۱۸ آبان ۱۳۹۱ - ۱۵:۳۹
کد خبر: ۱۴۵۹۹۸
آیت‌الله فقیه یزدی در درس اخلاق رسانه؛

راوی خبر باید امانت‌دار خبر و صادق در گفتار باشد

خبرگزاری رسا ـ استاد درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این‌که باید در نشر اخبار از کذب پرهیز کنیم، گفت: راوی خبر باید امانت‌دار و حافظ خبر و صادق در گفتار باشد و اجازه نقل خبر و روایت را داشته باشد تا خبر کاذب و غیر قابل اعتماد منتشر نشود.
حجت الاسلام والمسلمين فقيه يزدي / 1

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت‌الله محمدحسین احمدی فقیه یزدی، استاد درس خارج حوزه علمیه قم در جلسه درس اخلاق رسانه که امروز، بعد از نماز ظهر و عصر در خبرگزاری رسا برگزار شد، گفت: بحث رسانه بسیار مهم و ارزشمند است و فقه آن هم استثنائاتی دارد.

 وی با اشاره به این‌که تکلیف گاهی فردی و گاهی عمومی است، افزود: ترک واجب و انجام حرامی که مربوط به شخص باشد توبه آن مهم است ولی اگر گناه، معصیت و ترک واجبی مربوط به جامعه و اجتماع باشد این امری سنگین و توبه آن هم سخت‌تر است.

 فرهنگ سازی در جامعه وظیفه رسانه است

استاد درس خارج حوزه علمیه قم اظهار داشت: رسانه فقط محدود به ابلاغ خبر نیست، بلکه در کنار ابلاغ و نشر خبر وظیفه فرهنگ‌سازی در جامعه را هم دارد و این خبر اگر سبب تغییر فردی در جامعه شود و او را به خدا نزدیک کند بسیار ذی‌قیمت است و ناقل و راوی این خبر اجر فراوانی نزد خداوند خواهد داشت.

 آیت‌الله احمدی فقیه یزدی با اشاره به آیه 118 سوره آل‌عمران که می فرماید: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا بِطانَةً مِنْ دُونِکُمْ لا یَأْلُونَکُمْ خَبالاً وَدُّوا ما عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضاءُ مِنْ أَفْواهِهِمْ وَ ما تُخْفی‏ صُدُورُهُمْ أَکْبَرُ قَدْ بَیَّنَّا لَکُمُ الْآیاتِ إِنْ کُنْتُمْ تَعْقِلُونَ»، گفت: همه گونه سفارشی که برای خیر و خوبی است در قرآن کریم متوجه برنامه رسانه‌ای است، ولی نکته مهمم این است که اگر بخواهیم مطالب هم‌راز و محرمانه کشور و دین را به دیگران( دشمنان یا نااهلان) برسانیم کار صحیحی انجام نداده‌ایم و مسؤول هستیم.

 وی با بیان این‌که نباید خبرهایی که ویژه مؤمنان و مربوط به جایگاه آنان است در دست دیگران قرار بگیرد، افزود: این‌گونه خبرها باید حفظ شود چون نشر این اخبار ممکن است ضررهایی را به دنبال داشته باشد که قابل حل و فصل نباشد و این امر باید در رسانه‌ها رعایت شود.

کذب به هر نحوی جایز نیست

استاد درس خارج حوزه علمیه قم با اشاره به این‌که مسأله کذب یکی دیگر از مواردی است که باید در رسانه بیشتر به آن توجه کرد، ابراز داشت: کذب به هر نحوی جایز نیست چه به صورت جدی یا به صورت شوخی، چه کوچک باشد و چه بزرگ، چون در هر حال دروغ؛ دروغ است و فرقی بین کوچک و بزرگ آن نیست.

 وی دروغ گفتن به شوخی را حتی برای خنداندن دیگران هم صحیح ندانست و افزود: در امر رسانه سعی کنیم خبر را به گونه‌ای بیان نکنیم که خبر کذب به عنوان خبر صادق بیان شده و به دیگران انتقال داده شود.

