رذایل اخلاقی افراد عامل فساد و کشتار گسترده است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، حضرت آیتالله مظاهری، رییس حوزه علمیه اصفهان، پنجشنبه شب در سخنرانی هفتگی خود که در مسجد حکیم اصفهان برگزار میشود، گفت: یکی از چیزهایی که به ما سعادت میبخشد، تعقل و تفکر است، از این رو در روایات آمده است که «تفکّر ساعة خیر من عبادة سبعین سنة»، تفکر و تعقل جنبه روحی ما را قوی میکند، این جنبه ملکوتی گاه مریض میشود و نیاز به تقویت دارد.
استاد اخلاق حوزه علمیه اصفهان اظهار کرد: اگر جنبه ملکوتی و روحی انسان مرد یا مریض شد، دیگر نمیتواند تفکر داشته باشد و به جای آن تخیلها و وسوسهها کار میکند، جنبه ملکوتی انسان به سبب گناه نابود میشود که قرآن به آن فساوت میگوید.
وی ابراز کرد: در اثر گناه گاه قساوت به جایی میرسد که جنبه روحی فرد از بین میرود و دیگر هیچ قابلیتی برای سعادت ندارد و گاه جنبه ملکوتی انسان مریض میشود و نیاز به شفا یافتن پیدا میکند، که آیه «فی قلوبهم مرض» نشاندهنده این مریضی است.
حضرت آیتالله مظاهری با توصیه به جوانان بر دوری و کنارهگیری از گناهان خاطرنشان کرد: گناه سبب مریض شدن قلب میشود و ایجاد قساوت میشود، خداوند میفرماید «فَوَیْلٌ لِّلْقَاسِیَةِ قُلُوبُهُم مِّن ذِکْرِ اللَّهِ أُولَٰئِکَ فِی ضَلَالٍ مُّبِینٍ»، پس وای بر کسانی که دلهای آنان از ذکر خداوند در قساوت است.
وی با بیان اینکه همه ما صفات رذیله داریم، اظهار کردند: صفات رذیله یکی و دو تا نیست، علمای علم اخلاق بیش از چهل صفت رذیله برای انسان برشمردهاند و برکندن این صفات رذیله از وجود انسان نیاز به تلاش و مجاهدتهای فراوان است.
استاد درس خارج حوزه علمیه خاطرنشان کرد: مرد بزرگی باید پیدا شود تا بگوید من صفت رذیله تکبر یا ریا یا پولپرستی را ندارم، صفات رذیله خطرات بسیار بزرگی برای افراد دارد و گاه انسان را به مقابله با حق و نپذیرفتن آن میکشاند.
ریشهکن کردن رذالتها راه دستیابی به نفس مطمئنه
وی با قرائت آیه «وَإِذَا سَمِعُوا مَا أُنزِلَ إِلَى الرَّسُولِ تَرَى أَعْیُنَهُمْ تَفِیضُ مِنَ الدَّمْعِ مِمَّا عَرَفُوا مِنَ الْحَقِّ یَقُولُونَ رَبَّنَا آمَنَّا فَاکْتُبْنَا مَعَ الشَّاهِدِینَ» ادامه داد: برخی از مردم افرادی هستند که حقپذیرند و صفت رذیلهای در درون آنان نیست و تا حق بر آنان تلاوت شود، اشک میریزند و آن را پذیرا میشوند.
حضرت آیتالله مظاهری ادامه داد: برخی از افراد هم عکس این مطلب عمل میکنند که قرآن کریم شرح آنان را بیان کرده است، آنها حاضر هستند بمیرند، اما حق را قبول نکنند، اگر ما بتوانیم درخت رذالت را از وجود انسان بکنیم این فردی است که هم او از خدا راضی و هم خداوند از او راضی میشود.
وی گفت: انسان در صورت ریشهکن شدن رذالت به مقام نفس مطمئنه میرسد، اما اگر روی این تهذیب نفس کار نشود، ول یک صفت رذیله بر دل حکمفرما شود، دیگر آن تعقل و تفکر برای انسان فراهم نمیشود، یعنی بعد معنوی انسان به نام روح، فطرت و وجدان اخلاقی از میان میرود.
رییس حوزه علمیه اصفهان با اشاره به اینکه صفات رذیله به صورت ناخودآگاه انسان را به سمت بدبختی سوق میدهند، بیان کرد: انسان پولدوست، دنیاطلب و انسانی که دنیا او را کور و کر کرده باشد، او به جایی میرسد که حاضر است دو ثلث جهان را بکشد، برای اینکه در ثلث سوم جهان ریاست کند.
وی گفت: برخی افراد به جایی میرسند که از حق و حقیقت بیزار هستند، امامکش و پیامبرکش میشوند، به جایی میرسد که حاضر است، امام و پیامبر را بکشد تا به اهداف خود دست یابد، و حق را در هیچ صورتی قبول نمیکند، «وَإِذْ قَالُوا اللَّهُمَّ إِن کَانَ هَٰذَا هُوَ الْحَقَّ مِنْ عِندِکَ فَأَمْطِرْ عَلَیْنَا حِجَارَةً مِّنَ السَّمَاءِ أَوِ ائْتِنَا بِعَذَابٍ أَلِیمٍ».
رذیله اخلاقی از سرطان بدتر است
حضرت آیتالله مظاهری ادامه داد: بر اساس آموزههای قرآن و روایات باید حداقل در شبانه روز دو تا سه ساعت از خود مراقبه و مواظبت انجام دهیم، در خود کنجکاوی کنیم و ببینیم که آیا دنیاطلبی و پولپرستی داریم و اگر داریم باید درصدد علاج آن برآییم.
وی با تأکید بر این نکته که داشتن یک رذیله اخلاقی از سرطان بدتر است به توضیح این نکته پرداخت و افزود: سرطان تنها جسم انسان را تحت تأثیر قرار میدهد و در نهایت انسان از این دنیا میرود، اما فردی که روح او مریض باشد، جرثومه خطرناکی برای جامعه خواهد شد و یک جامعه را نابود میکند.
استاد درس اخلاق حوزه علمیه گفت: باید به مراقبه بپردازیم تا صفات رذیله را از خود ریشهکن کنیم و اگر نتوانیم باید حداقل این صفات را همچون آتش زیر خاکستر سرد و خاموش کنیم، زیرا اگر آتش رذایل اخلاقی در وجود فرد فروزان شد، هم فرد و هم اجتماع نابود میشود.
وی با اشاره به نقش مهم تضرع، زاری، شبزندهداری و گریه در پیشگاه خداوند در خودسازی ادامه داد: همت و توفیق توأمان هستند، فرد با همت خود و توفیق از جانب خداوند موفق به زدودن صفات رذیله از درون خود میشود، انسان باید قانون مراقبه در طول شبانهروز برای خود به اجرا در بیاورد.
حضرت آیتالله مظاهری با قرائت آیه «قُلْ کُلٌّ یَعْمَلُ عَلَى شَاکِلَتِهِ فَرَبُّکُمْ أَعْلَمُ بِمَنْ هُوَ أَهْدَى سَبِیلًا» گفت: فرد باید بداند گفتار، رفتار و کردار از دل سرچشمه میگیرد، از کوزه برون تراود آن که در اوست، علمای علم اخلاق گفتهاند غذای صفات رذیله گفتار، رفتار و تفکرات منفی فرد است./914/پ201/س