حوزهها باید پناهگاه اعتقادی نسل جدید شوند

به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، آیتالله سید حسن عاملی امام جمعه اردبیل در مراسم رونمایی از پایگاه جامع اعتقادی گروه علمی تبلیغی رادیو سایهبان که در سه شنبه شب ساختمان مرکز مدیریت حوزههای علمیه برگزار شد، با تحسین این اقدام فرهنگی گفت: کار فکری و فرهنگیتان قابل تقدیر است. شما کاری کردهاید که تحسینبرانگیز است.
امام جمعه اردبیل با اشاره به جایگاه والای علم و علما از منظر دین افزود: حضرات معصومین علیهم السلام برای ما جایگاه و شأن علم و علما را به وضوح بیان کردهاند. یکی از بالاترین مدالها، مدال علم و خدمت به دین است که مخصوص "علمای شیعه" دانسته شده است.
یتیمان فکری، نیازمند حمایت و راهبریاند
آیتالله عاملی در ادامه با اشاره به اهمیت کفالت فکری جوانان و گمگشتگان فکری جامعه اظهار داشت: مدال دوم مربوط به کسانی است که یتیمان آل محمد را کفالت میکنند. در روایت آمده: "رحم الله من اخذ بایدی ایتامنا و اوصلهم الینا"؛ یعنی خدا رحمت کند کسی را که دست یتیمان ما را بگیرد. این یتیم نه فقط کسی است که پدر و مادر ندارد؛ بلکه کسی است که امام و رهبر فکریاش را از دست داده و در معرض شبهات و انحرافات فکری قرار گرفته است.
امام جمعه اردبیل با انتقاد از بهرهبرداری ناکافی از ظرفیتهای حوزوی گفت: قم از نظر ظرفیت فکری و دینی ثروتمندترین نقطه دنیاست. اما متأسفانه به درستی از این ظرفیت بهرهبرداری نشده است.
وی با تجلیل از تلاشهای گروه رادیو سایهبان افزود: کاری که شما کردهاید ناشی از احساس مسئولیت شخصی شما و دغدغهمندی خاصی بوده که به این کار اقدام کردهاید. یعنی شما موضوع را بهدرستی و دقیق تشخیص دادهاید.
جوانان در معرض فروپاشی فکری؛ والدین مستأصلاند
آیتالله عاملی با اشاره به مراجعات گسترده مردم از سراسر کشور گفت: من که در ارتباط مستقیم با مردم هستم، مراجعات زیادی دارم از خانوادههایی که از گوشهوکنار ایران به سراغم میآیند. پدر و مادرهایی که پزشکاند از راه دور آمدهاند و با چشم گریان میگویند: دیگر نمیدانیم چرا زندگی میکنیم. همه زندگیمان را برای بچهمان گذاشتهایم ولی حالا فرزندانمان بی دین شده اند.
وی با تأکید بر اهمیت دوران هویتیابی جوانان هشدار داد: دوران هویتیابی یک بازهای حساس است. اگر آن دوران از دست برود، بعدش دیگر نمیشود کاری کرد. روایت داریم که وقتی جوان به ۲۱ سال رسید دیگر در مسیر مشخصی قرار گرفته و اصلاح آن بسیار دشوار است.
آیتالله عاملی با لحنی پرشور اظهار کرد: اگر من امکانات داشتم، میرفتم بالای یک بلندی و فریاد میزدم: ای پدر و مادرها! نگذارید دوران هویتیابی فرزندانتان از دست برود! مدیر مدرسه، پدر و مادر، مسئول فرهنگی... همه باید در این دوران بهشدت مراقب باشند. اگر غفلت کنند این دوران تمام شده است.
وی با هشدار نسبت به انواع خطرات فکری و عقیدتی گفت: در سن ۱۸ سالگی دیگر نمیتوان برای خدا عذر آورد که چرا فرزندمان اینگونه شد. آن موقع فرزند دیگر مال شما نیست. ممکن است آتئیست شود، بهایی شود، جذب پانترک یا پانعرب شود. آنقدر شبهههای فکری و اخلاقی وارد جامعه شده که برخی فرزندان نه پدر را میشناسند، نه مادر را، نه دین را.
امام جمعه اردبیل با تجلیل از اقدام گروه رادیو سایهبان گفت: شما به درستی درد را شناختید و اقدام کردید. کار شما بسیار ارزشمند است.
آیتالله عاملی در ادامه سخنان خود با اشاره به فضای پیچیده و فریبندهی زمانه گفت: روزگار ما، روزگار پیچیدهای است. دورهای است که همهچیز را آسان جلوه میدهند؛ روز و شب مکر و فریب در جریان است. روزگاری است که در آن بدیها با قالبهای زیبا و جذاب عرضه میشوند. شیاطین، شاهکارشان این بوده که توانستهاند خرافات را با بستهبندیهای شیک و فریبنده به مردم ارائه دهند.
آیا حوزهها پناهگاه فکری جوانان شدهاند؟
امام جمعه اردبیل با طرح پرسشی مهم خطاب به حوزههای علمیه تأکید کرد: آیا حوزههای علمیه برای پناهدادن به جوانان و حل این مسائل پناهگاهی درست کردهاند؟ آیا مأمن فکری و اعتقادی فراهم کردهاند که یک نوجوان دبیرستانی وقتی دچار تردید شد، جایی برای مراجعه داشته باشد؟
آیتالله عاملی خطاب به طلاب جوان توصیه کرد: شما با این استعداد بالا با این توانمندی علمی و تحقیقات عمیق حتماً باید به سمت یادگیری زبانهای بینالمللی بروید.
وی با اشاره به گرایشهای سرگرمکننده نسل امروز افزود: نسل جدید آنقدر درگیر جاذبههای بیرونی شده و آنقدر برایش محتواهای سرگرمکننده و سطحی ساختهاند که نمیتوان انتظار داشت راحت جذب ما شود، مگر اینکه محتوای جذاب و اثرگذار ارائه کنیم.
امام جمعه اردبیل از انتشار قریبالوقوع کتابی تازه خبر داد و افزود: «اخیراً کتابی نوشتهایم با عنوان عقلانیت حجاب، قُدسیت عفاف. در این کتاب، برای هر شبههای که درباره حجاب و مسائل دینی مطرح شده، پاسخ مستدل و قابل دفاع ارائه کردهایم. چون در میدان اجرا و عمل هم هستم، داستانهای واقعی و تکاندهندهای در کتاب آوردهام که تأثیرگذاری آن را بالا میبرد.
وی یادآور شد: قبل از این کتاب مجموعه تا قاف کرامت در سال ۱۳۹۹ منتشر شد که محور آن این بود: اگر زن را صرفاً با جذابیت و فریبندگی تعریف کنیم چه فجایعی در پی خواهد داشت؟ با ورود به زندگی غربی نشان دادهایم که چنین نگاهی چه نتایج مخربی دارد.