وحشت ارتش آمریکا از نتایج حمله موفق ایران به پایگاه استراتژیک در قطر

یکی از مهمترین اتفاقاتی که در طول جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اسرائیل و آمریکا علیه کشورمان رخ داد اما کمتر مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته حمله موشکی نیروهای مسلح ایران به پایگاه مهم ارتش آمریکا با نام العدید قطر بود که قطعا طراحی، شیوه اجرا و نتایج آن به مرور زمان بیشتر و بهتر در اختیار مردم و کارشناسان قرار خواهد گرفت. ضمن آنکه روند عملیات روانی که با انکار، تمسخر و تحقیر توان موشکی ایران در این حمله آغاز و سپس با سانسور نتایج این حمله ادامه یافت، میتواند نسخه مناسبی جهت آشنایی و شناخت بهتر نحوه مواجهه رسانه ها و چهره های همسو با دشمنان، با قدرت دفاعی و اراده ایران اسلامی برای صیانت از مرزها و منافع خود باشد.
پایگاه ارتش آمریکا در قطر چه ویژگیهایی دارد؟
العدید یک پایگاه مستقر در خاک قطر است که ساخت آن در دهه ۱۹۹۰ بهصورت محرمانه آغاز شد. این پایگاه در اوایل دهه ۲۰۰۰ و متعاقب عملیات آمریکا در کشورهای اطراف ایران، پذیرای نخستین نیروهای آمریکایی شد. با اینحال، تأسیسات گسترده العدید، در عمل بزرگترین پایگاه نظامی آمریکا در غرب آسیا به شمار میرود و امکان قدرت نمایی ارتش آمریکا را در سراسر منطقه فراهم میکند. از اینرو، العدید همواره چه از نظر نظامی و چه به لحاظ نمادین، هدفی ارزشمند برای ایالات متحده است.
العدید از دو جهت برای ارتش و دولت آمریکا اهمیت راهبردی دارد: نخست آنکه به آمریکا اجازه میدهد که با پشتیبانی از عملیات های هوایی خود در منطقه، همچنان قدرتنمایی کند و دوم آنکه این پایگاه، عملیاتهای ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین را پوشش می دهد تا موجب تقویت ارعاب و قدرت نمایی نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس، دریای عمان و شمال اقیانوس هند شود. به همین خاطر، از این مرکز به عنوان مقر سرفرماندهی نیروی هوایی و بزرگترین دارایی راهبردی ارتش آمریکا در منطقه غرب آسیا نام می برند.
در برخی مقاطع همچون ایام اشغال برخی همسایگان کشورمان، حدود ۸ هزار نیروی نظامی آمریکایی به همراه صدها نیروی موسوم به ائتلاف، در این پایگاه مستقر بودهاند و العدید از سال ۲۰۰۹ رسما بهعنوان مقر فرماندهی مرکزی آمریکا عمل میکند که مسئولیت رهبری عملیاتهای تروریستی آمریکا در سراسر خاورمیانه را برعهده دارد. ضمن آنکه تأسیسات مهم این پایگاه شامل دهها پناهگاه زرهی، سامانههای موشکی پاتریوت، دو باند اصلی برای هواپیماهای راهبردی و جنگندههای آمریکایی، میزبان زرادخانه هواپیماهای پیشرفته ایالات متحده از جمله بمبافکنهای ب-۵۲ و جنگندههای اف-۱۵ و اف-۲۲ هستند.
جزییات و نتایج حمله موشکی ایران به مهمترین پایگاه نظامی آمریکا در منطقه
در پاسخ به اقدام تجاوزکارانه آمریکا علیه اماکن و تأسیسات هسته ای کشورمان، در آخرین ساعات روز ۲ تیرماه ۱۴۰۴، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، پایگاه هوایی نیروهای آمریکایی در العدید قطر را درهم کوبیدند و یگانهای منتخب نیروی هوافضای سپاه پاسداران، با رمز "یا اباعبدالله الحسین (ع) " ضمن اجرای موفق عملیات "بشارت فتح"، پایگاه العدید قطر را هدف تهاجم قدرتمند موشکی قرار دادند. بر اساس اطلاعیه شورای عالی امنیت ملی، تعداد موشکهای به کار گرفته شده در این عملیات، به تعداد بمبهایی بود که آمریکا در حمله به تاسیسات هستهای ایران استفاده کرد.
