گزارشی از پیش نشست تخصصی «تأملی بر رویکردهای حاکم بر تفسیر تسنیم»
به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجت الاسلام مسعود تاج آبادی استاد حوزه علمیه در نشست تخصصی «تأملی بر رویکردهای حاکم بر تفسیر تسنیم» که در سالن امام خمینی(ره) مجتمع آموزش عالی ائمه اطهار(ع) برگزار شد، منابع تفسیر در تسنیم را سه منبع قرآن، سنت و عقل معرفی کرد و به بررسی ادله و جایگاه هر یک از این منابع در تفسیر تسنیم پرداخت.
وی افزود: طبق دیدگاه علامه جوادی آملی، تفسیر قرآن به قرآن بهترین شیوه تفسیر قرآن است اما شیوه منحصر نیست. این بدان جهت است که حجیت ظواهر قرآن فعلی(و نه شأنی) است و قرآن نافی دیگر حجج نیست.
استاد حوزه علمیه بیان داشت: علامه جوادی آملی به نور و تبیان بودن قرآن و دعوت به تدبر و نیز تحدی در حجیت قرآن تمسک کرده است. سنت نیز اگرچه در اصل حجیت در طول قرآن بوده و اصل حجیت آن با قرآن ثابت می شود اما مانند قرآن منبع مستقل تفسیر قرآن است.
حجت الاسلام تاج آبادی دیدگاه علامه جوادی آملی در تمسک به سنت را همانند اصولیان، عدم مخالفت سنت با قرآن برشمرد و با اشاره به کارکردهای مصباحی و مفتاحی عقل در اندیشه علامه جوادی آملی عقل برهانی که خالی از خیال و وهم است را دیگر منبع مستقل تفسیر قرآن عنوان کرد.
استاد حوزه علمیه در ادامه به مراحل پنج گانه تفسیر قرآن در اندیشه علامه جوادی آملی اشاره کرد و اظهار داشت: مفاد آیه به طور مستقل، مراجعه به سایر آیات، مراجعه به روایات، جمع بین روایات و حاصل روایات، استنباط دیدگاه اسلام در جمع میان آیات و روایات مراحل تفسیر جامع قرآن کریم است.
پاسخ به سؤالات دانش پژوهان، بخش دیگری از این نشست بود.
گفتنی است، این نشست به عنوان یکی از نشست های تخصصی همایش رونمایی از تفسیر تسنیم با حضور اساتید و دانش پژوهان حوزه دانشی تفسیر برگزار شد.