پایبندی به تعهدات آموزه همه انبیا است/ جنگ و كشتار علاج دردهای انسان نيست

به گزارش خبرنگار خبرگزاري رسا، حضرت آيتالله عبدالله جوادي آملي در درس تفسير خود كه در مسجد اعظم قم برگزار شد، در ادامه تفسير سوره مباركه نجم گفت: عدل و ظلم، ادب و احسان جزو قوانين عامه بينالمللي اسلام است، نه ما كلمهاي از ناس عامتر داريم و نه كلمهاي از «ال» كه روي ناس بيايد، عامتر داريم و نه كلمهاي از شيء عامتر داريم، فرمود چه در شرق و چه در غرب عالم با هر كسي زندگي ميكنيد به عهدتان وفا كنيد، چيزي فروختيد كم نگذاريد، با كسي قرار گذاشتيد و قرارداد كرديد، به عهد خود وفادار باشيد.
وي افزود: بنا شد جايي درس بدهيد بدون مطالعه درس ندهيد، بنا شد جايي درس بخوانيد بدون مطالعه سر سخنراني نرويد، بدون بررسي و بدون پژوهش از كسي چيزي را كم نگذاريد، فرمود اين گونه از مسائل را به حضرت عيسي(ع) و حضرت موسي(ع) گفتهايم، اين مسأله جزو خطوط كلي اخلاق و جزو خطوط كلي فقه است، شما چه با كافر و چه به مسلمان طرف هستيد بايد به عهد خودتان وفا كنيد، اينكه غرور و حب دنيا كه رأس كل خطيئه است، حرف همه انبيا است.
مفسر برجسته قرآن كريم با اشاره به اينكه در قيامت كسي بار ديگري را برنميدارد و بار زمين افتاده نيست و بار هر كسي روي دوش اوست، ابراز كرد: اين هم از حرفهاي همه انبيا است، اينها جزو دين است، اين اختصاصي به شريعت خاصي ندارد، اين حرفهاي مشترك است، اگر مسيحي باشند و كليمي باشند بايد اين حرفها را گوش كنند.
وي خاطرنشان كرد: فرمود هر نعمتي هست از طرف ما به شما رسيده و شما دو تا مال داريد علم صائب و عمل صالح، انسان ابدي است، زينت انسان ايمان و عمل صالح است، آن باغ و راغي كه فراهم كرديد مال شما نيست، با اين كار انسان زمين را زينت داده است، فرمود آنچه كه انسان فراهم ميكند زمين را مزين ميكند و نه خود را، مرحوم صدرالمتألهين ميفرمايد خيليها گياهي و درختي زندگي ميكنند و گياه هيچگاه ترقي نميكنند، برخيها تلاششان اين است كه مثل يك نهال و درخت خوب غذا بخورد و خوب بالندگي دارد و بعد هم در بهار جامه خوب ميپوشد و خودش را در بهار مزين ميكند، يك عده زندگي گياهي دارند، خوب غذا ميخورند، خوب بالندگي دارند و خوب لباس ميپوشند.
حضرت آيتالله جوادي آملي با بيان اينكه گياه هيچ وقت ترقي نميكند چون اصلش در لجن و خاك است، ادامه داد: چون مغز و فكر و سرش در لجن است و آنچه كه بيرون آمده فروعات درخت است، انسان و جامعه درختي ترقي نميكند، براي اينكه اساس جامعه روي ريا و ربا قرار ميگيرد، چرا مجرمان سر به زير محشور ميكند؟ چون برخيها در دنيا سر به زير هستند، سرشان پايين است، تمام كارهايشان اين بود كه از اين لجنها چيزي دربياورند و روي اين لجنها چيزي بگذارند و دست خالي بروند، اينها كه مستويالخلقه كه محشور نميشوند، در دنيا سرشان به سمت خاك بود و الان هم سرشان به سوي خاك است.
وي گفت: بنابراين يك سلسله بحثهاي جهاني و بينالمللي است كه اگر اينها واقعا انسان باشند بايد به تعهد برجامشان عمل كنند، چه نسبت به ايران و چه نسبت به غير ايران، اگر مسيح هست و اگر كليمي هستند بايد به اين عمل كنند، الان اينها از جنگ جهاني اول و جنگ جهاني دوم خسته شدند، هفتاد ميليون كشته كم نيست، نه جنگ جهاني اول و نه جنگ جهاني دوم مشكل را حل كرد و نه اين جنگهاي نيابتي كه هشت سال ايران را درگير كرد و نه سوريه و نه عراق مشكل را حل كرد، تنها حرفي كه انسان را نگه ميدارد حرف خداوند است، و اين است كه مشكل را حل ميكند و مشكل جامعه را حل ميكند، حرف خدا است كه ميفرمايد نه بيراهه برويد و نه راه كسي را ببنديد./914/پ202/ص