برخی رسانه های غربی، در ساعات ابتدایی پس از انجام این عملیات، تعداد موشکهای شلیک شده توسط سپاه پاسداران را ۶ موشک اعلام کردند. اما ارتش قطر در بیانیه خود اعلام کرد ایران دو دوره حمله، مجموعا ۱۹ موشک به پایگاه هوایی آمریکا در قطر شلیک کرده است. البته ارتش قطر در بیانیه خود تصریح کرد که "هیچ خسارت مالی در پی این عملیات رخ نداده است" که با افشای تصاویر ماهواره ای در روزهای بعد، مشخص شد جزییات این اطلاعیه با فشار ارتش امریکا تهیه شده وگرنه مسئولان ارتش این کشور، حضوری در پایگاه العدید و امکان بررسی خسارات وارده نداشته اند.
اما مهمترین گاف را در این میان، طبق معمول دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا داد و در پیامی در شبکه اجتماعی تروث سوشال، با خوشحالی اعلام کرد که «از ۱۴ موشک ایرانی که به سمت پایگاه هوایی العدید در قطر پرتاب شده، ۱۳ موشک ساقط شدند و یکی هم بهدلیل حرکت در مسیری غیرتهدیدآمیز، (عمدا) رها شد. تقریبا هیچ خسارتی هم وارد نشد.» وی از این توضیحات، برای رساندن این پیام استفاده کرد که ایران، موضوع حمله را از قبل به آمریکا اطلاع داده و شلیک موشکها نتیجه ای نیز به همراه نداشته است.
این ادعا و نوع بیان رییس جمهور امریکا، فرصتی را فراهم کرد تا بار دیگر، رسانه ها و چهره هایی که علاقمند به تحقیر و تضعیف روحیه و توان موشکی کشورمان بودند، دست به کار شده و حجم وسیعی از پیام ها، تصاویر و محتواهای طنز، نقادانه و حتی تحلیلی را تولید و منتشر کنند تا مخطب تصور کند امکان پاسخگویی و مقابله با تجاوز نظامی ارتش امریکا به خاک کشورمان فراهم نیست. اما این روند، طولی نکشید و رسانه های تخصصی غربی مجبور شدند حداقل آثار یکی از چند اصابت موشکی کشورمان به تجهیزات و ساختمانهای فرماندهی ارتش امریکا در منطقه را افشا کنند.
کدام سامانه مهم در حمله ایران نابود شد؟
سامانهای که توسط موشکهای ایرانی با دقت مورد هدف قرار گرفت و کاملا منهدم شد، یک گنبد (رادوم) ژئودزی ارتباطی ارتش آمریکا بود که اولین سامانه مدرنیزاسیون ارتباط زمینی آمریکاییها در منطقه محسوب می شد. این سامانه اولین سیستم ارتباط امن ماهوارهای نیروی هوایی ایالات متحده است که وظیفه برقراری ارتباطات امن تصویری صوتی و انتقال دیتا بین فرماندهی سنتکام و فرماندهیهای آمریکا در سراسر جهان را بهعهده دارد. این سامانه در باند X, Ku,Ka فعالیت میکند و با ماهوارههای wgs در ارتباط است که پهنای باند مناسبی را برای انتقال هر نوع اطلاعات بهصورت دیتا صوتی و یا تصویری برای آمریکاییها فراهم میکند. برای مثال زمانی که آمریکاییها عملیات ترور شهید سلیمانی را بهصورت تصویری برای دونالد ترامپ در آمریکا به نمایش گذاشتند این اطلاعات توسط همین سامانه به ایالات متحده منتقل شد.
از طرف دیگر این سامانه که برای احداثش در پایگاه العدید حدود ۱۵ میلیون دلار در سال ۲۰۱۶ هزینه شده و با ویژگیهای خوبی که در حوزه رمزنگاری انتقال اطلاعات دارای امنیت سایبری بالایی را هم برای آمریکاییها فراهم میکند، در انتقال اطلاعات راداری و هدایت عملیاتهای رژیم صهیونیستی بهخصوص در حوزه پدافند هوایی و پدافند ضدموشکی نقش بسزایی را ایفا میکند و در عملیاتهای اخیر موشکی سپاه علیه رژیم صهیونیستی اطلاعات حیاتی را به این رژیم برای مقابله با موشکهای ایرانی ارائه میکرد.
