جهان اسلام به زودی یکی از قطب های حکومتی جهان خواهد شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، دومین همایش «فرهنگ و هنر در اندیشه مقام معظم رهبری» به همت حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، بنیاد پژوهش های اسلامی و دفتر تبلیغات اسلامی در محل این دفتر در مشهد برگزار شد.
در این مراسم دکتر علی اکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری، حجت الاسلام میر تاج الدینی، معاون پارلمانی رییس جمهور و رفاهی، رییس حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی خراسان به ایراد سخنرانی پرداختند.
شناخت شخصیت رهبری، شکرگزاری از این نعمت خداوندی است
در ابتدای این همایش حجت الاسلام میرتاج الدینی گفت: خداوند برای ما نعمتی بزرگ قرار داده و ما باید قدر این نعمت را بدانیم، زیرا هنوز این نعمت را به خوبی نشناخته ایم و این نعمت، نعمت رهبری(مصداق ولایت) است و اولین مقام شکر گزاری در برابر این نعمت الهی، شناخت آن می باشد. بنده براین باورم ملت شریف ایران به جهت این که در برابر نعمت ولایت و رهبری امام(ره) شاکر و سپاسگذار بوده اند، خداوند نعمت دومی به ما عطا فرمود.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب اسلامی دارای ایده های نو و بدیعی هستند و معظم له در هر عرصه ای که ورود پیدا می کنند ایده پروری و نظریه پردازی در موضوعات مختلف دارند و این ایده ها برای جامعه بسیار بنیادین و تأثیرگذار است.
معاون پارلمانی رییس جمهور با اشاره به نشست اندیشه های راهبردی که هفته گذشته در محضر مقام معظم رهبری برگزار شد، بیان کرد: یکی از دوستانم به این جلسه دعوت شده بود و برایم بیان کرد «تا کنون ندیده بودم که در نظام جمهوری اسلامی این چنین حقوق زنان را در همه ابعاد بیان کنند»؛ بنابراین حوزه های علمیه، دانشگاه ها و محافل علمی و فرهنگی ما نباید از تبیین اندیشه ها و تفکرات رهبر انقلاب عقب بمانند بنابراین وظیفه آن ها است که ایده های نو ایشان را تبیین کنند.
وی به سمینار اجتهاد که از سوی حزب الله لبنان در بیروت برگزار شد اشاره و عنوان کرد: این سمینار نشان می دهد که آن ها تا چه مقدار پی گیر سخنان مقام معظم رهبری هستند و این کار باید در حوزه های ما صورت گیرد. آن ها هر چند جزو سربازان و همراهان رهبری در خارج کشور هستند، ولی ما که صاحبان اصلی این انقلاب هستیم بیش از آن ها باید در این عرصه ها گام برداریم.
خاطرات ناگفته میرتاج الدینی از دیدارش با سید حسن نصرالله
حجت الاسلام میرتاج الدینی خاطرنشان کرد: بعد از حوادث فتنه 88 خدمت سید حسن نصرالله رسیدم، ایشان در مورد مقام معظم رهبری بسیار سخن گفتند و بیان کردند «فلسطینی ها در خصوص فتنه 88 ایران نگران بودند و من به آن ها گفتم که نگران نباشید زیرا ایران رهبری آیت الله العظمی خامنه ای را دارد»؛ سپس ایشان دیدگاه های بسیاری را در خصوص رهبر معظم انقلاب بیان کردند.
وی همچنین گفت: سید حسن نصرالله نقل کرد «من نشسته بودم و شبکه های مختلف را نگاه می کردم، یک لحظه دیدم شبکه ای دعایی از صحیفه سجادیه را می خواند و مرا جذب کرد و نشستم تا آخر آن گوش کردم و نمی دانستم این شبکه از جانب چه کسانی هدایت می شود، آخرش دیدم که نوشت این دعا از امام سجاد (رضی الله عنه) است، اصطلاح « رضی الله عنه » توسط اهل سنت استفاده می شود و فهمیدم این شبکه متعلق به اهل سنت است ولی دعای امام سجاد را پخش می کنند» سپس بیان کرد «ما این چنین معارفی از اهل بیت را به خانه های مسلمانان در سراسر جهان برده ایم».
