۲۱ تير ۱۴۰۴ - ۱۶:۱۷
کد خبر: ۷۸۶۱۳۲
عراقچی:

همکاری ما با آژانس متوقف نشده ولی شکل جدیدی پیدا می‌کند

همکاری ما با آژانس متوقف نشده ولی شکل جدیدی پیدا می‌کند
وزیر امور خارجه با بیان اینکه ما همچنان عضو متعهد ان.پی.تی هستیم و خواهیم بود، گفت: همکاری‌های ما با آژانس متوقف نشده ولی شکل جدیدی پیدا خواهد کرد که کاملا طبیعی است به خاطر تحولاتی که رخ داده است.

به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (شنبه) ۲۱ تیرماه در نشستی با سفرا و کارداران و روسای نمایندگی‌های خارجی و بین‌المللی مقیم تهران به تشریح آخرین تحولات پس از جنگ ۱۲ روزه پرداخت.

وی در ابتدای این نشست خطاب به حاضران در این نشست بیان کرد: خوشحالم که در آرامش کار خودتان را ادامه می‌دهید. من یک‌بار دیگر باید تشکر کنم از همه کشورهایی که این تجاوز آشکار به خصوص حمله به تاسیسات هسته‌ای صلح‌آمیز را در کمال صراحت محکوم کردند. از همه کشورهایی که با مردم ایران ابراز همبستگی کرده و به خاطر شهدایی که جان خود را از دست دادند تسلیت گفتند، تشکر می‌کنم.

عراقچی ادامه داد: یک بار دیگر از برخی از کشورها که حاضر نشدند این تجاوز آشکار را محکوم کنند، ابراز تاسف می‌کنم. اینکه این تخلف کاملا روشن از حقوق بین‌الملل چه اصل تجاوز و چه حمله به تأسیسات هسته‌ای را محکوم نکردند، جای تأسف دارد.

وی گفت: اینکه حاضر نیستند محکوم کنند، این قبل از اینکه خسارت برای ایران باشد خسارت برای جامعه بین‌الملل، حقوق بین‌الملل، قوانین بین‌الملل و به ویژه برای نظام عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای است که به شدت زیر سؤال رفته است.

همچنان عضو متعهد معاهده ان.پی.تی هستیم و خواهیم بود

رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز بوده و صلح‌آمیز باقی خواهد ماند، گفت: ما همچنان عضو متعهد معاهده ان.پی.تی (عدم اشاعه هسته‌ای) هستیم و خواهیم بود. به توافقنامه پادمان بین ایران و آژانس پایبند خواهیم بود.

وزیر خارجه با بیان اینکه همکاری‌های ما با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی متوقف نشده است، البته شکل جدیدی پیدا خواهد کرد که کاملا طبیعی است به خاطر واقعیاتی که روی زمین وجود دارد و تحولاتی که رخ داده است.

عراقچی گفت: براساس قانون مجلس شورای اسلامی، همه همکاری‌های ما با آژانس منبعد از مسیر شورای عالی امنیت ملی مدیریت خواهد شد و تقاضاهای آژانس برای ادامه نظارت در ایران و ادامه همکاری با ایران، مورد به مورد توسط این شورا بررسی و با در نظر داشتن مسائل ایمنی و امنیتی در مورد آنها تصمیم گیری خواهد شد.

اگر قصدی برای حرکت به سمت سلاح هسته‌ای داشتیم انجام داده‌ بودیم

رئیس دستگاه دیپلماسی با ذکر این نکته که واقعیتی وجود دارد و آن این‌که تأسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران مورد حمله نظامی واقع شده‌، خاطرنشان کرد: نزدیکی به این مراکز اکنون خطرات جدیدی را به همراه خواهد داشت.

عراقچی ادامه داد: ما از عملکرد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی رضایت نداریم. گزارشی که آژانس تهیه کرد، منجر به صدور قطعنامه‌ای کاملاً سیاسی در شورای حکام شد و آن قطعنامه و گزارش به نوبه خود بهانه‌ای برای حملات نظامی به تاسیسات هسته‌ای، شدند.