تصویر سامانه منهدم شده در پایگاه قطر- قبل (پایین) و بعد از اصابت (بالا)
دو ساختمان مهم در اطراف رادوم که به خاطر اصابت موشک بالستیک خسارت جدی دیده اند (خسارت شدید ساختمان سمت راست در تصویر بالا مشخص است)
این سامانه قادر است انواع اطلاعاتی را که توسط سامانههای مختلف جمعآوری آمریکاییها در منطقه به دست می آید، از طریق ارتباطات امن ماهوارهای به هر فرماندهی در سراسر دنیا انتقال دهد و همچنین اطلاعات مورد نیاز نیروهای سنتکام در منطقه را که توسط سایر ردههای آمریکاییها جمعآوری میشود، از طریق ارتباطات ماهوارهای دریافت و برای عملیات به نیروهای سنتکام در منطقه ارسال کند.
آمریکاییها که در ابتدا اظهار میکردند ایران یک پایگاه خالی را مورد هدف قرار داده و حتی اگر موشکهای ایرانی به این پایگاه هم اصابت کرده باشند خسارتی را ایجاد نکردند، اما با انهدام این سامانه مهم ارتباطی حداقل ۱۵ میلیون دلار خسارت روی دستشان باقی ماند و این درحالی است که هم سامانه های پدافندی ارتش آمریکا مانند پاتریوت و هم سامانه های پدافندی ارتش قطر به صورت همزمان، علیه موشکهای ایرانی فعال شده بودند. ضمن آنکه برخی فیلم ها و تصاویر منتشره و مصاحبه علی لاریجانی مشاور رهبر انقلاب، حکایت از اصابت ۶ موشک به پایگاه آمریکا دارد که هنوز هم نتایج کامل آن، توسط رسانه های غربی و ارتش آمریکا منتشر نشده است.
یکی از نکاتی که در رابطه با این حمله حائز اهمیت است، این است که جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفت بهجای پهپادهای انتحاری ارزانتر یا حتی راکت ها و موشکهای کوتاه برد که دسترسی و شلیک به آنها در دوران جنگ علیه رژیم صهیونیستی آسانتر است، از موشکهای بالستیک استفاده کند در حالی که موشکهای کوتاهبرد ایرانی از برد لازم برای هدف گرفتن پایگاه العدید برخوردار بودند که می توان در پاسخ به این موضوع، جلب توجه مقامات آمریکایی و صهیونیستی به پاسخ حداکثری از نظر قدرت، ذخایر پر تعداد موشکهای بالستیک و ایجاد تخریب مناسب را به عنوان دلایل استفاده از موشکهای بالستیک نام برد. در عین حال، دقت کم نظیر موشک بالستیک ایرانی در نقطه زنی یک هدف خاص، پیام های فنی و سیاسی لازم را به آمریکا منتقل کرد تا آتش بس به سرعت پیشنهاد شود.
جدیدترین نتیجه حمله ایران؛ آمریکا از العدید می رود!
طی روزهای اخیر، موسسه یهودی امنیت ملی آمریکا (JINSA) مستقر در واشنگتن که قبلا مؤسسه یهودی امور امنیت ملی نامیده میشد، اعلام کرده ارتش آمریکا در حال بررسی گزینههای فوری جایگزین برای استقرار پایگاه اصلی نظامی خود، خارج از برد موشکهای بالستیک ایران است. این مرکز، یک اندیشکده مهم برای یهودیان آمریکا و حتی اسرائیل است که در سال ۱۹۷۶ تأسیس شده و طی ۵۰ سال، حوزه فعالیت خود را نه تنها به روابط اسرائیل و ایالات متحده، بلکه به طراحی راهبردهای سیاست کلی امنیت ملی آمریکا نیز گسترش داده است.
