مسجد دغدغههای دینی را به جامعه تزریق کند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، سلسله نشست های گروه سوم از هشتمین دوره آموزشی فرهنگی اندیشه های آسمانی با حضور حجت الاسلام ماندگاری، رییس مؤسسه تحقیق و تفحص شهدا و حجت الاسلام شاه فضل، نماینده ولی فقیه در دانشگاه علوم پزشکی کاشان امروز دوازدهم شهریور در دانشگاه تربیت معلم شهید بهشتی مشهد برگزار شد.
حجت الاسلام ماندگاری در این مراسم به بیان هشت گام برای فعالیت های فرهنگی پرداخت و گفت: دغدغه یا دل مشغولی موتور محرکه اراده و شوق انسان برای حرکت در یک مسیر است.
وی با بیان این که بعضی از دغدغه ها مانند خوراک، پوشاک و مدرک به صورت امری فطری و طبیعی در انسان ها وجود دارد، افزود: ای کاش به اندازه این دغدغه های طبیعی و نباتی، دغدغه های انسانی هم پررنگ باشند.
رییس مؤسسه روایت سیره شهدا با بیان این که بسیاری از افراد و حتی دینداران دغدغه زندگی و حیات دارند اما دغدغه دینی در بین آنان به طور شایسته و بایسته وجود ندارد، اظهار کرد: دغدغه ای که از آن به عنوان انگیزه و دل مشغولی هم یاد میشود از مهم ترین فرمایشات رهبر معظم انقلاب در انجام کار فرهنگی است و این موضوع باید مورد توجه فعالان فرهنگی مساجد قرار گیرد.
دغدغه های انسانی
حجتالاسلام ماندگاری درادامه از پنج دغدغه انسانی امروز به عنوان مشق های فراموش شده یاد کرد و گفت: توجه به ارزشها و معیارهای انسانی، اسلامی، پیروی از قرآن و اهل بیت(ع)، انتظار فرج امام زمان(عج) و حفظ انقلاب اسلامی و دستاورد خون شهدا از مهمترین مؤلفههایی است که باید در ایجاد دغدغه دینی و تقویت آن در بین عموم مردم و به ویژه جوانان مسجدی مورد توجه قرار گیرد.
رییس موسسه روایت سیره شهدا اظهار داشت: مردم در برخورد با دغدغههای دینی به دوگروه تقسیم میشوند که عبارتند از گروه بیقرار و گروه بیخیال که ویژگیهای مسجد اسلامی و جامعه مهدوی این است که مردم نسبت به دین بیخیال و بی تفاوت نباشند بلکه درد دین در آنها وجود داشته باشد.
وی ضمن ابراز تأسف از این موضوع که در حال حاضر دغدغه شکم، پول، اقتصاد و سیاست به صورت پررنگ وجود دارد، تصریح کرد: اما در همین شرایط درد دین نیست و چه بسا که بسیاری از شکم های گرسنه نیز به خاطر بی فهمی و نفهمی است که اگر این درد برطرف شود بسیاری از مشکلات اجتماعی هم حل خواهد شد.
وی در این ارتباط افزود: شهدای انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس به خوبی این احساس را داشتند و همیشه از خدا میخواستند تا واسطه امر و هدایت مردم به سوی خدا باشند و در این راه جان خود را فدا کردند.
حجتالاسلام ماندگاری تأکید کرد: مسجد باید هر لحظه و در هر روز دغدغههای دینی را به جامعه اسلامی تزریق کند و جان تازهای به کالبد اجتماع بدهد.
رییس مؤسسه روایت سیره شهدا خطاب به فعالان کانونهای فرهنگی و هنری مساجد یادآور شد: آن چیزی که در کار فرهنگی باید مورد توجه قرار گیرد اقتباس و تبادل فرهنگی است و نه تهاجم فرهنگی.
وی اظهار کرد: تهاجم فرهنگی یعنی تقلید کورکورانه از یک شخص، گروه، تفکر و ایده که با ارزشها و اصول انسانی و اسلامی ملت ما در تضاد است در صورتی که تبادل و اقتباس فرهنگی امری پسندیده است و مورد تأکید و سفارش دین بوده و در سیره زندگی بزرگان دین نیز به چشم میخورد.
