تحقق شهر اسلامی نیازمند تدوین اسناد فرهنگی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجتالاسلام حسنعلی اخلاقی، رییس کمسیون فرهنگی شورای اسلامی مشهد روز گذشته در نشست علمی «طرحها و برنامههای فرهنگی شورای شهر و چالشهای پیش رو» که در مدرسه علمیه عالی نواب برگزار شد با بیان این که پس از گذشت 34 سال از انقلاب اسلامی، کار فرهنگی مناسبی صورت نپذیرفته است، گفت: هنوز باور نکردهایم محور تحول، فرهنگ است.
وی ادامه داد: این که امسال را سال فرهنگ در کنار اقتصاد نام بردند به این معنا نیست که به تازگی فرهنگ را مورد توجه قرار دادهاند بلکه به دلیل ناامید شدن از برخی دستگاهها است که به صورت مستقیم از فرهنگ یادکردند.
حجتالاسلام اخلاقی به تعابیر مقام معظم رهبری از موقعیت فرهنگی وارد بر کشور اشاره کرد و عنوان داشت: در ابتدا ایشان با عنوان تهاجم فرهنگی یادکردند، پس از آن از شبیخون فرهنگی و در سطح گسترده آن، امروز از رخنه فرهنگی یاد میکنند که با این شرایط، هنوز بسیاری از مدیران باور نکردهاند که بحث فرهنگی یک اولویت است.
وی با انتقاد از فعالیتهای فرهنگی مرسوم در کشور، اظهار داشت: عمده فعالیتهای ما در حوزه فرهنگ، سطحی، مقطعی و کوتاه مدت است که نمی تواند تأثیر ماندگار داشته باشد.
طبقهبندی مسائل فرهنگی شهر در 22 محور
رییس کمسیون فرهنگی شورای شهر مشهد با بیان این که 22 محور برای فعالیتهای فرهنگی شهر شناسایی شده است، تصریح کرد: سیاستها همیشه به صورت کلی تعیین میشود و یکی از آفتهایی که ما همواره با آن مواجه هستیم، نسبت دادن فعالیتهای دیگر به این سیاستها است که برای جلوگیری از این آفت، کمیسیون فرهنگی برای هر مبحث یک شاخص کیفی تعریف کرد که به واسطه آن، به یک حوزه کمی تبدیل شد.
وی در خصوص نحوه عملکرد و برنامهریزی شورای شهر در حوزه فرهنگ، عنوان داشت: از آنجا که رسیدگی و دستیابی به تمامی محورهای شناساییشده، هر سال برای 4 محور برنامهریزیشده تا فعالیتهای فرهنگی حول آن صورت گیرد.
عدم مدیریت یک پارچه، چالش پیش روی مشهد
حجتالاسلام اخلاقی پیرامون چالشهای پیش روی مشهد، اظهار داشت: اولین چالش، عدم مدیریت فرهنگی یک پارچه است، زائری که از فرودگاه وارد مشهد میشود تا به حرم مطهر برسد، با سه، چهار نوع مدیریت مواجه میشود که گاها یکدیگر را نیز نفی میکند.
وی به بیان تدابیر کمیسیون فرهنگی شورای شهر مشهد برای حل این چالشها، بیان داشت: از آنجا که عمده فعالیتهای فرهنگی به عنوان ریلگذاری و زیربنایی مطرح میشود، برای انجام کارهای بزرگ ابتدا باید به سراغ روزمره زندگی مردم رفت و در مرحله اول، حل مشکل کمبود مساجد در شهر را در دستور کار قرار دادهایم.
رییس کمسیون فرهنگی شورای شهر مشهد اضافه کرد: از آنجایی که برای جبران این کمبود نیاز به ساخت 110 مسجد وجود دارد، با همکاری صورت گرفته با شهرداری، ساخت 10 مسجد از این تعداد آغازشده که امید است با برنامهریزیهای انجامشده، ساخت این تعداد مسجد در پایان چهار سال محقق شود.
