره) در همین یک جمله بروید و با هم بسازید خلاصه میشود! ... سازگاری در زندگی، اساسِ بقایِ زندگی است و همین است که محبّت میآفریند. همین است که موجب برکات الهی میشود. همین است که دلها را به هم نزدیک کرده و پیوندها را مستحکم میکند».