محبوبت سیدحسن نصرالله نزد کودکان اهل سنت
معاون پارلمانی رییس جمهور ادامه داد: سید حسن نصرالله می گفت «در کنفرانسی سخنرانی می کردم، دیدم عده ای از سلفی ها در آن جا نشسته اند از جمله یک جوان جزو آن ها بود، احساس کردم که آن ها با من مخالف هستند، صحبت که تمام شد در گوشه ای نشستم، پس از اتمام جلسه متوجه شدم که آنها با من مخالف نیستند و آن جوان که اردنی بود گفت می دانی که مذهب ما با شما متفاوت است و ما متعصب هستیم، ولی با شما مخالف نیستیم، ما اینقدر تعصب داریم که هر شبکه ای را به خانه خود راه نمی دهیم، ولی با اصرار خانواده ام شبکه المنار(وابسته به حزب الله لبنان) را به خانه خود آورده ایم، من یک دختر کوچکی دارم که هر موقع شما را در صفحه تلویزیون نمایش می دهد، چهره شما را می بوسد؛ می دانی ما چرا از شما حمایت می کنیم؟ چون دیدیم که شما صادقانه جهاد می کنید و مدافع فلسطین هستید، لذا ما حامی شما هستیم».
حزب الله پرچم جهاد را صادقانه به دست گرفته است
وی یادآورشد: اخیرا شیخ دانشگاه الازهر مصر موضع گیری خوبی گرفته و نسبت به سید حسن نصرالله با افتخار یاد کرده است و گفته زمان حسنی مبارک خیلی به ما فشار می آوردند که حزب الله را تحریم کنیم، اما حزب الله پرچم جهاد را صادقانه به دست گرفته است و ما می دانیم که شما در این امر تعصب ندارید.
باید به نقش گسترده رسانه در صدور انقلاب توجه کرد
حجت الاسلام میرتاج الدینی در بخش دیگری از سخنانش بیان داشت: ما اگر بخواهیم به صورت عادی و استفاده از شیوه های قدیمی پیام اسلام و انقلاب را به دنیا برسانیم، تنها بخش محدودی از آن را می توانیم انتقال دهیم،در حالی که با استفاده از عرصه های فناوری ارتباطات می توانیم این پیام ناب اسلام را خیلی گسترده تر به کل دنیا ابلاغ کنیم و هنر رسانه های جمعی و فناوری ارتباطات یکی از این عرصه ها است.
وی با بیان این که از طریق رسانه می توان بسیار در خانه ها و دل های مردم نفوذ پیدا کرد، گفت: نگاه حضرت آقا نسبت به هنر یک نگاه همه جانبه است. در عرصه هنر اگر حاکمی و رهبری به هنر توجه دارد یعنی هنرپرور و هنرشناس است. در خصوص رهبر انقلاب حکیم، فرزانه، عالم ربانی بودن و علم پرور بودن ایشان، برای ما امری روشن است و حجاب مانع از این شده است که همه ابعاد وجودی شخصیت ایشان را ببینیم، اما تاریخ در آینده خواهد نوشت که در دوره رهبری ایشان چه مقدار از این عرصه ها توسط ایشان حمایت شده است.
معاون پارلمانی رییس جمهور با طرح این پرسش که آیا هنر برای هنر ارزش دارد یا خیر، اذعان داشت: هنر در هر عرصه ای قالب های هنری را تعالی می دهد، گاهی اینطور فهمیده می شود که خود هنر برای هنر هم ارزش دارد، لذا باید قالب های هنری ابداع کنیم، اگر این هنر جهت دار و متعهد هم باشد بسیار نیک است و نگاه رهبری این است که هنر باید جهت دار و متعهد باشد .
وی ادامه داد: این تفکر از نگاه رهبری که برخی از روشنفکران و هنرمندان چنین فکر می کنند که هنر باید همیشه در جهت مخالف با حاکمیت باشد، رد می شود، روشنفکر و هنرمند باید همیشه بر حق باشد یعنی جانب حق را بگیرد و اگر حاکمیتی زمینه سازی برای رشد و تعالی را هدف قرار داده است هنرمند باید در این راستا گام بردارد.
