آشنایی با موضوعات جهانی از بایسته های یک فقیه آگاه است
استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه فقیه و عرف دارای ارتباط دوسویه هستند تصریح کرد: فقیه در شناخت موضوع می بایست به عرف مراجعه کرده و حکم را با ادبیات ساده به عرف عرضه دارد و عرف نیز در برخورد با موضوعات پیچیده و ثقیل وظیفه رجوع به فقیه آگاه را دارد.
وی در ادامه به تقسیم بندی موضوع از نظر فقهی پرداخت و بیان داشت: در موضوعات تماما شرعی می بایست جهت استنباط به فقیه مراجعه کرد و نیازی به رجوع به عرف نیست.
حجت الاسلام مبلغی در معرفی موضوعات عرفی شرعی گفت: این موضوعات مخلوطی از عرف با نگاه شارع می باشد یعنی ماهیت موضوع عرفی است و شارع در آن تصرفاتی کرده است و موضوع اجتماع و نماز جماعت را از این نوع سنخ دانست.
وی با بیان سنخ دیگری از این موضوعات با عنوان غیر شرعی ادامه داد: گاهی موضوعات تماما عرفی و یا تماما علمی است. در صورت مواجهه فرد مقلد با نص شرعی و با موضوع شرعی وظیفه رجوع به فقیه و کشف و دریافت حکم از وی را برعهده دارد.
استاد حوزه علمیه قم گفت: در موضوعات علمی نیز که هیچ گونه نص شرعی وجود ندارد و غالبا از موضوعات جدید می باشند باید در یافتن حکم آنها از علم مدد جست.
وی با اشاره به سنخ موضوعات تماما عرفی بیان داشت: عرف می بایست به جهت جهالت به حکم به فقیه مراجعه کند و فقیه نیز می بایست در جهت شناخت کامل مسائل عرفی زمان خود سعی وافی نماید تا بتواند انحرافات و انشعابات موضوعات را مشخص کند و کار غربال سازی موضوع را انجام دهد.
رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در پایان تاکید کرد آشنایی فقیه با عرف زمان و جهان خود و ارائه حکم با ادبیاتی ساده موجب شناخت دقیق حکم توسط عرف شده و اهتمام بیشتری در اجرای آن صورت می پذیرد./926/پ202/ص