نهضت تنباکو بهترین دلیل وجود اندیشه ولایت فقیه در دیدگاه بزرگان شیعه است
حجتالاسلام نصرالله سخاوتی، عضو هیأت علمی جامعةالمصطفی العالمیه و از کارشناسان مسائل سیاسی و تاریخی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا با اشاره به سالروز لغو امتیاز تنباکو به فتوای آیتالله میرزا حسن شیرازی، گفت: وی زعیم زمان خود بود به گونهای که در جلسه درس وی چندین مجتهد پرآوازه شرکت داشتند، مرحوم شیرازی دارای شخصیتی کاملاً با اراده و به لحاظ علمی سرآمد بود و در عین حال از سیاست و جامعه هم غافل نبود.
وی، اندیشه سیاسی مرحوم آیتالله شیرازی را یک اندیشه کاملاً ولایت فقیهی دانست و با اشاره به شرایط و ویژگیهای رهبر جامعه اسلامی از دیدگاه وی، گفت: «زعامت و مرجعیت شیعه دارای یکصد شرط است که یکی از آنها عدالت، دیگری فقاهت و نود و هشت تای دیگر آن تدبیر است».
حجتالاسلام سخاوتی همچنین به بیان مبناشناسی حکم لغو امتیاز تنباکو پرداخت و ابراز داشت: نگاه مرحوم میرزای بزرگ به رهبری جامعه، وجود رهبری دارای شرایط و با کمالات بود که در فقه شیعه آمده است، به همین دلیل توانست در ماجرای لغر قرارداد تنباکو آنگونه برخورد کند.
عضو هیأت علمی جامعةالمصطفی العالمیه تصریح کرد: نهضت و قیام تنباکو نشان داد که همه فقهای بنام و مهم ما بحث ولایت فقیه را علماً و عملاً پذیرفتهاند و پیوسته مترصد فرصتی هستند تا آن را پیاده کنند.
وی با بیان اینکه نگاه علما درباره کیفیت پیاده کردن بحث ولایت فقیه بستگی به شرایط زمانی و مکانی دارد، افزود: چنانچه فقیهی توانست و بسط ید پیدا کرد، مسلماً به تشکیل حکومت اسلامی نیز خواهد پرداخت، اما اگر نتوانست و حکومت به دست حاکمان جور بود، به اندازهای که بتواند به ولایت خود عمل میکند.
حجتالاسلام سخاوتی یادآور شد: قضیه تنباکو نشان داد که علمای به نام و فقهای عظام یک نوع حکومت دیگری را نیز دارا هستند و آن حکومت بر دلهای مردم است؛ بنابراین در هر حد و اندازهای که توانستهاند این دو نوع حکومت را ارائه و اشاعه دادهاند.
وی اضافه کرد: علما اگر میتوانستند نظیر امام خمینی(ره) حکومت اسلامی برپا کنند، این کار را میکردند اما نظیر مرحوم میرزای بزرگ که این امکان را نداشتند، آنجایی که اصل عزت شیعی و کیان اسلامی در خطر بود، ظهور و بروز کردند.
عضو هیأت علمی جامعةالمصطفی العالمیه تصریح کرد: قضیه تنباکو بهترین دلیل عقلی یا سیرهای بحث ولایت فقیه از نگاه علما و اندیشمندان شیعی به شمار میرود. /920/ت302/ع