اجرای 75000 نفر روز اردوی سازندگی معنوی طی هفت سال گذشته/ آغاز اردوهای سازندگی امسال پس از ماه مبارک رمضان
حجت الاسلام سیدرضا سرور، رییس سازمان بسیج طلاب و روحانیان خراسان رضوی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد در مورد طرح اردوهای جهادی و بسیجی طلاب گفت: پیش از اجرای این طرح از روحانیان به عنوان امام جماعت و نیروی تبلیغی در اردوهای دانشجویی و دانش آموزی استفاده می شد، لکن با درخواست حضور گسترده و جدی تر روحانیان در عرصه های جهادی، طرح اردوهای خاص روحانیان با عنوان بسیج سازندگی معنوی برای اولین بار در کشور توسط بسیج طلاب و روحانیون خراسان رضوی تهیه شد.
وی افزود: با اجرای آزمایشی این طرح در سال 1388 که با موفقیت بسیار خوبی همراه بود، مسؤولان نسبت به تداوم و پشتیبانی طرح مصمم تر شدند. در سال های اول و دوم(88 و 89) طرح به صورت تمرکزی و فقط در تابستان ها در قالب قرارگاه سازندگی معنوی انصار المؤمنین اجرا شد و با تشکیل گروه های جهادی و ثبت آن ها در سامانه بسیج سازندگی کشور از سال سوم به بعد اجرای طرح در طول سال و بیشتر در تعطیلات حوزه و ایام تبلیغی رمضان المبارک و محرم و صفر انجام شده است.
اهداف و ضرورت طرح اردوهای جهادی
حجت الاسلام سرور در مورد اهداف و ضرورت طرح اردوهای جهادی گفت: رفع محرومیت از مناطق محروم، بیان معارف دینی و توسعهی ارزش های اسلامی و تعمیق معنویت از جمله اصلی ترین اهداف اردوهای جهادی طلاب است؛ اگرچه مناطق محروم با نگاه اقتصادی تعریف خاصی دارد اما از نگاه فرهنگی و معنوی، تأثیرات تهاجم فرهنگی دشمنان به گونه ای است که می توان بیشتر منـاطق کشور را محروم از جهت فرهنگی و معنوی دانسـت بنابراین در هر محلی که حضور یافته ایم، حجم محرومیت فرهنگی را مشاهده کرده ایم و البته در هر محلی نوع آسیب ها با یکدیگر متفاوت بوده است.
ارتباط مستقیم برادران و خواهران روحانی با خانواده های روستاییان
وی تصریح کرد:یکی از اهداف عمده نیز ارتباط مستقیم برادران و خواهران روحانی با خانواده های روستاییان است؛ روستاییان در مناطق محروم و کم برخوردار غالبـا از نعمت روحانی محروم بوده اند از این رو فرصت دریافـت معلومات شرعی خود را از محضـر روحانیان نداشته اند. در این میان محرومیت خواهران به دلیل عدم دسترسی به خواهران طلبه بیشتر است.
رییس سازمان بسیج طلاب و روحانیان خراسان رضوی، یکی از اقدامات خوبی که در قالب این طرح صورت گرفته است را حضور خواهران طلبه در طرح خانه به خانه عنوان کرد که طی آن، بانوان فرصت می یابند، در نشست خصوصی و درون منزل پذیرای خواهران طلبه باشند و مسائل شرعی خود را به صورت چهره به چهره از طلاب و اساتید خواهر دریافت کرده و احکام شرعی مبتلابه خود را یاد بگیرند.
وی خاطرنشان کرد: امسال هفتمین سال پیاپی است که اردوهای جهادی طلاب برگزار می شود. در طی این سال ها افزون بر اردوی متمرکز بسیج طلاب در قالب قرارگاه سازندگی معنوی، 46 گروه سازندگی فعال بوده و برخی از گروه ها در طول سال چندین نوبت اردوی جهادی داشته اند. در طول این سال ها بیش از یکصد اردوی جهادی برگزار شده و تاکنون حدود 75000 نفر روز اجرای اردوی سازندگی معنوی داشته ایم.
شروع اعزام پس از ماه مبارک رمضان
حجت الاسلام سرور تصریح کرد: هرگروه برنامه جداگانه ای دارد و طبعا هرگروه اعضای خود را اعزام می کند و عضویت در این گروه ها نیز تابع شرایطی است. اما جذب و به کارگیری طلاب خارج از گروه ها فقط به وسیله قرارگاه انجام می شود که در زمان مناسب آن اطلاع رسانی می شود. امسال نیز پس از ماه مبارک رمضان اردوهای سازندگی متمرکز ما آغاز خواهد شد و از هم اکنون ثبت نام نیروها توسط گردان ها و حوزه ها آغاز شده است.
