۱۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۱
کد خبر: ۷۷۴۵۸۱
آیت‌ الله حسینی بوشهری:

اصحاب قلم و فکر، رزمندگان جبهه فرهنگ هستند/ باید متناسب با نیازهای زمان به تولید علم بپردازیم

اصحاب قلم و فکر، رزمندگان جبهه فرهنگ هستند/ باید متناسب با نیازهای زمان به تولید علم بپردازیم
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ضمن تأکید بر این مسأله که طلاب باید متناسب با زمانه خود به تولید علمی بپردازند، به تبیین دستاوردها و ظرفیت های علمی و پژوهشی حوزه و بررسی وضعیت و آسیب های این عرصه پرداخت.
به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، آیت‌الله حسینی بوشهری، رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، در مراسم معرفی و تقدیر از برگزیدگان بیست‌وششمین همایش کتاب سال حوزه و هشتمین جشنواره مقالات علمی حوزه که پیش از ظهر امروز در سالن همایش های مدرسه امام کاظم علیه السلام برگزار شد، گفت: در حوزه سالانه مراسمات و رویدادهای متعدد علمی برگزار می شود که این نشان دهنده یک پویایی و حرکت ارزشمند علمی و فرهنگی است که در حوزه ها شکل گرفته است.
 
وی افزود: 26 سال قبل در سال 1378 این مساله مطرح شد که باید از مولفان و پژوهشگران در حوزه علمیه قم که خاستگاه انقلاب است، تجلیل و تکریم شود و این نهال کوچک آن روز، امروز به درخت تنومدی تبدیل شده و همچنان ادامه پیدا خواهد کرد.
 
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با تاکید بر اهمیت والای علم و قلم در روایات و اندیشه اسلامی خاطرنشان کرد: تصانیف عظیم شیعه در این راه شکل گرفت و ساعت‌ها و روزها و شب ها توسط علما تدوین شده است. کتاب سال حوزه در این مسیر کار گراسنگ و مهمی است که باید آثار آن بازتاب داده شود.
 
وی رسالت های بزرگ روحانیت را تفسیر مفاهیم دین و این نهاد را مرجع فکری و دینی مردم دانسته و ابراز داشت: بخشی از فرهنگ سازی در حوزه تولید اندیشه بوده است. به این معنا که بر طبق مقتضیات زمان به تولیدات اندیشه ای پرداخته اند همانگونه که شیخ انصاری متناسب با نیازهای زمانه خود به تولید علمی پرداخته و اگر امروز بود متناسب با نیازهای زمان و نظام اسلامی به تولید علمی مشغول می شد. 
 
آیت الله حسینی بوشهری با بیان اینکه اسلام بر نقد نظریات و آراء علمی تاکید دارد ادامه داد: سیره علما بر این بوده است که شاگردان خود را به نقد آثار خود تشویق می‌کردند. حیات و بالندگی حوزه بر همین اساس تولید علم و دانشوری شکل گرفته است. در طی ربع قرن برگزاری همایش کتاب سال حوزه این هدف دنبال شده است تا به توسعه بنیه فرهنگی کشور و بالابردن آگاهی حوزویان و اصحاب فکر و فرهنگ کمک کرده باشیم.
 
عضو هیأت رئیسه مجلس خبرگان رهبری بر ضرورت ورود حوزه به پشتیبانی از عرصه های متعدد حاکمیتی تاکید کرد و گفت: امروزه در فضای کشور ما نیاز مبرم به حضور حوزویان در میدان داریم. رهبر معظم انقلاب بارها به حوزه علمیه تاکید کرده اند که به تولید فکر و ارائه راهکار در حوزه های مختلف بپردازند. ما بر همین اساس اصحاب قلم و فکر را رزمندگان جبهه فرهنگ و اسلام می دانیم.
 
وی افزود: باید جایگاه حوزویان در توسعه علمی جهان اسلام در عرصه بین الملل تبیین شود. باید روحیه پژوهش تقویت شود و در سایه این همایش ها باید این هدف دنبال شود و ظرفیت های آثار متعدد حوزویان در این عرصه بررسی شده و دامنه کار به قدری گسترده شود تا همه آثار عرضه و بهره گیری شود.
 
وضعیت کتاب در حوزه های علمیه
 
آیت الله حسینی بوشهری حرکت علمی حوزه را در سیر صعودی و متناسب با مقتضیات زمان دانست و گفت: در این عصر نسبت به گذشته امکانات زیادی در اختیار داریم و راه آسان شده است. محقق امروز با فراغت می تواند به آثار مراجعه کند و مشکلی که در گذشته با زمان بسیاری حل می شد، امروز در چند ساعت و مدت زمان اندک حل می شود. نسبت به برخی موضوعات زمینه ای برای پژوهش وجود نداشت ولی امروز زمینه های متعددی در رابطه با مسائل نظام و بین الملل وجود دارد. 
 
امام جمعه قم با اشاره به برخی آسیب ها در این حوزه اظهار داشت: در عرصه تحقیق و پژوهش باید گفت در نسبت به انتظارات امروزه آثار فاخر خصوصا در مسائل اصلی حوزه فراوان نیست. فقه امروز به بالندگی نیاز دارد و فقهی که جواهری و متناسب با اقتضائات و نیازهای زمان است.
 
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: ما امروز بار سنگینی بر دوش می کشیم و همه درها بر روی ما باز شده است و حجت بر همه تمام شده است. این نظام اسلامی و دشمنی با آن همه به این خاطر است که در پس مخابره «کلمه الله هی العیا» به جهان است و همین مطلبد تا در موضوعات جدید با دقت و اهتمام بیشتری وارد شویم همانگونه که رهبر مظعم انقلاب بر این مساله تاکید کرده اند.
 
آیت الله حسینی بوشهری در پایان بر رفع مشکلات محققان تاکید کرد و ضمن اشاره به ضرورت روش مندی پژوهش در حوزه ها گفت: بسیاری از مولفان آثار متعددی را به رشته تحریر در آورده اند اما با برخی مشکلات در این مسیر مواجه شده اند که البته با تسهیلات متعددی از سوی حوزه علمیه، این مسیر تا حدودی هموار شده است. همچنین تحقیقات باید به صورت روش مند باشد. سیره علمی شهید مطهری و علامه بر این بود که تا چیزی را فهم نمی کردند به سراغ مسئله بعدی نمی رفتند و به سادگی از کنار مسائل نمی گذشتند.
ارسال نظرات