 آیت‌الله احمدی فقیه یزدی با بیان این‌که دروغ ابتدا از کوچک شروع می‌شود و کم کم به دروغ بزرگ و بزرگ‌تر منجر می شود، گفت: باید سعی کنیم در هر موقعیت و زمانی از دروغ استفاده نکنیم و صادق باشیم.

 وی در ادامه خبرنگاران را به دوری از هوای نفس در هر امری به ویژه در نشر خبر توصیه کرد و افزود: انتقال مطلب و خبر وظیفه سنگینی برای رسانه‌ها است و باید اولویت‌ها و خصوصیت‌های لازم آن رعایت شود و خبر در راستای وظیفه و شرع منتشر شود نه از روی هوای نفس.

 استاد درس خارج حوزه علمیه قم متابعت از هوای نفس و جلوگیری از آرزوهای بی‌ثمر و مهلک را در زندگی به ویژه در گفتار و اعمالی که از سوی ما به دیگران منتقل می شود بسیار مهم و مؤثر دانست و خاطرنشان کرد: اگر مسیر صحیح را از دست بدهیم و فشار آمال و آرزوها بر ما متحمل شود ضایعه بزرگی برای خود و جامعه به وجود می‌اید و اصلاح آن بسیار مشکل خواهد بود.

 وی با بیان این‌که انسان خوب کسی است که نفس خود را اصلاح کند و اعمال خود را از روی هوای نفس انجام ندهد، اظهار داشت: باید ببینیم کاری که انجام می دهیم براساس وظیفه است یا هوای نفس، اگر از روی وظیفه است بسیار قیمت دارد ولی اگر از روی هوای نفس است، انجامش صحیح نیست.

 راوی خبر باید امانت‌دار و حافظ خبر و صادق در گفتار باشد

آیت‌الله احمدی فقیه یزدی ابراز داشت: راوی خبر باید امانت‌دار و حافظ خبر و صادق در گفتار باشد و اجازه نقل خبر و روایت را داشته باشد تا خبر کاذب و غیراعتماد منتشر نشود چون اخبار کاذبی وجود دارد که با اخبار صادق مخلوط شده و سبب ضرر و تأثیرگذاری منفی شده است و اگر راوی صادق باشد چنین مشکلاتی به وجود نمی آید.

 وی با اشاره به این‌که برای شخص راوی، مخبر و محدث برخورداری از صفات بسیاری بیان شده است، گفت: شرط وجود تمام این صفات در راوی نشان از جایگاه خبر و روایت و اهمیت آنها دارد.

 استاد درس خارج حوزه علمیه قم اعتماد به خبر صحیح و صادق را هم‌دوش قرآن دانست و افزود: بعد از اعتماد به قرآن، اعتماد به خبر صحیح و صادق جایگاه ویژه‌ای دارد پس باید صدق راوی خبر و سنددار بودن خبر حتما مورد توجه قرر گیرد.

منبع و جایگاه خبر بسیار ارزشمند است

وی با بیان این‌که خبر باید در برخی موارد عرضه بر قرآن شود، اظهار داشت: خبر باید دارای منبع و سند باشد تا اعتماد به آن بیشتر شود چون منبع و جایگاه خبر بسیار ارزشمند است و هر چه این منبع، سند و جایگاه محکم تر باشد اعتماد و عمل به این خبر بیشتر می شود.

 آیت‌الله احمدی فقیه یزدی جلب رضایت خداوند را در اعمال بسیار مهم برشمرد و گفت: اگرفردی رضایت خداوند را در اعمال خود مورد توجه قرار دهد، خداوند هم جایگاه او را در بین مردم رفیع قرار داده و مورد اعتماد مردم می سازد.

 وی در پایان اظهار داشت: اصل اول در هر حرکتی اراده انسان است یعنی تصمیم درست گرفتن برای انجام کاری و اگر تصمیم و اراده بر رضایت خداوند در اعمال بگیریم موفق خواهیم شد و اگر درون خود را اصلاح کنیم خداوند هم امور دیگر ما را اصلاح می‌کند. /907/پ201/ن

ارسال نظرات