احکام اقتصادی اسلام در بانکداری ما رعایت نمیشود

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، ایرج توتونچیان، عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا(س)، در نشست علمی «اقتصاد بدون ربا؛ بررسی نظام بانکی کشور پس از انقلاب و گستره ربوی بودن آن»، که عصر دیروز در سالن جوزی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: نخستین بررسی ما درباره اقتصاد اسلامی در دانشگاه الزهرا در سال 58 بود و انتظار ما این بود که نخستین و آخرین سمینار نباشد زیرا اسم آن را نیز نخستین سمینار اقتصاد اسلامی گذاشته بودیم.
عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا(س) با بیان این که شاید تنها دانشکده ای که به صورت داوطلبانه و بدون هیچ چشم داشتی از هیچ مقام و منصبی در سال 58 شروع به تحقیق در این باره کردند، دانشکده اقتصاد دانشگاه الزهرا(س) بود، اظهار داشت: مسأله جنگ یکی از مسائل پیچیده بود که با کفایت و لیاقت اداره شد منتهی در همان زمان مسأله جنگ با خدا و سیستم اقتصاد ربوی مورد نظر این افراد بود که بر اساس آن سعی کردیم رشته اقتصاد اسلامی را در دانشگاه ها به راه بیاندازیم.
توتونچیان درباره اقدامات شان در تحقق اقتصاد بدون ربا در سیستم بانکی و اقتصادی کشور بیان داشت: طبیعتاً چون بانک ها زیر مجموعه وزارت دارایی بود، جلساتی را در آن جا و در شورای پول و اعتبار برگزار کردیم و قانون اقتصاد بدون ربا سی سال پیش تصویب شد.
وی ادامه داد: من در حوزه اقتصاد اسلامی مطالعه و کار پژوهشی می کردم تا این که شنیدیم آن چه که امروز در بانک های ما اجرا می شود خود آن قانون مصوب نیست و چیز دیگری است و طبیعتاً از آن جا که من و امثال من آنقدر قدرت نداشتیم که در برابر رفتارهای بانک ها کاری انجام دهیم، تنها کاری که ما می توانستیم بکنیم این بود که حرف هایمان را بنویسیم که نتیجه آن تألیف یک کتاب در این زمینه بود.
این پژوهشگر حوزه اقتصاد اسلامی افزود: این کتاب چاپ شد و دیدیم اثر چندانی در جامعه نکرد و به این فکر افتادم که این کتاب را به زبان انگلیسی بنویسم تا شاید غربی ها به آن اعتنا و توجه کنند و همین طور هم شد و این کتاب، کتاب اول جهان در حوزه اقتصاد شد.
توتونچیان با بیان این که سیستم بانکی غرب مبتنی بر بهره است، اظهار داشت: آیت الله تسخیری در جایی فرمودند در زمینه طبقه بندی حقوق غربی ها از ما بهتر عمل کرده اند اما از نظر محتوا ما از آن ها بهتر هستیم.
عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا(س) در اننقاد از سیستم بانکداری با بیان این که بانک از یک طرف قرض می گیرد و از یک طرف قرض می دهد، تصریح کرد: از این جهت بانک یک واسطه وجوه است و مطلقاً کاری هم به آن ندارد که بخش تولید چه می گوید.
این استاد اقتصاد دانشگاه درباره تفاوت سیستم بانکداری اسلامی با سیستم بانکداری غیر اسلامی بیان کرد: بانک اسلامی تنها حق الوکالة را بر می دارد و اگر سرمایه گذاری هم کرده باشد، سود خود را بر می دارد و ما بقی سود را به مشتریان می دهد اما در بانکداری غیر اسلامی مدیریت بانک سود کلانی می برد و آن چه به مشتریان می رسد، اندک است.
توتونچیان با انتقاد از عدم پیاده شدن سیستم بانکداری اسلامی در کشور ابراز داشت: چقدر باید این حرف ها تکرار بشود و شاهد عدم پیاده شدن احکام اقتصادی اسلام در بانکداری باشیم و نام بهره را به ظاهر تغییر و نام آن را سود قرار دهیم در حالی که همان بهره است و بهره و ربا جنگ با خدا و رسول اوست.
وی درباره آثار تخریبی ربا گفت: در اسلام ربا به شدت منفور است و آثار بدی در زندگی دارد و همچنین انیشتین در این باره می گوید بهره مرکب، قوی ترین نیروی پستی است که من تا به امروز تشخیص داده ام.
عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا(س) با اشاره به نظرات علمی یک پژوهشگر آلمانی گفت: وی می گوید بهره حاصل از یک صدم مارک از ابتدای میلاد حضرت مسیح(ع) تا 1990، 134 میلیارد گلوله به وزن زمین طلاست که در صد سال آخر بهره آن تنها 133 میلیارد گلوله طلا خواهد بود که این مسئله باعث هرچه بیشتر ثروتمند شدن یک عده در طول تاریخ می شود.
وی درباره نرخ بهره در ایران ابراز داشت: نرخ بهره در ایران هم اکنون 35 درصد است که در همایش اخیر که آقای سیف نیز در آن حضور داشت، رقم هایی حتی بالاتر از این مطرح شد که آقای سیف از آن تعجب کردند.
توتونچیان در بخش دیگری از صحبت های خود درباره علل تفاوت سیستم اقتصاد غرب و اسلام گفت: در نظام سرمایه داری افراد به دنبال نفع شخصی هستند و برای جامعه و عدالت به هیچ وجه ارزش و هویتی قائل نیستند در حالی که در اسلام عدالت در جایگاه بالا قرار دارد و اسلام هویت خاصی برای جامعه قائل است.
این استاد دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: حداکثر سود جامعه با حداکثر تولید با حداقل هزینه تأمین می شود نه با کار کردن پول و از این جهت برای تولید سود بیشتر و ایجاد رونق در اقتصاد باید به تولید سود آور رو آورد./805/پ202/ب4