وی تأکید کرد: مشهد ام القراء جهان اسلام است و در شأن این شهر نیست که در برخی نقاط برای خواندن 2 رکعت نماز باید کیلومترها را بروند و این باعث خجالت است که رهبر معظم انقلاب در عبور از یک خیابان، بفرمایند که من چند کیلومتر در خیابانی در مشهد حرکت کردم و مسجد نبود.
حجتالاسلام اخلاقی با انتقاد از نبود مکانی برای تخلیه انرژی جوانان، خاطرنشان کرد: برخی آسیبهای اجتماعی به دلیل نبود فضایی برای تخلیه انرژی جوانان است، فردی در پاسخ به این که این جوانان مسلمان برای تخلیه انرژی خود کجا بروند، پاسخ داد مسجد؛ متأسفانه در برخی مساجد که جوانان را راه نمیدهند و یا اگر چند دقیقه دیر برسی باز هم خادم مانع ورود شما میشود چون میخواهد مسجد را ببندد.
فعالیت 24 ساعته مساجد
وی با بیان این که هدف ما رسیدن به مساجد 24 ساعته است، اضافه کرد: مساجدی که در حال ساخت است به طور مجموعهای خواهد بود به این شکل که علاوه بر نمازخانه، قرائت خانه، فضای سبز و امکانات اینچنینی در نظر گرفته شده است؛ علاوه بر آن سپاه پاسداران برای ساخت 60 سوله ورزشی اعلام آمادگی کرده بود با همکاری شهرداری، دو نمونه از این سولهها در مناطق نیازمند به سرانه ورزشی برای دختران و پسران ساخته شده است.
رییس کمسیون فرهنگی شورای اسلامی مشهد در پاسخ به سؤال طلبهای مبنی بر صحت آمار افزایش اهل سنت در مشهد، عنوان داشت: این که اقبال به مشهد در بین اهل سنت زیاد شده درست است اما تنها مباحث سیاسی، مذهبی و وهابیت نیست، این یک تهدید نیست بلکه یک فرصت است که باید از آن استفاده شود
مرتفع سازی اطراف حرم سختگیری خواهد شد
وی به مرتفع سازی اطراف حرم و نگاه انتقادی به آن اشاره کرد و گفت: در نقشهها و طراحیهای آینده تلاش میشود که دیگر چنین اتفاقی رخ ندهد و سختگیریهایی در این خصوص صورت گرفته است؛ با آغاز به کار طرح اسکان ارزانقیمت که 30 هزار تخت در دستور کار قرار گرفته است، در تیپ و نوع ساختمان تلاش شده تا سادگی رعایت شود.
حجتالاسلام اخلاقی پیرامون مسئله حجاب، اظهار داشت: شهرداری اگر بتواند در سطح اول، سازمانهای خود را سامان دهد کار بزرگی انجام داده که در بخشی قسمتها موفق به این کار شده است اما باید گفت که در سطح کلان کاری از دست شهرداری ساخته نیست.
وی خاطرنشان کرد: نیازمندیهایی در حوزه فرهنگ وجود دارد که کار ما طلبههاست، ما امروز در جمهوری اسلامی ایران در حوزه فرهنگ، عملأ 2 سند داریم؛ حوزه فرهنگ، حوزه ایست که از زمان آقای هاشمی، خاتمی، احمدینژاد و دولت فعلی، در تبلیغات انتخاباتی اولویت را به حوزه فرهنگ میدادند اما تنها 2 سند داریم که هیچگاه به اجرا در نیامد.
رییس کمسیون فرهنگی شورای شهر مشهد تأکید کرد: شهر اسلامی که مقام معظم رهبری فرمودند و ما نیز بر آن تأکید داریم بسیار خوب است اما برای تحقق آن، نیاز به تدوین اسناد فرهنگی هستیم./9315/پ201/ب