عضو هیئت علمی جامعه المصطفی در گفتوگو با رسا مطرح کرد؛
لزوم حمایت و پشتیبانی از فتوای وجوب جهاد با رژیم صهیونیستی توسط جمعی از علمای اهل سنت

حجت الاسلام والمسلمین زمانی، بیانیه اخیر اتحادیه علمای مسلمان در جهاد با رژیم صهیونیستی را برگرفته از تعالیم قرآنی دانست و بر لزوم تایید و حمایت علمای ایرانی از این بیانیه و فتوای جهاد علیه رژیم صهیونیستی تأکید کرد.
مقدمه:
پس از گذشت حدود دو سال از عملیات طوفان الاقصی و شهادت بیش از 50 هزار انسان که بیشتر آنان زنان و کودکان هستند، رژیم اشغالگر با حمایت دولت آمریکا مانند همیشه پیمان آتش بس را شکست و به کشتار بی رحمانه مردم بی دفاع و محاصره شده غزه ادامه می دهد. در این میان صدایی از دولت های عربی منطقه بلند نشد و حتی برخی از این کشورها همچنان درحال کمک رسانی و تسهیل امور رژیم صهیونیستی هستند. ملت های منطقه هم با اینکه تحت فشار حکومت های دست نشانده غربی هستند، هر از چندگاهی اجتماعاتی دارند اما هنوز نتواستند اثرگذاری محسوسی در جلوگیری از نسل کشی صهیونیست ها داشته باشد.
عامل اصلی این رخوت در میان ملت ها و دولت های منطقه و عدم اثرگذاری اجتماعات را می توان ناشی از عدم کنشگری خواص و خصوصا علمای مسلمان منطقه دانست. علمایی که طبق آیات قرآن وظیفه جهاد و مبارزه با ظلم و ظالم را برعهده دارند.
اتحادیه جهانی علمای مسلمان که از سال 2004 توسط جمعی از علمای اهل سنت کشورهای مختلف تشکیل شد، هرچند بسیار دیر اما به تازگی در 17 فروردین طی بیانیه ای، فتوای وجوب جهاد مسلحانه و تشکیل ائتلاف نظامی علیه رژیم صهیونیستی را صادر کرد و از مسلمانان و کشورهای مختلف خواست تا ظلم و کشتار را یک بار برای همیشه ریشه کن کنند.
این بیانیه دارای 15 بند وجوب جهاد نظامی علیه رژیم صهیونیستی، حرمت کمک به دشمن، حرمت تأمین انرژی و صدور کالا به رژیم اشغالگر، وجوب تشکیل ائتلاف نظامی اسلامی، لزوم بازنگری در معاهدات با رژیم اشغالگر، وجوب جهاد مالی، حرمت عادیسازی روابط با رژیم اشغالگر، مسئولیت علما، وجوب تحریم رژیم اشغالگر، خطاب به دولت آمریکا، ادامه تحریم شرکتهای حامی رژیم صهیونیستی، وظیفه مردم مسلمان در تأمین نیازهای مردم غزه، وحدت صفوف مسلمانان، دعای دستهجمعی و قنوت نازله و تشکر از حامیان غزه است.
تفصیل برخی بندهای بیانیه:
۱. وجوب جهاد علیه رژیم صهیونیستی
جهاد علیه اشغالگران و مزدورانشان در فلسطین، بر هر مسلمان توانمند واجب است. این وجوب نخست بر مردم فلسطین، سپس بر کشورهای همجوار مانند مصر، اردن و لبنان و در مرحله بعدی بر تمامی کشورهای عربی و اسلامی واجب است. بیتفاوتی حکومتهای اسلامی در برابر نسلکشی در غزه، از نظر شرعی جنایتی بزرگ و خیانت در امانت است.
۲. حرمت کمک به دشمن
هرگونه کمک به رژیم اشغالگر (اعم از تسلیحاتی، لجستیکی یا تسهیل عبور از مسیرهایی مانند کانال سوئز، باب المندب و...) حرام است و باید محاصره هوایی، زمینی و دریایی بر دشمن اعمال شود.