وی اظهار داشت: هنر از دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی الهام بخش بودن و الگو ساز بودن است و نه هنر تقلیدی؛ الگو پذیری صرف در قالب ها و محتوا، هنر مطلوب نیست؛ هنری در نظام اسلامی مطلوب است که الهام بخش و الگو پرور بوده و نقش آفرینی در سطح جهانی داشته باشد.
حجت الاسلام میرتاج الدینی افزود: نگاه دیگر رهبری، نگاه موزون و متوازن به همه ابعاد هنر می باشد و ایشان به همه ابعاد توجه دارند، از جمله توجه به محتوا و پیام هنر می باشد و ما در این عرصه دارای مکتب اسلام و ایدئولوژی جامعی هستیم و انقلابی داریم که امروز برای همه جهانیان و به طور خاص جهان اسلام الگو شده است.
هنر اسلامی هنر متعهد است
در ادامه این همایش، دکتر علی اکبر ولایتی، با بیان این که در طی سال هایی که توفیق این را داشته ام که در خدمت رهبری باشم، از نظرات ایشان در رابطه با موضوع هنر در حد استعداد و ظرفیتم بهره برده ام، گفت: بدون توجه به حوزه سیاسی، شرایط کنونی جهان و امت اسلام و جایگاه ایران، صحبت از هنر متعهد کردن صحبتی انتزاعی است، چرا که در این صورت امت اسلام به سمتی می رود و ما که میخواهیم راجع به این مسأله گفت و گویی داشته باشیم به سمت دیگری حرکت می کنیم.
وی ادامه داد: این سخن شناخته شده ای است که هنر برای هنر در اسلام معنی ندارد و هنر باید متعهد باشد و هنر زبانی گویاتر از زبان معمول است و قدرت رسانندگی اش بیش از کلام محاوره ای و یا نوشته کلاسیک است و نوشته اگر از حالت کلاسیک خارج شود و هنر در آن به کار رود تأثیرگذاری اش بیشتر از این می باشد. هنر هنگامی می تواند مؤثر باشد که متناسب با شرایط سیاسی زمانی که در آن هستیم، باشد.
مشاور مقام معظم رهبری سپس به طرح و شرح شرایط کنونی جهان اسلام که متأثر از انقلاب اسلامی است، پرداخت و متذکر شد: شرایط حاضر در جهان اسلام در تاریخ اسلام بی سابقه است و هیچگاه در تاریخ اسلام بعد از شرایط خاص صدر اسلام یعنی از عهد غیبت به این طرف شرایط جهان اسلام مثل امروز این مقدار برانگیخته نبود.
امروز جریانات بین المللی رها و بی صاحب است
وی خاطرنشان کرد: یک موقعی است که یک رهبری و منجی عَلمی را در گوشه ای بلند می کند و مردم به دور آن جمع می شوند و متناسب با تدبیرش، مردم از او تبعیت می کنند و آن فرد که فوت کرد این آثار هم آن شور اولیه را از دست خواهد داد، این که ظرف مدت کوتاهی یک حکومت ریشه دار در تونس ساقط می شود و این مدل در جایی مثل مصر که بر حکومت ریشه دار حسنی مبارک و بر حکومتی که سادات بنا کرده مبتنی بود به این آسانی ساقط شود و برای هیچ قدرتی و کشور متنفذی و فرد یا جریان صاحب نفوذی در مصر این سقوط آسان حسنی مبارک قابل پیش بینی نبود و یک مرتبه در مصر، تونس، لیبی و بحرین(سخت ترین جا) همه چیز عوض شد و همچنان ادامه دارد، این شرایط منحصر به فرد است و نشان می دهد که یک تحولی در جهان اسلام اتفاق افتاده است و این تحول به عواملی از درون جهان اسلام بر می گردد و بخشی از آن هم تحت تأثیر جریانات بین المللی است؛ هیچگاه جریانات بین المللی مثل امروز رها یا بی صاحب نبوده است.