وی گفت: بیش از ۲۰ سال و شاید بیشتر است که ایران تلاش می‌کند صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خودش را به کشورهایی که نگرانی دارند، ثابت کند و ما هر مسیری که بوده رفته‌ایم، برای اینکه نشان دهیم و ثابت کنیم که برنامه هسته‌ای ایران براساس فتوای مقام معظم رهبری صلح‌آمیز است و خواهد ماند و اگر قصدی برای حرکت به سمت سلاح‌های هسته‌ای داشتیم پیش از این انجام داده بودیم و یا شاید الان بهترین بهانه را داشتیم، ولی ما به اصولی پایبند هستیم که برگرفته از اعتقادات اسلامی و انسانی ماست.

رئیس دستگاه دیپلماسی بیان کرد: سلاح‌های هسته‌ای را نه تنها غیرانسانی می‌دانیم، بلکه براساس تعالیم اسلام غیراسلامی هم می‌دانیم و این در فتوای مقام معظم رهبری موجود است.

وی همچنین گفت: ما همواره آماده گفت‌وگو در خصوص برنامه هسته‌ای خود بوده‌ایم و در آینده هم خواهیم بود، ولی طبیعی است باید اطمینان حاصل شود که اگر دوباره مذاکراتی شروع شد توسط آمریکا یا کشورهای دیگر به جنگ کشیده نخواهد شد.

وزیر خارجه خطاب به سفرا و رؤسای نمایندگی‌های خارجی مقیم تهران با بیان اینکه همه شما می‌دانید که ما در حال مذاکره بودیم که اسرائیل با هماهنگی آمریکا، این از نظر ما قطعی است که آمریکا از روز اول در این حملات شرکت داشته است، به ایران حمله کرد و بعد خود آمریکا وارد این حمله شد، اظهار داشت: در حقیقت آمریکایی‌ها به میز مذاکره خیانت کردند و به دیپلماسی خیانت کردند و اکنون اگر به دنبال از سرگیری مذاکرات هستند باید اطمینان حاصل شود که مجددا چنین کاری صورت نخواهد گرفت.

رئیس دستگاه دیپلماسی بیان کرد: آمریکایی‌ها با حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، یک راه‌حل مذاکره شده را سخت‌تر و پیچیده‌تر کردند. از روز اول همه معتقد بودند که برنامه هسته‌ای ایران راه‌حل نظامی ندارد و بعد از جنگ اخیر ثابت شد که راه‌حل نظامی وجود ندارد و برنامه هسته‌ای ایران از طریق بمباران و حمله نظامی از بین نخواهد رفت. 

عراقچی ادامه داد: این یک تکنولوژی و علم است که ایران به آن دست یافته و علم و تکنولوژی را از طریق بمباران و حمله نظامی نمی‌توان از بین برد.

وی گفت: اما برای اطمینان از صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران، امکان رسیدن به راه‌حل‌های مذاکره شده وجود دارد، همانطور که در گذشته وجود داشت و یک بار هم انجام شد. ما در سال ۲۰۱۵ به یک توافقی بین ایران و کشورهای ۱+۵ رسیدیم که براساس آن توافق کشورهای ۱+۵ یعنی آمریکا، سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان و روسیه و چین (اعضای دائم شورای امنیت به اضافه آلمان، قانع شدند برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است و صلح‌آمیز باقی خواهد ماند و این نتیجه دیپلماسی بود و همه دنیا این دستاورد دیپلماسی را جشن گرفت و هم پذیرفتند که دیپلماسی می‌تواند کارساز باشد و مشکلات بسیار پیچیده را حل کند.

عراقچی افزود: آن بار هم آمریکا بود که به آن توافق و دیپلماسی خیانت کرد و از آن توافق خارج شد و نتیجه آن چیزی شد که الان می‌بینید.

رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: هیچ راهی جز بازگشت به دیپلماسی و یک را‌ه‌حل‌ مذاکره شده و توافق شده وجود ندارد. تجربه اخیر و جنگ اخیر نیز این را ثابت کرد.

عراقچی افزود: ایران کماکان آمادگی دارد از مسیر دیپلماسی این اطمینان را ایجاد کند ولی قبل از آن طرف‌های مقابل ما هستند که باید در ما ایجاد اطمینان کنند که خواهان دیپلماسی هستند و نه اینکه دیپلماسی پوششی باشد برای مقاصد و اهداف دیگری که دارند.

وزیر امور خارجه ادامه داد: ما در طول مذاکرات گذشته با آمریکا به مذاکرات خودمان با سه کشور اروپایی نیز ادامه دادیم. فکر می‌کنیم سه کشور اروپایی می‌توانند در دیپلماسی نقش ایفا کنند.

عراقچی گفت: یک اشتباه بزرگی که سه کشور ارنجام می‌دهند این است که فکر می‌کند ابزار اسنپ بک در دست آنها به آنها قدرت بازیگری در موضوع هسته‌ای ایران را می‌دهد و این یک برداشت کاملا اشتباه است.

وی تصریح کرد: اگر این کشورها به سمت اسنپ بک بروند، حل موضوع هسته‌ای ایران را باز هم پیچیده‌تر و سخت‌تر خواهند کرد. اشتباهی که آمریکایی‌ها در رفتن به سمت گزینه نظامی انجام دادند را اروپایی‌ها با رفتن به سمت گزینه اسنپ بک می‌توانند انجام دهند و مذاکرات و دیپلماسی را سخت‌تر خواهند کرد.

رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: اسنپ بک به معنای پایان نقش اروپا در موضوع هسته‌ای ایران است و شاید تاریک‌ترین نقطه در تاریخ روابط ایران با سه کشور اروپایی که شاید هیچ وقت دیگر ترمیم نشود.

رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: با توجه به تجربه اخیر امیدوار هستیم عقلانیت به کشورهای اروپایی، غربی و آمریکا برگردد و با کنار گذاشتن همه ابزارهای فشار و تهدید به سمت دیپلماسی برگردند که هیچ راهی جز یک راه‌حل مذاکره شده وجود ندارد.

وی همچنین تأکید کرد: در هر راه‌حل مذاکراتی و مذاکره شده حقوق مردم ایران در موضوع هسته‌ای از جمله حق غنی‌سازی باید مورد احترام واقع شود. ما هیچ توافقی که در آن غنی‌سازی وجود نداشته باشد، نخواهیم داشت.

عراقچی ادامه داد: غنی‌سازی دستاورد بزرگ علمی دانشمندان ایرانی است و ما این دستاورد را پاس خواهیم داشت. برای حفظ این دستاورد مجاهدت‌های بسیار صورت گرفته و قربانی‌های زیادی داده شده و از همه مهم‌تر ما در همین دوران اخیر جنگ علیه ما تحمیل شد و به خاطر آن جنگیده‌ایم.

این دیپلمات عالی‌رتبه ایرانی ادامه داد: اگر مذاکراتی شکل بگیرد، با توجه به شرایطی که گفتم موضوع مذاکره فقط هسته‌ای خواهد بود و ایجاد اطمینان درباره برنامه هسته‌ای ایران در مقابل رفع تحریم‌ها و هیچ موضوع دیگری مشمول مذاکره نخواهد شد.

وی گفت: جمهوری اسلامی ایران توانمندی‌های خودش را به خصوص توانمندی‌های نظامی خودش را در هر شرایطی حفظ خواهد کرد. 

عراقچی بیان کرد: توانمندی‌های دفاعی ما برای دفاع از مردم ایران است و در جنگ اخیر به خوبی قدرت خود را نشان داد و این توانمندی‌های موضوع هیچ مذاکراه‌ای نخواهد بود.

ارسال نظرات