۳. حرمت تأمین انرژی و صدور کالا به رژیم اشغالگر
تأمین نفت، گاز، خوراک و نوشاک رژیم صهیونیستی یا هر گونه کالایی که به جنگ علیه مردم غزه کمک کند حرام است. کسی که با انگیزه دوستی با دشمن این کار را انجام دهد، مرتد محسوب میشود. حتی اگر انگیزهاش مالی باشد، مرتکب بزرگترین گناهان شده است.
۴. وجوب تشکیل ائتلاف نظامی اسلامی
برکشورهای اسلامی واجب است که هر چه سریعتر ائتلافی نظامی برای دفاع از امت اسلامی تشکیل دهند، چرا که در غیر این صورت، فتنه و فساد بزرگتری در زمین رخ خواهد داد
با توجه به این اقدام مثبت و قابل توجه جمعی از علمای اهل سنت جهان اسلام، سراغ حجت الاسلام والمسلمین محمدحسن زمانی عضو هیئت علمی جامعه المصطفی و مبلغ بین الملل رفتیم تا پیرامون این بیانیه و تحلیل آن گفتوگو کنیم.
رسا- پیشینه حمایت علما از فلسطین به چه زمانی بازمی گردد؟
ما معتقدیم بر اساس سخنان امام خمینی رضوان الله تعالی علیه و مقام معظم رهبری، مسئله فلسطین مسئله اصلی جهان اسلام است؛ علمای ایران قبل از انقلاب اسلامی مسئله فلسطین را مسئله اصلی می دانستند. مانند شهید مطهری که هشت سال قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران فریاد وجوب دفاع از فلسطین و مبارزه با اسرائیل را مطرح کرد و آن سخنرانی تاریخی ایشان که فرمود «الان هم اگر امام حسین باشد و زنده شود خواهد گفت که عزاداران من برای حمایت از فلسطین و مبارزه با اسرائیل قیام کنند». و امام خمینی رضوان الله تعالی علیه نیز الهام بخش این اندیشه مبارزه با اسرائیل قبل از انقلاب بودند که سال چهل و دو موضع خودشان را رسما اعلام کردند و مبارزه علیه اسرائیل و فریاد علیه اسرائیل را سر می دادند بنابراین ما معتقدیم مسئله فلسطین مسئله اصلی جهان اسلام بوده و هست و خواهد بود.
رسا- پیرامون بیانیه مجمع موسوم به اتحادیه جهانی علمای مسلمان چه رویکردی باید داشته باشیم؟
مقام معظم رهبری اعلام کردند که هر کشوری که برای مبارزه با اسرائیل قدم به پیش بگذارد ما هم کمک خواهیم کرد. در عمل هم جمهوری اسلامی ایران وارد کمک شد و به جریان های مقاومت که با اسرائیل در طول این چند ساله جنگیدند مانند حزب الله لبنان، حشد الشعبی عراق، انصار الله یمن و دیگر گروه ها یاری رسانده، گرچه آنها جامعه های مستقلی هستند و روی پای خودشان ایستاده اند و مبارزه می کنند اما ما هم از آنها حمایت کردیم و خواهیم کرد و این اتحادیه علمای جهان اسلام هم که الان رهبری این را آقای قره داغی به عهده دارد، مصداقی از همین گروه هایی است که وقتی مبارزه با صهیونیسم و دفاع از فلسطین را اعلام کرده ما طبق این راهبردی که رهبری فرمودند موظفیم از آنها ها حمایت کنیم.
رسا- عملکرد این اتحادیه را چگونه ارزیابی می کنید؟
محتوای اصلی این بیانیه مورد تایید ماست گرچه ما نسبت به مواضع پیشین اتحادیه علمای جهان اسلام نقد داریم؛ برای اینکه در برخی از موارد این ها دچار خطا شدند و مواضعی علیه شیعه و مسئله وحدت مذاهب اسلامی گرفتند. گرچه ما نقدهایی داریم و آن نقدها را به جا می دانیم اما در عین حال این بیانیه محتوای اصلی اش محتوای مثبتی است و ما از این محتوا حمایت می کنیم.
