شب قدر، شب سهم گرفتن و پاک کردن زنگار گناهان است
حجتالاسلام والمسلمین سیدهاشم بطحایی، استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرنگار رسا، از شب قدر به عنوان شب رقم خوردن سرنوشت انسان یاد کرد و گفت: بخششهای ویژه خداوند تنها در یک شب و آن هم شب قدر بر بندگان جاری میشود.
وی با بیان اینکه ورق مقدرات سرنوشت هر انسان در شب قدر قلم میخورد، افزود: در هر سال تنها یک مرتبه قلم حضرت احدیت مقدرات سرنوشت انسانها را ورق میزند و به اندازه لیاقت و ظرفیتهای هرکسی در این شب سهمی تعیین میشود.
استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم، مقدرات شب قدر را به مانند سهامی تشبیه کرد که اگر فردی از آن مطلع نباشد، بیبهره خواهد بود و گفت: شب قدر، شب سهم گرفتن و پاک کردن زنگار گناهان است، کسی که از آن غافل شود، از لطف خدای متعال محروم است.
وی با اشاره به روایتی از امام باقر(ع) که فرمودند «کسی که شب قدر را زنده بدارد، گناهانش بخشیده میشود، اگرچه این گناهان به اندازه ستارگان آسمان، به سنگینی کوهها و وسعت دریاها باشد»، اظهار داشت: سخن امام باقر(ع) برای همگان مایه امید، دلگرمی و خوشحالی است به شرطی که حقوق انسانی بر گردن نداشته باشد.
حجتالاسلام والمسلمین بطحایی با بیان اینکه اگر انسان در شب قدر بنشیند، استغفار کند و برای گناهانش طلب آمرزش نماید، اما بدهکار مردم باشد، نمازهای نخوانده، روزههای نگرفته و خمس و زکاتی را که پرداخت نکرده، بخواهد با یک شب شستوشو کند، بینتیجه خواهد بود.
وی با اشاره به این بیت شعر که تا نگرید طفلک حلوا فروش، دیگ بخشایش نمیآید به جوش، ابراز داشت: اگرچه خداوند در این شب عزیز، مقدرات همه بندگانش را ورق میزند، اما بیداری، گریه، عجز و انابه برای رسیدن به خواستهها ضروری است.
این استاد سطح عالی حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: مؤمنان در این شب، وضعیت خود را با گذشته تطبیق کنند، چرا که اگر انسان بخواهد، خودسرانه حرکت کرده و به شب قدر و ذات اقدس احدیت بیاعتنایی کند، از فضل خدا محروم میماند.
وی تأکید کرد: البته خداوند متعال روزی مخلوقات خود را مقدر کرده، اما اگر بندهای بخواهد بیش از آن طلب میکند، باید وضعیت خود را تغییر داده، دست از اخلاق بد، بینمازی و بیاعتنایی به احکام بردارد و حلقه بندگی به گوش کند.
حجتالاسلام والمسلمین بطحایی اذعان داشت: شب قدر باید بر روی تمام رفتارهای ناهنجارمان ترمز کنیم و با استفاده از فرصتهای باقیمانده اگر حقوقالناس به گردن داریم، صاحبان حق را به هر نحوی راضی کرده و حقوقالله را مانند نماز و روزه غذا شده و گناهانی که انجام دادهایم با توجه به رحمانیت خدا، جبران نماییم.
وی در پایان توصیه کرد: کسانی که به سرنوشت خود بها میدهند، با توجه به اینکه ممکن است سال دیگر زنده نباشند، شب قدر را از دست نداده و از فرصت به دست آمده در این شب عزیز استفاده کنند، تا پشیمان نشوند. /920/ت302/ع