تعدادی از ژنرالها و فرماندهان ارشد آمریکایی عضو موثر این اندیشکده هستند
بخشی از تحلیل اخیر موسسه یهودی امنیت ملی آمریکا
بر اساس این گزارش که توسط یکی از ژنرال های بازنشسته ارتش امریکا نوشته شده، آسیبپذیری پایگاه العدید قطر که پیش از این تنها یک نگرانی نظری و کاغذی بود، پس از حمله موشکی ایران، کاملا آشکار شد. JINSA با اشاره به هشدار سالهای قبل ژنرال فرانک مکنزی فرمانده سابق ارتش آمریکا در غرب آسیا که اعلام کرده بود موشکهای ایرانی میتوانند در «پنج دقیقه یا کمتر» به این پایگاه برسند و دفاع آمریکا را درهم شکنند، تاکید کرده است که این فقدان عمق استراتژیک، نیروهای آمریکایی و سامانه های حیاتی این مرکز را به خطر میاندازد.
به اعتقاد نویسندگان این تحلیل در موسسه یهودی امنیت ملی آمریکا، اگرچه دشمنان آمریکا در شرایط عادی قادر به سرنگون کردن هواپیمای جنگنده پیشرفته اف-۳۵ نیستند، اما زمانی که این هواپیما در باند فرودگاه مستقر است، تمام قابلیتهای فنی آن بیفایده خواهد بود و به راحتی میتواند هدف حمله قرار بگیرد. همچنین در ادامه تاکید شده است که "اگر ایران تصمیم به حمله تمام عیار به پایگاه آمریکایی میگرفت، احتمالاً میتوانست خسارات فاجعهباری وارد کند. "
موسسه یهودی امنیت ملی آمریکا همچنین با تاکید بر این موضوع که "بسیاری از پایگاههای کلیدی آمریکا در خاورمیانه در فاصله نزدیکی از ایران قرار دارند و در برابر درگیری با تهران آسیبپذیرند"، از دولتمردان و فرماندهان آمریکایی خواسته است که انتخاب اسرائیل به عنوان جایگزین العدید قطر را در اولویت خود قرار دهند، هرچند که به اعتقاد این اندیشکده یهودی، به نظر می رسد فرماندهان ارتش آمریکا در پی تبدیل پایگاهی در غرب عربستان سعودی به یک مرکز لجستیک بزرگ هستند تا آسیبپذیری پایگاههای نظامی خود را در برابر موشکهای ایرانی کاهش دهند.
پایگاه در حال توسعه ارتش آمریکا در منطقه ینبع عربستان به عنوان جایگزین العدید قطر
به گزارش مشرق، تصاویر ماهواره ای منتشر شده نشان میدهد ایالات متحده در حال گسترش یک پایگاه پشتیبانی در منطقه ینبع کشور عربستان سعودی است. این پایگاه آمریکایی L.S.A. Jenkins نام دارد و در سال ۲۰۲۲ تأسیس شده و اخیرا در حال گسترش است. تصاویر ماهوارهای ساخت و ساز سنگرها، مکانهای جدید، انبار مهمات و سایر تأسیسات لجستیکی را نشان میدهند و افزایش تدارکات و پشتیبانی پایگاه، همراه با ساخت مراکز اقامتی برای صدها سرباز را شامل می شود. پایگاه مذکور در نزدیکی دریای سرخ قرار گرفته و ادعا میشود که برخلاف پایگاههای شاهزاده سلطان، الظفره و العدید، خارج از برد موشکهای فعلی ایران قرار دارد. این پایگاه درست در کنار بندر ینبع عربستان سعودی قرار دارد که نیروی دریایی ایالات متحده از این بندر برای سوختگیری و بارگیری برای عملیاتهای خود در دریای سرخ استفاده میکند.
همین شواهد و نتایج که ارتش آمریکا در کوتاه مدت، مجبور به قبول آن شده نشان می دهد حمله موشکی ایران به پایگاه العدید، علاوه بر موفقیت نظامی و فنی، یک پیام سیاسی و راهبردی بزرگ برای آمریکا و متحدانش داشته تا آنها مجبور به خروج هرچه سریعتر از برد موشکهای کشورمان شوند چراکه علی رغم همه تبلیغات و هزینه ها، امکان رهگیری و مقابله با آنها را نداشته و فقط بیش از ۱۰ شلیک از سوی نیروی هوافضای سپاه، با اصابت های دقیق و موفق همراه است چه برسد به اینکه این شلیک ها تبدیل به صدها و شامل انواع موشکهای کروز و پهپادهای برد بلند انتحاری نیز باشد.