رسا- در مورد بند اول بیانیه و لزوم و وجوب مبارزه مردم فلسطین و دیگر مسلمانان با رژیم خبیث صهیونیستی اگر توضیح و تحلیلی دارید بفرمایید.
محتوا و بندهای مصوب این بیانیه دارای چند اصل است که هر کدام از این اصول مورد اعتقاد ما و مبتنی بر آیات شریفه قرآن و احادیث پیامبر اکرم و ائمه معصومین است. اصل اول لزوم و وجوب جهاد و دفاع خود مردم فلسطین در برابر تجاوز صهیونیست هاست؛ این یک اصل قرآنی است به دلیل اینکه قرآن می فرماید: «أُذِنَ لِلَّذِينَ يُقَاتَلُونَ بِأَنَّهُمْ ظُلِمُوا ۚ وَإِنَّ اللَّهَ عَلَىٰ نَصْرِهِمْ لَقَدِيرٌ»، «الَّذِينَ أُخْرِجُوا مِنْ دِيَارِهِمْ بِغَيْرِ حَقٍّ إِلَّا أَنْ يَقُولُوا رَبُّنَا اللَّهُ ۗ وَلَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَبِيَعٌ وَصَلَوَاتٌ وَمَسَاجِدُ يُذْكَرُ فِيهَا اسْمُ اللَّهِ كَثِيرًا ۗ وَلَيَنْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ» این آیات شریفه دلالت دارد بر اینکه مسلمانانی که از سرزمین خودشان اخراج شده اند اینها از طرف خدا اجازه دارند که مقاتله و پیکار کنند و حق خودشان را پس بگیرند، این به عنوان یک وظیفه واجب است و قرآن تعبیر دفاع را دارد و «و لولا دفع الله الناس...» می فرماید اگر این دفاع انجام نگیرد، نتیجه آن خواهد شد که دشمن تمام مراکز الهی و عبادی نه تنها معابد اسلامی را بلکه همه معابد همه ادیان را تخریب خواهند کرد بنابراین دفاع این اصل اولی، قرآنی و ریشه دار و مورد تایید ماست.
متأسفانه مردم فلسطین در ابتدای نهضتشان به دعوت خیرخواهانه و قرآنی مبارزه گوش ندادند و به مذاکره و دوستی پرداختند، که یاسر عرفات پرچمدار این کار بود. اما جمهوری اسلامی این رویکرد را محکوم کرد و اعلام کرد که این شیوه، شیوه ناکامیست به دلیل اینکه متجاوز دزد غاصب گرگ است و گرگ در یک مذاکره عدالت را در پیش نمی گیرد. اگر صلح کند قرارداد و مقدمه ای است برای غارت کردن مظلوم.
رسا- این مبارزه تا چه زمانی باید ادامه پیدا کند؟
اصل و رمز دیگر پیروزی، مقاومت است. مقاومت یعنی استمرار نبرد تا رسیدن به نتیجه مطلوب و تحمل همه سختی هایی که در جنگ برای گروه مجاهد پیش می آید؛ خسته نشدن از مبارزه طولانی، مأیوس نشدن از به شهادت رسیدن یاران و خرابی ها؛ این مقاومت در قرآن گاهی با واژه مقاومت ذکر شده و گاهی واژه صبر، که هر دو مفهوم مشترکی دارد.
بنابراین باید هم فلسطینی ها و هم دیگر جریان های اسلامی مقاومت، صبر و پشتکار در مبارزه داشته باشند تا بتوانند به نتیجه برسند. و نکته دیگری که قرآن به ما می آموزد این است که دانش جنگی نوین دنیا نمی تواند درک کند و این اصل را قبول ندارد، این است که اگر دو گروه با هم بجنگند و یک گروه عده و عده شان بیشتر باشد یعنی هم جمعیتشان بیشتر باشد و هم امکانات نظامیشان بیشتر باشد و گروه دیگر تعدادشان اندک و امکانات نظامشان کمتر، دانش نظامی امروز دانشکده های نظامی دنیا داوری می کند که این گروه که اندک هستند که قطعا شکست می خورند اما قرآن می فرماید نه این قانون را ما قبول نداریم؛ معیار و رمز پیروزی کثرت عده عده نیست بلکه چیز دیگری است. و آن مسئله ایمان، صبر و مقاومت است. لذا می فرماید «ان یکن منکم عشرون صابرون یغلبوا مئتین و...» قانون این است که بر ده برابر جمعیت دشمنتان در صورتی که «منکم» یعنی اولا مومن باشید ثانیا صابرون؛ صبر و مقاومت داشته باشید پیروز خواهید شد.
