سلسله نشست های آیت الله سید احمد خاتمی با عنوان "مفهوم سبک زندگی دینی"
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، آیت الله سید احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران و عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، شب گذشته، 30 آبان در مراسم عزاداری امام حسین(ع) حسینیه ناظر در ابتدای سلسله نشستهای دهه اول محرم باعنوان "مفهوم سبک زندگی دینی" که با حضور آیتالله واعظ طبسی، نماینده ولی فقیه در خراسان برگزار شد، به خلاصه مباحث شبهای گذشته پرداخت و اظهار داشت: رعایت حقوق متقابل افراد و اصل انصاف در10 سرفصل از جمله مواردی است که در نشستهای گذشته بدان اشاره شده است.
وی افزود: برای اینکه اختلاف سلایق در جامعه مضر نبوده و سکویی برای رشد جامعه باشد، رعایت 9 نکته ضروری است که برخورد احترام آمیز در سلیقهها، برخورد منطقی و استدلالی، مدنظر قراردادن نقاط مشترک، پذیرش فصل الخطاب در دعواها(آیه 59 سوره نساء) رعایت مصالح اهم و مهم ازجمله این نکات است.
کار فرعونها ایجاد تفرقه بین ملتهاست/تفرقه در حکم زلزله برای نابودی جامعه
وی در ادامه با بیان اینکه باید به گونهای با تحمل کار کرد که این اختلاف سلایق به تفرقه جامعه منجر نشود، تصریح کرد: تفرقه به معنای دو تا شدن هدف است و اگر دو هدف مطرح شود، تفرقه ایجاد میشود. در سوره انعام آیه 65 تفرقه در ردیف عذابهای آسمانی و زمینی ذکر شده است، چرا که برای متلاشی کردن یک جامعه و نابودی آن، تفرقه نقش زلزله را دارد و از سویی کار فرعونها ایجاد تفرقه بین ملتهاست.
عضو هیات رییسه مجلس خبرگان رهبری با اشاره به آیه 104 سوره بقره، با بیان اینکه صاحبان اختلاف سلایق بایستی از گفتن هر چیزی که سبب سوء استفاده دشمن میشود، پرهیز کنند، اظهار داشت: اگر دلداده دین و نظام اسلامی هستند نباید سخنی را بگویند که سبب خوشحالی و خشنودی دشمن شود.
وی در ادامه با تاکید بر گفتوگوی فاخر به جای بگو مگوهای بیثمر در همه عرصههای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... تصریح کرد: این موضوع فقط مربوط به مسائل سیاسی نیست، در چنین فضایی اگر بحث فایده و نتیجهای ندارد بهتر آن است که ادامهدار نشود. همانطور که در روایتی از حضرت علی(ع) آمده است که "کسی به حقیقت ایمان نمیرسد، مگر آنکه بگو مگوهای بیثمر را ترک کند؛ حتی اگر حق با او باشد".
شایعه پراکنی در جنگ روانی حربه دشمن
آیت الله سید احمد خاتمی در بیان نهمین اصل از اصول رعایت انصاف در تبیین سبک زندگی دینی اظهار داشت: باید مراقب شایعه پراکنی دشمن در جنگ روانی بود، چرا که شایعه به معنای انتشار خبر دروغ است و امروز با وجود شبکههای ماهوارهای دشمن علیه ملت اسلامی، باید مراقب بود تا تحت تاثیر شایعات قرار نگیریم و بنابر نامه 69 نهج البلاغه، نباید کسی شنیدههایش را بدون تحقیق از صحت و سقم آن نقل کند که در غیر این صورت، کذب محسوب میشود.
وی به بیان سومین اصل که درسبک زندگی دینی مورد توجه است، پرداخت و تصریح کرد: نگاه به آیات و روایات اسلامی نشان دهنده این است که محبت جایگاه رفیعی در دین دارد و نگاهی به عناوین محبت مثل محبت والدین به فرزندان و بالعکس، محبت زوجین به یکدیگر، محبت حاکم به مردم و مردم به حاکم و محبت آحاد جامعه به یکدیگر ما را متوجه این نکته میکند که نمیتوان جامعه اسلامی را بدون محبت دید.
احسان به والدین در کنار توحید در قرآن آمده است
امام جمعه موقت تهران با بیان اینکه در آیات قرآن احسان به والدین در کنار توحید آمده است، خاطرنشان کرد: درسوره اسرا آیه 23 و 26، بقره آیه 83، سوره مریم و لقمان آیه 14، سوره احقاف آیه 15سخن این است که بعد از خداوند بیشترین حریمی که در جامعه باید وجود داشته باشد، حریم والدین است.
وی در ادامه به بیان وظایف فرزندان در زمان حیات و بعد از مرگ والدین در سبک زندگی دینی پرداخت و اظهار داشت: نیکی به پدر و مادر تا جایی ارزشمند است که مرحوم شهید اول در ادای نماز مستحبی خودشان، نماز را قطع میکردند تا پاسخ والدین را بدهند و این احسان، مختص دنیا هم نیست چرا که پس ازمرگ والدین نیز میتوان از طریق صدقه دادن و نماز خواندن برای آنان هدیه فرستاد.
عضو جامعه مدرسین قم درادامه تبیین سفارش قرآن به احسان والدین تصریح کرد: در قرآن نیکی به والدین بسیار سفارش شده است و این در حالی است که به والدین، محبت به فرزندان سفارش نشده است چرا که این امر موضوعی غریزی است و بعضی از امور اختصاص به انسان دارد که عنوان فطرت به آنها اطلاق میشود. اموری که بین انسان و حیوان مشترک است، همان غریزه است و محبت به فرزندان به عنوان غریزه مشترک در همه موجودات نهفته است.
وی درادامه به بیان تاثیرات روانی شیر مادر پرداخت و خاطرنشان کرد: هیچ شیری برای فرزند بهتر از شیر مادر نیست و آرامش بخشترین موسیقی برای روان نوزاد همان ضربان قلب مادر است که به نوزاد آرامش و محبت را هدیه میدهد.
آرامش و محبت دو اصل بنیادی خانواده قرآنی
عضو هیات رییسه مجلس خبرگان رهبری به تبیین ویژگیهای یک خانواده قرآنی پرداخت و اظهار داشت: آرامش و محبت از مهمترین ویژگیهای یک خانواده قرآنی است؛ چرا که خداوند در آیات الهی بر این نکته تاکید کرده که از جنس خودتان همسرانی را برایتان آفریدیم که شما با آنها زندگی کنید و به معنای دقیق کلمه پناهگاه شما باشند. ویژگی دوم هم مودت ومحبت است.
وی در ادامه با اشاره به کتاب "تحکیم خانواده" حجت الاسلام ری شهری خاطرنشان کرد: در کتاب کافی جلد 5 صفحه 564 از نبی اکرم(ص) نقل شده است که گفتن جمله "دوستت دارم " مرد به زن، هیچگاه از قلب همسر بیرون نمیرود. در عرصه تعامل زوجین در زندگی مشترک نیز خمیر مایه و بنای استواری آن همین محبت است.
امام جمعه موقت تهران با بیان اینکه محبت حاکم به مردم و مردم به حاکم در اسلام دارای جایگاه رفیعی است، اظهار داشت: در کربلا، وقتی امام حسین(ع) خطاب به همه یارانش خبر از شهادت آنان دارد، قاسم پسر امام حسن(ع) به فکر فرو رفت که آیا او هم توفیق شهادت را دارد یا نه؟ و از سویی سختترین لحظات زندگی ابی عبدالله زمانی بود که بدن خونین قاسم را به سمت ایشان میآورند./934/ز/ر