وی ادامه داد: احتمالا اعزام ها از 6 مردادماه شروع خواهد شد و هر طلبه می تواند به صورت داوطلبانه از یک هفته تا کل دوره را در اردو حضور داشته باشد. پایان اعزام ها نیز 31 مرداد خواهد بود و عملا دوره های متمرکز سازندگی طلاب تا 5 شهریور پایان می یابد. نوع دیگر اعزام ها به صورت انفرادی به اردوهای سازندگی دانشجویی و دانش آموزی است که طبق برنامهی همراه هرگروه یک نفر روحانی برادر یا خواهر اعزام خواهد شد.
نوع فعالیت های گروه های جهادی
رییس سازمان بسیج طلاب و روحانیان خراسان رضوی خاطرنشان کرد: خوشبختانه گروه های جهادی از عهده بیشتر فعالیت های مورد نیاز مناطق هدف به خوبی بر می آیند و در مدت فعالیت چندین ساله توان خود را افزایش داده و با شناسایی و جذب افراد متخصص و کارآمد، توان گروه را برای انواع فعالیت ها تقویت نموده اند. تنوع فعالیت های گروه های جهادی در عرصه های علمی و آموزشی، فنی و حرفه ای، عمرانی، خدمات رسانی و محرومیت زدایی، کشاورزی، بهداشت و درمان، فرهنگی اجتماعی و تبلیغاتی، سیاسی به قدری گسترده است که حجم عناوین فعالیت ها بالغ بر 170 عنوان می شود.
شرایط اعزام طلاب و روحانیان
حجت الاسلام سرور اظهار کرد: افزون بر شرط داوطلب بودن و انگیزه جهادی داشتن، صلاحیت اخلاقی و توانایی فعالیت مطلوب در یک یا چند فعالیت تعریف شده متناسب با نیاز جامعه هدف و توانایی جسمی برای تحمل شرایط زندگی در مناطق محروم و سلامت جسمانی از جمله شرایط حضور در اردوهای جهادی است. افزون بر آن، برای حضور در عرصه های تبلیغی و آموزش های دینی، سابقه و توانایی تبلیغ یا تدریس و صلاحیت علمی و داشتن حدأقل مدرک پایه ششم حوزه ضروری است. طلاب برادر برای حضور در عرصه های آموزشی و تبلیغی باید معمم و مقید به رعایت زی طلبگی نیز باشند.
تاثیر طرح های اجرا شده در قالب اردوهای جهادی
رییس سازمان بسیج طلاب و روحانیان خراسان رضوی تصریح کرد: این اردوها با عنایت الهی تأثیرات بسیار خوبی هم در جامعه هدف و هم در نیروهای اعزامی داشته است. تقویت معنویت و روحیه ایثارگری، کارآمدی و باور به توانائی هایی که گاه مشکلات بزرگی را از دوش محرومان برمی دارد، خدمت بی منت و تن دادن به کارهای سخت و پر زحمت، ایجاد دغدغه مقدس خدمت به محرومان از جمله دست آوردهای طرح برای طلاب و روحانیون عزیز حاضر در اردوها بوده است.
حجت الاسلام سرور ادامه داد: برای مردم و مخاطبان نیز دست آوردهای بسیاری به همراه داشته است. آشنایی با دین و احکام عالیهی آن و رفع غربت از محرومان و تسکین آلام آنان و فرصت انتقال مشکلات روستاها به مسؤولان و رفع آن ها نیز جزء دستاوردهای طرح برای مردم در مناطق هدف می باشد.
وی افزود:تلقی قبلی مردم از روحانی، فقط اقامه جماعت و منبر و برگزاری روضه بوده است؛ اما مردم در این اردوها با چهره ای متفاوت از روحانیان مواجه می شوند. روحانیان خدوم و پرتلاشی که برای رضای خدا خود را به زحمت می اندازند و همراه با مردم برای رفع دغدغه ها و نیازهای معنوی و معیشتی آنان گام برمی دارند. از مردم مطالبه ای ندارند، بلکه خود را بدهکار و مدیون مردم می دانند و برای انجام هر خدمتی آماده اند و البته این دستاورد بسیار بزرگی است.
واکنش مردم به اردوهای جهادی
جانشین تیپ مستقل 83 تبلیغی رزمی امام جعفر صادق(ع) در ادامه یادآور شد: وقتی که در پایان اردوها شاهد اشک و اندوه مردم و تقاضای تداوم حضور طلاب باشید، آن وقت با تمام وجود تأثیر حضور و خدمات طلاب و روحانیان را درخواهید یافت. کودکی که هنگام خداحافظی در آغوش مربی غش می کند و بی حال می شود و یا اشک کودکانی که به سپر خودرو حامل مربیان چسبیده اند و آن را رها نمی کنند و یا جمعیت روستاییان که با اشک و اسپند نیروهای اعزامی را در پایان مأموریت بدرقه می کنند و کودکانی که مسافت زیادی را عقب خودروهای حامل نیروها با اشک می دوند و سیل پیامک ها و تماس هایی که بعد از آن ادامه دارد، همگی گویای تأثیر گذاری فوق العاده ی این اردوها بوده است./859/ت301/ب5