و ما این را تجربه کرده ایم و هم در صدر اسلام پیامبر اکرم در جنگ هایی مثل جنگ بدر و احد و حنین، با اینکه جمعیت مسلمان ها کمتر بود اما ایمان، صبر و مقاومت باعث پیروزی آن ها شد و هم در جریان جنگ هشت ساله که به اسم صدام چندین کشور به ما حمله کرده بودند، در جریان داعش هم همینطور. حماس و حزب الله هم نشان دادند که با جمعیت و سلاح کمتر می توان اسرائیل را شکست داد و کاری کرد که به اهدافش نرسد.
رسا- در بخشی از بیانیه اتحادیه علمای مسلمان از دیگر کشورهای دنیا و خصوصا مسلمانان خواسته شده در زمینه های مختلف با رژیم صهیونیستی مقابله کنند؛ در این زمینه هم اگر توضیحاتی دارید بفرمایید.
جهاد فقط بر فلسطینیان واجب نیست بلکه بر همه ملت های مسلمان دیگر دنیا واجب است گرچه اسرائیل به آن ها حمله نکند، این هم یک اصل راهبردی قرآنی است، قرآن می فرماید: «وَمَا لَكُم لَا تُقَتِلُونَ فِي سَبِيلِ ٱللَّهِ وَٱلمُستَضعَفِينَ مِنَ ٱلرِّجَالِ وَٱلنِّسَاءِ وَٱلوِلدَنِ ٱلَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا أَخرِجنَا مِن هذِهِ ٱلقَريَةِ ٱلظَّالِمِ أَهلُهَا وَٱجعَل لَّنَا مِن لَّدُنكَ وَلِيّا وَٱجعَل لَّنَا مِن لَّدُنكَ نَصِيرا» یعنی چرا شما مسلمانان برای نجات دیگر مستضعفین جهان؛ مردان، زنان و کودکانی که مورد تهاجم قرار گرفتند مقاتله نمی کنید و این تشری است که خداوند به همه می زند؛ این تشر به تمامی ملت های مسلمان و دولتمردان مسلمان، به تمام فرماندهان ارتش های کشورهای دنیا، به تمام متفکران از سردمداران و صاحبان قلم جهان اسلام است که چرا وارد پیکار و مبارزه نمی شوند.
رسا- در بخش دیگری از بیانیه در مورد قطع همکاری و ارتباطات کشورهای مسلمان با صهیونیست ها مطرح شده، چه نظری در مورد این بخش از بیانیه دارید؟
بند راهبردی دیگری که در این بیانیه می بینیم مسئله لزوم قطع همکاری، ارتباط و همکاری دولت های مسلمان است؛ چه همکاری های سیاسی و اقتصادی و یا داشتن سفارتخانه در آن کشورهاست، خداوند در قرآن می فرماید: «...ولا تعاونوا علی الاثم و العدوان» همکاری حرام است «ولاتعاونوا» آورده یعنی نهی شده و نهی خداوند دلالت بر حرمت دارد. بنابراین آیه قرآن تأسیس سفارت توسط هر کشور اسلامی در اسرائیل غاصب را و اجازه دادن به اسرائیل که در کشورشان سفارت بزند را یک معصیت آشکار می داند. قراردادهای تجاری که برخی دولت های اسلامی الان با رژیم صهیونیستی دارند هم از همین قبیل است. بنابراین قطع رابطه یکی از واجبات قرآنی است.