حجت الاسلام ماندگاری استفاده از ماهواره، اینترنت، تلفن همراه، سایتها، فضای مجازی و تکنولوژیهای الکترونیکی را در جهت تروج و گسترش تعالیم دینی و ارزشهای اسلامی و انسانی امری پسندیده دانست و تأکید کرد: آن چیزی که بد است استفاده ناشایسته و گمراه کننده از این تکنولوژی و ابزار و ادوات است زیرا از هر وسیلهای میتوان استفاده ناشایست و اشتباه کرد که این برای جامعه اسلامی و به ویژه جوانان خطرناک است.
حجتالاسلام ماندگاری افزود: در برابر مقوله ای مانند تبادلات فرهنگی باید براساس فکر و اندیشه و معیارسنجی اصول و عقاید اسلامی استفاده لازم را به عمل آورد.
وی از عقل اجتماعی و جمعی، وحی و اهداف آن به عنوان سه معیار برای اقتباس کردن یا رد کردن دستاوردها و تبادلات فرهنگی با دیگران یاد کرد و اظهار داشت: اقتباس فرهنگی و تعاملات فرهنگی در صدر اسلام حتی بین مسلمانان و غیرمسلمانان وجود داشته است و آن چیزی که در این میان مهم است تشخیص درست و به موقع و صحیح از این تعاملات است که باید براساس دین، سنت اهل بیت(ع) و تشخیص ولی الامر و حاکم جامعه اسلامی صورت گیرد.
بایسته های آرایش نیروهای فرهنگی
رییس موسسه روایت سیره شهدا به آرایش نیروهای فرهنگی نیز اشاره کرد و افزود: برای انجام هر کار فرهنگی باید از افراد و نیروهای خاص همان کار استفاده شود که دارای علاقه، استعداد و شرایط لازم انجام آن کار باشند.
وی عنوان کرد: علاقه و نیاز در افراد را با ایجاد دغدغههای دینی میتوان به وجود آورد اما دانستن حداقل بعضی از مؤلفهها در زمینه استعداد و همچنین حصول شرایط لازم برای انجام کار فرهنگی مربوطه از مهمترین ضروریاتی است که باید در افراد وجود داشته باشد زیرا هیچ کس را نمیتوانند به زور و یا با وعده و وعید به انجام کار فرهنگی ترغیب کنند.
حجتالاسلام ماندگاری با بیان این که مرزبندی در فعالیت کانونهای فرهنگی هنری مساجد ازجمله دیگر این بایسته ها است، اظهار داشت: تشخیص بایدها و نبایدها، خوبیها و بدیها در انجام کارهای فرهنگی بسیار مهم است زیرا از بین رفتن مرز و خطوط قرمزی که رعایت آنها لازم است، خطرات و آسیبهای جبران ناپذیری را بر فعالیت مساجد تحمیل میکند.
وی یادآور شد: آنچه که در این میان مهم است پرهیز از سلیقه شخصی، حزب گرایی، جناح بازی است زیرا مرز و خطوط قرمز در احکام شرعی، اعتقادات دینی، روش برخورد با دیگران در جامعه اسلامی از سوی دین و اهل بیت(ع) و ولی امر حکومت اسلامی براساس تعالیم الهی مشخص و بیان میشود و هر شخصی نباید خود را صاحب تشخیص و اجتهاد و عمل براساس تفکرات خود بداند.
گفتنی است، هشتمین دوره آموزشی فرهنگی اندیشه های آسمانی در دو گروه برادران و خواهران برگزار می شود که دوره برادران از تاریخ 31 مرداد در سه دوره پنج روزه و خواهران نیز از 15 شهریور در دو گروه چهار روزه برگزار خواهد شد.
هشتمین دوره آموزشی فرهنگی اندیشههای آسمانی با حضور 2500نفر از اعضا و فعالان کانونهای فرهنگی هنری مساجد از 31مرداد لغایت 21شهریورماه سال جاری در مشهد مقدس در حال برگزاری است./934/202/ب1