اضطراب و نگرانی را با دعا درمان کنید
حجتالاسلام والمسلمین علی نظریمنفرد، استاد حوزه علمیه قم، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا، در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که چرا امام سجاد(ع) در پیشبرد فعالیت های فرهنگی ـ تربیتی، محور را دعا قرار دادهاند، اظهار داشت: در جامعه زمان امام سجاد(ع) به جز دعا راهی برای تبلیغ دین نبود، به همین خاطر آن حضرت معارف دینی را در قالب دعا ارائه دادند و با تربیت شاگردانی از جمله ابوحمزه ثمالی، ابو خالد کابلی و افراد دیگری، انسانها را تربیت کردند و به تأسیس مکتبی منتهی شد که توسط امام باقر(ع) و امام صادق(ع) گسترش پیدا کرد.
وی به اوضاع عصر امام سجاد(ع) اشاره کرد و گفت: دعا اگر از نظر مردم یک امر واجب یا مستحب نبود، امر مشروعی به حساب میآمد. امام سجاد(ع) برای این که بتوانند در عصر خود، حجت بر مردم تمام کنند و از طرف دیگری بتوانند مردم را به راهی که رضای خدا در آن است، هدایت کنند، از طریق مبارزه و جنگ امکانپذیر نبود و راهی نیز برای تبلیغ دین وجود نداشت، جز آنکه آن حضرت معارف دین را از طریق دعا به مردم برسانند. بنابراین امام سجاد(ع) توانستند در قالب دعا از جمله صحیفه سجادیه و سایر ادعیه، مردم را در جریان حقایق و معارف دین قرار دهند.
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به ویژگی روانشناسانه دعا خاطرنشان کرد: با توجه به روایات، دعا از نظر روانی، سبب آرامش و تسکین انسان میشود، چرا که به طور معمول، دعا را ابزاری برای رسیدن به خواستههایمان میدانیم، در صورتی که حقیقت دعا، خواندن است. خواندن و ارتباط با خدایی که قادر بر همه چیز عالم می باشد، سبب ایجاد آرامش در روح و برطرفشدن اضطراب و نگرانی انسان میشود، به همین دلیل خداوند متعال در قرآن کریم امر به دعا کرده است.
حجتالاسلام والمسلمین نظری منفرد با اشاره به روایتی از امام باقر(ع) ابراز داشت: خداوند متعال فرموده است که اگر دعای شما نبود، ارزشی نداشتید. از امام باقر(ع) سؤال کردند: دعا افضل است یا قرآن؟ آن حضرت در پاسخ فرمود «دعا افضل است» و درباره دلیل آن نیز، آیه آخر سوره فرقان را تلاوت فرمودند؛ بنابراین دعا سبب سکون و آرامش در انسان میشود.
وی گفت: انسان در صورت توجه به این که مخاطب او خدایی است که عالم به سرّ و خفیات است و با او صحبت میکند، او را مخاطب قرار میدهد و در روایات نیز آمده است که انسان هنگام دعاکردن با اعتقاد به این که خداوند متعال در همان لحظه، حاجت او را برآورده خواهد کرد، دعا کند.
استاد حوزه علمیه قم به تأثیرات اجتماعی و فردی دعا پرداخت و اظهار داشت: خداوند متعال هم دعاهای فردی و هم اجتماعی را اجابت می کند و سبب می شود که جامعه را از بدیها و زشتیها پاک کند. در قرآن کریم آمده است که صبح و شام خدا را یاد کنید. یاد خدا فقط برای رسیدن به حوایج نیست، چرا که یاد خدا آرامش را به جامعه بر میگرداند./822/ت302/س