البته این روابط به دشمن یک بعد دیگر نیز دارد که آن سلطه پیدا کردن دشمن بر کشور اسلامی است. روابطی که منجر به سلطه اسرائیل بر یک کشور اسلامی شود هم به دو دلیل حرام است؛ یک دلیل آیه قرآن است که میفرماید: «لن یجعل الله للکافرین علی المومنین سبیلا» یعنی هرگز تا قیامت خدا اجازه نمی دهد که مسلمانان شیوه ای را اتخاذ کنند که کفار بر آن ها یک نحوه سلطه و اشرافی داشته باشند. حال اینکه می بینیم الان هر کشوری که اسرائیل در آنجا سفارت دارد یک نحوه سلطه ای بر دولت مسلمان پیدا کرده و این حرام است.
در جای دیگر خداوند می فرماید نباید بین یک دولت اسلامی و یک دولت کفر و متجاوز رابطه دوستی وجود داشته باشد «لَا يَتَّخِذِ الْمُؤْمِنُونَ الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاءَ مِنْ دُونِ الْمُؤْمِنِينَ وَمَنْ يَفْعَلْ ذَلِكَ فَلَيْسَ مِنَ اللَّهِ فِي شَيْءٍ ...» مومنین حق ندارند ولایت کفار و دشمنان را بر خودشان بپذیرند، اگر احیانا دیدیم بعضی از مسلمان ها ولایت کفار را پذیرفته اند و گوش به توصیه خدا نکرده است بدانید که این ها مسلمان واقعی نیستند و آن گروه مسلمان را در جبهه دشمنان اسلام و کافران محسوب کنید «وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ» صریح آیه قرآن است اگر چنین کردید شما نیز از دسته های کفار هستید.
اصل دیگری که در رابطه با رابطه با دشمن وجود دارد، عدم ارتباط امنیتی با دشمن است. ارتباطات امنیتی یعنی اسرار امنیتی کشور خودشان را در اختیار دشمن قرار بدهند به گونه ای که دشمن رازدار مسلمانان شوند؛ قرآن می فرماید «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا بِطَانَةً مِنْ دُونِكُمْ لَا يَأْلُونَكُمْ خَبَالًا» یعنی دشمنان را بطانه و رازدار خودتان قرار ندهید. این هم دستور و راهبرد دیگری است که حرمت ارتباطات امنیتی کشورهای اسلامی با کشور متجاوز اسرائیل را بیان می کند.
رسا- اگر امکان جهاد و مقاتله نبود چه باید کرد؟
حمایت مالی و ارسال کمک ها واجب است. باید کشورهای اسلامی حداقل کمک های مالی، دارویی، غذایی و پوشاک را برای فلسطینیان مظلوم داشته باشند؛ این هم باز در آیات متعدد قرآن وارد شده که مسلمانان از بیت المال هم حتی اگر شده واجب است که کمک مالی برای ملت های مظلوم داشته باشند.
رسا- نظر شما در مورد کلیت این بیانیه و فعالیت اتحادیه علمای مسلمان چیست؟
به نظر من محتوای کلی این بیانیه، محتوایی بسیار قرآنی و اسلامی و مورد قبول ماست گرچه ممکن است بیانیه دارای نقص هایی باشد، آنها جای خودش، ما باید نقش مثبتش را بگیریم، به همین دلیل ما ضمن تایید این بیانیه پیشنهاد می کنیم که حمایت علما و جمهوری اسلامی از این بیانیه به اتحادیه علمای مسلمان رسانده شود و شخصیت های رسانه ای، علمی، دینی و سیاسی کشور ما با عالمان و بزرگان این اتحادیه تماس بگیرند و حمایت خودشان را از این بیانیه اعلام کنند.
رسا- در آخر اگر نکته یا حرفی باقی مانده بفرمایید.
ما در تعامل با همه غیر مسلمانان که با مسلمانان نمی جنگند دو وظیفه اصلی داریم یک نیکی و محبت و دیگری قسط و عدالت. و جنگیدن و مبارزه مسلمانان با دشمن مختص آنجایی است که دشمن حربی باشد و قصد مقاتله داشته باشد. نسبت به کسانی که با مسلمانان می جنگند و مبارزه می کنند مانند اسرائیل غاصب و همه کسانی که به اسرائیل کمک می کنند وظیفه ما این هست که با آنها به جهاد و مبارزه بپردازیم.
ارسال نظرات