آیین رونمایی از کتاب «استناد در روش شناخت رجال اسناد» برگزار میشود
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، آیین رونمایی از کتاب «استناد در روش شناخت رجال اسناد» فردا، پنج شنبه 30/6/1402 با حضور آیت الله اعرافی مدیر حوزههای علمیه و جمعی از استادان حوزه علمیه و محققان و پژوهشگران در مدرسه فقهی امام محمد باقر (ع) برگزار میشود.
این اثر با تلاش محققان مرکز فقهی امام محمدباقر (علیه السلام) و با اشراف حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمدجواد شبیری، به رشته تحریر درآمده و از سوی مرکز تدوین متون و منابع درسی حوزه های علمیه به عنوان متن درسی معرفی شده است.
حجت الاسلام «علی گنجعلی» یکی از محققانی که در تدوین این اثر نقش داشته گفت: با وجود پیشرفت شگرفت در مباحث علم رجال، اما پراکندگی در آثار علمی این علم وجود داشت به گونهای که دانشپژوه ناگزیر بود برای هر کدام از مباحث منبع شناسی علم رجال، آشنایی با ساختار روایات در کتابهای حدیثی، نحوه توثیق و تضعیف راویان، تمییز مشترکات و توحید مختلفات، تحریف زدایی از سند، به کتاب های مختلف رجوع کند و نمی توانست به آسانی و تنها با مراجعه به یک کتاب، این مباحث را یاد گیرد.
وی افزود: در سالیان اخیر، این نیاز به شدت احساس میشد که علم رجال باید از پراکندگی درآمده و وارد مرحلۀ سازمان دهی و نظام مندی شود؛ در این راستا، استاد سیّد محمّدجواد شبیری، با بهرهگیری از تراث علمی والد مکرّمشان در علم رجال، و همچنین با تحقیق و تعمیق، کوشیدند در دروس رجال و همچنین کتاب اصول الرجال، به این مهم بپردازند.
حجت الاسلام گنجعلی گفت: مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام نیز با اذعان به این مطلب که در سال های اخیر، با تلاش بزرگان و محقّقان، آثار ارزشمندی در علم رجال و درایه به جامعۀ علمی تقدیم شدهاست؛ با بررسی بسیاری از آنها دریافت که همچنان نیاز است کتابی تولید شود که خلأ آموزشی حوزۀ علمیه در این حیطه را برطرف میکند؛ از این رو، با تحقیقات متعدّد علمی و با بهرهگیری از تحقیقات حضرت آیتالله العظمی شبیری و استاد معظّم و با اشراف استاد، جلد اول کتاب حاضر به نام «استناد در روش شناخت رجال اسناد» را تولید کرد که پنج شنبه شاهد رونمایی از آن هستیم.
این پژوهشگر درباره ویژگیهای این اثر توضیح داد: بیشتر مباحث پراکندۀ این علم، در یک جا و با ترتیب و نظامی خاص، ارائه شدهاست؛ در نتیجه از این جهت، از جامعیّت و نظام ویژهای برخوردار است. علاوه بر بهرهگیری از تحقیقات پیشنیان، نوآوری نیز دارد؛ که این امر خود را با عنوانهای متعدد نشان دادهاست.
وی افزود: مباحث غیرکاربردی یا کم فائده در آن حذف شده و تنها مشتمل بر مباحث کاربردی است که دانشپژوه بخصوص در دوره درس خارج بسیار به آن نیاز دارد؛ همراه با نشان دادن ثمرات مباحث در قالب مثالها و مصادیق عینی؛ این امر کمک شایانی میکند که دانشپژوه با ذهنی بیدغدغه و با انگیزهای بالا، وقت و توان خویش را در یادگیری مباحث صرف کند و با شائبۀ بیفائده یا کم فائده بودن مطالب، به بی انگیزگی یا کم انگیزی در خواندن کتاب دچار نشود.
گنجعلی ادامه داد: مباحث در عین این که از نظر علمی، بسیار بالا و متقن است، اما با بیانی شیوا و روان ارائه شدهاست تا دانشپژوه به جای تامّل و دقت در محتوای آن مباحث، مجبور نباشد، عمدۀ وقت و انژری خویش را در حلّ و فهم عبارات مغلق و پیچیده، صرف کند.