ولایتی افزود: دنیا در بین سال های 1945 و 1990 دو قطبی بود و 45 سال تکلیف دنیا روشن بود، ولو به ظلم؛ آمریکا و شوروی سابق دنیا را بین خود تقسیم کرده بودند و احتمال این که یک وجب خط این ها تغییر کند نبود، برخی از حرکت ها و نهضتها کارهایی را انجام می دادند، پس از فروپاشی شوروی دیگ سیاست همچنان در حال جوشش است و دنیا چند قطبی شده است، یعنی روسیه، چین و متحدین آن در شرق دور، با تسامح ژاپن و اروپا حکومت می کنند و کسی روی اسلام حساب نکرد، اما با تحولاتی که در حال رخ دادن است، می توان پیش بینی کرد که در آینده یکی از قطب ها، قطب جهان اسلام است.
شواهد و قرائن حاکی از تشکیل قطب اسلامی در جهان است
وی در ادامه عنوان داشت: ممکن است سؤال شود از کجا این را بیان می کنید و استدلال شما چیست؟ همه قرائن این را نشان می دهد و انسان راه دیگری جز این را نمی تواند پیش بینی کند، به جهت این که محوریت این دنیای آینده ای که چند قطبی(حتما چند قطبی است) است همراه با ضعیف شدن آمریکایی ها است و آنها بیش از آن که تصور می کردند ضعیف شدند.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: آقای دیک چنی که معاون اول رییس جمهور وقت آمریکا بود و یکی از سهامداران کمپانی بزرگ در آمریکا است، روی چاه های نفت عراق حساب باز کرد و بی جهت و به عمد، تمام تأسیساتش را از بین بردند به این امید که نفت از عراقی ها بگیرند و به جای پول نفت برای آن ها تأسیسات بسازند و بعد یک نائب السلطنه بگذارند، همه این توهمات نشد و هیچ امتیازی نگرفتند و امروز حداقل تخمینی که زده می شود این است که هزار میلیارد هزینه کردند. از این بدتر نمی شود که یک قدرتی که خیال می کرد تنها قدرت دنیا است در یک کشور اشغال شده از عهده مردم تحت اشغال خودش که سالها صدمه دیدند برنیاید؛ امروز همین سرنوشت در افغانستان منتظر آن ها است.
وی با بیان این که محوریت ایران برای جهان اسلام قطعی است، زیرا اولین کشوری است که این مدل از بیداری اسلامی را تجربه کرده است، تشریح کرد: مدل بیداری اسلامی ایران مدلی است که همه مردم در صحنه هستند و حضور مردم مصر در میدان التحریر همین حضور در میدان آزادی است و رویارویی مردم بدون سلاح با تانک و توپ نیز این چنین است و احساس مسؤولیت و استمرار آنها تا زمان رسیدن به پیروزی و این که ترس از کشته شدن در بین مردم رخت بربندد، یعنی همان فلسه ای که در ایران حاکم بود و امروز نیز هست.
ولایتی با یادآوری این که 33 سال از انقلاب می گذرد و ایران سرپا ایستاده و مدلی عرضه کرده که در دنیا و تاریخ بی سابقه است، تصریح کرد: هیچ وقت نه مسلمانان و نه غیر مسلمانان تجربه ای با این مدل امتحان نکرده بودند؛ ابتدا که این اتفاقات افتاد بعضی ها تحلیل می کردند که این تحریک امریکایی ها است.
اجلاس جوانان بیداری اسلامی اسفندماه 90 برگزار خواهد شد
وی با اشاره به این که مقام معظم رهبری برای اولین بار در سطح در نماز جمعه اعلام کردند که این بیداری اسلامی است و نه بهار عربی، افزود: امروز قریب یک سال گذشته که قرضاوی قبول کرده که این بیداری، بیداری اسلامی است، بنابراین هر چه زمان گذشت بیشتر معلوم شد که این بیداری اسلامی است. ما در شهریور ماه از 800 نفر از پیشکسوتان مبارزه دعوت کردیم و قریب به اتفاق آن ها گفتند این حرکت ها در کشورهای منطقه بیداری اسلامی است. کمتر از یک ماه دیگر اجلاس جوانان بیداری اسلامی در تهران تشکیل خواهد شد و 700 نفر دعوت می شوند و بیش از پیش معلوم خواهد شد که بیش از هر قشر دیگری رشته کار در دست جوانان مسلمان است.
