جلوگیری از فرزندآوری به دلیل ترس از مسائل اقتصادی، رویکرد صحیح نیست
اشاره: فرزندآوری یکی از مسائل بسیار مهم و چالشی عصر حاضر در کشور ایران می باشد که دستمایه ای برای معاندان نظام در راستای ضربه زدن به انقلاب اسلامی شده است و در این راه از هر شیوه ای خصوصاً القاء شبهات در افکار و اذهان استفاد می کنند.
از این رو خبرنگار گروه جمعیت و تعالی خانواده خبرگزاری رسا، در سلسله مباحثی به پاسخ شبهاتی پیرامون تشکیل خاواده و فرزندآوری پرداخته است.
در بخش های گذشته به شبهاتی پیرامون «رابطه طول عمر و فرزندآوری، زندگی فرزند و مادر طلاق، عدم پختگی زوجین در اوایل ازدواج و جامعه ایران در پنجره جمعیتی» اشاره شد.
شبهه می تواند ساعت ها بحث های ترویجی درزمینه فرزند آوری اثر آن را از بین ببرد، چراکه به لحاظ تأثیرگذاری ذهنی، وزن بیشتری دارد و به محض اینکه مطرح می شود در ذهن قرار می گیرد؛ بنابراین لازم است نسبت به موضوعات و شبهات مختلف اشراف کافی داشته باشیم، در این مباحث به پاسخ برخی شبهات رایج در زمینه فرزند آوری می پردازیم تا فعالان اجتماعی در این زمینه بهتر بتوانند در اقناع افکار عمومی نقش آفرینی کنند .
اگر تا رسیدن به ثبات اقتصادی، فرزندآوری را به تأخیر بیداندازیم، بهتر نیست؟
یکی از مسائل دیگری که در ذهن بسیاری به عنوان مانع فرزندآوری محسوب می شود، شرایط اقتصادی و معیشتی است.
برخی از افراد با توجه به قسط های وام ازدواج و دیگر هزینه ها، تصور میکنند بهتر از پس با تومن غنایی اقتصادی برسند و بعد فرزند دار شوند نکته این است که ممکن است به غنای اقتصادی برسند در آن زمان فرزندان نشوند.
نکته دیگر در مورد هزینههای فرزند است اگر به درستی به این امر متوجه شود فارغ از آداب و رسوم غلط کردی که تا حدی در جامعه رواج یافته، در ابتدای تولد بچه هزینه های زیادی ندارد. بسیاری از وسایلی که به عنوان سیسمونی تهیه می شود اصلاً مورد نیاز بچه نیست اما متاسفانه تحت تاثیر فرهنگ غلط به وجود آمده و موج اجتماعی والدین به صورت بیمار گونه اقدام به خرید وسایل اضافی می کنند. بچه در سالهای اول هزینه زیادی ندارد و نصف فرزند از همان ابتدای تولد در سینه مادر می آید که نوعی زمینهسازی برای والدین است. از طرفی دیگر آمار ناباروری در ایران ۲۰ درصد است که یکی از عوامل عقیمی تاخیر در فرزندآوری است.
این معضل (سخت باروری) مشکلات فراوانی را برای خانوادهها به بار میآورد هزینههای سنگین درمان، عمل های جراحی، اقدام از روشهای مختلف مثلIVF و... به خانواده ها تحمیل می شود و درصد کمی از آن ها صاحب فرزند میشوند بنابراین ممکن است در شرایط تمکن اقتصادی فرزندان نشوند.
مطلب بعدی این است که فرزند دار شدن از عوامل رشد و توسعه اقتصادی است. فرزند باعث میشود انگیزه های والدین برای زندگی بیشتر شود تا جایی که تجملات را کم کرده فکر اقتصادی و پس انداز در آنها تقویت می شود. از طرف دیگر طبق روایات ما بسیاری بلایا بیماری ها هزینه های سنگین به وسیله فرزند دفع می شود.
قرآن کریم می فرمایند «ولا تقتلوا اولادکم خشیه املاق تحت نرزقهم و ایاکم» رزقی که قرآن اشاره می کند در واقع عنایت مستقیم الهی است با تفکر و توجه می توان آن را دریافت. درست است که تربیت بی ارتباط با مسائل اقتصادی نیست اما باید توجه داشت که جلوگیری از فرزندآوری به دلیل ترس از مسائل اقتصادی، رویکرد صحیح نیست.
شخصی به امام باقر علیه السلام نامه نوشت که من پنج ساله بچه می خواهم اما همسرم مخالف است چرا که میگوید ما به جهت اقتصادی قدرت نداریم که بتوانیم بچه را مدیریت کنیم حضرت فرمودند: این نگاه اشتباست خداوند رزق آنها می دهد.