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با عنوان این که ما اگر به ذهن خود مراجعه کنیم در این تظاهرات ها که در کشور های عربی صورت می گرفت، دیده بودیم که به چه نحوی شادی می کنند، ولی امروز الله اکبر می گویند و این در عرب ها مرسوم نبوده است، خاطرنشان کرد: بنده در سفری که به سودان داشتم دیدم آن ها به همین سبک که در ایران مرسوم شده بود به صورت بومی شده موقعی که صحبتی می شد در مواقع هیجانی صحبت تکبیر می گفتند. امروز سنت های بدوی و قبیله ای کمرنگ و سنت های اسلام احیا شده و مردم در یک جایی مثل تونس به حزب النهضه رأی دادند و رهبر امروز آن ها مسلمانی است که ما سال ها با او مراوده داریم و مسلمانی پایبند به مبانی اسلامی است.
وی در ادامه بیان کرد: امروز همه مردم در صحنه اند و تا زمانی که انتخابات نشود مردم به حاکمیت نظامی ها رضایت نمی دهند و اعتنا نمی کنند. امروز که مصر به اسلام روی آورده این امر به همه جهان عرب به طور قطع شیوع پیدا خواهد کرد.
هنر اسلامی هنری ماندگار است
ولایتی در بخش دیگری از سخنانش به تبیین استفاده از ابزار هنری در خدمت اسلام پرداخت و گفت: استفاده از ابزار هنری در خدمت اسلام تجدید حیات یافته است؛ از ابتدای اسلام هنری که در خدمت اسلام بوده، بیشترین اثر را داشته است، در زمان ائمه اطهار کسی همانند دعبل خزائی اشعاری برای امام رضا بیان کرد و اشعار وی بسیار تأثیرگذار بود، دیباچه گلستان سعدی شعر و نثر مسجع هست و آیه قرآن استفاده شده و همانطور که جلو می رود از حدیث استفاده کرده است. این، اثر هنری ماندنی و غیر قابل جایگزینی است.
وی با بیان این که بسیاری از شعرا مطالب دفاع از حقانیت خود را در قالب شعر و نه به طور صریح بیان کرده اند و این نشان از فشارهایی است که بر روی این افراد بوده است، افزود: اگر ما کمی توجه کنیم مشاهده خواهیم کرد که این افراد با هنرشان واقعیت اسلام را تبلیغ کرده اند و از اهل بیت(ع) دفاع کرده اند. اگر کسی از سلاح هنر استفاده نکند حتی آن هایی که در فلسفه و عرفان به عمق مولانا هستند نمی توانند افکار را برسانند.
رهبر انقلاب به هنر اهتمام ویژه ای دارند
مشاور مقام معظم رهبری در امور بین الملل اظهار داشت: مقام معظم رهبری بیشترین اهتمام را به بخش هنر دارند. ایشان با شعرا ارتباطی نزدیک دارند، حداقل سالی یکبار در ماه مبارک شعرا را جمع می کنند که عده قابل ملاحظه ای از آن ها از خراسان هستند. جلسه ای هم با شعرای عرب دارند و ما نیز در نظر داریم که در رابطه با بیداری اسلامی شعرای عرب را دعوت کنیم و آنهایی که در رابطه با بیداری اسلامی حرف دارند، در محضر ایشان بیایند و اشعار خود را بخوانند، اگر این امر انجام شود تأثیر بسیار مهمی در جهان اسلام و جهان عرب خواهد گذاشت.
وی در ادامه بیان کرد: همانطور که غربی ها از فیلم و سینما استفاده می کنند و مسلمانان نمی توانند به جهت برخی دلایل فیلم بسازند، ولی ما مشاهده می کنیم که شعرای عرب در رابطه با آزادی فلسطین شعر گفته اند و در تهییج مبارزان فلسطینی نقش داشته اند و مقام معظم رهبری به نقش شعرا در ترویج حکومت اسلامی توجه داشته اند و بنده شاهد انس بسیار نزدیک ایشان با شعرایی که به نوعی با انقلاب مربوط بودند و حداقل معارض با انقلاب نبودند، هستم. /968/ز502/ر