عدم هجرت طلاب از آفت های حوزه علمیه است
حجتالاسلام سید ابوالفضل رضوی اردکانی امام جمعه موقت شیراز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در شیراز، در ارتباط با تحول حوزههای علمیه با خاطرنشان کردن این موضوع که حوزههای علمیه از شروع غیبت کبری وجود داشتهاند، گفت: در صدسال اخیر قم مرکزیت حوزههای علمیه شد و این، آغازی بود برای تربیت چهرههای برجستهای در ایران و این سبک موفقت به دلیل مستقل بودن حوزهها و عدم وابستگی به دولتها بود، حتی در نظام جمهوری اسلامی هم حضرت امام خمینی(ره) بر این امر تأکید داشتند.
حجتالاسلام رضوی اردکانی ضمن تصریح بر این که در سالهای اخیر تحولاتی در مسائل درسی حوزه صورت گرفته چرا که بعضی مسائل امروز کاربردی ندارد، اما بعضی مسائل دیگر کاربردیتر و به روز تر هستند افزود: طبیعی است که تلاش حوزهها سعی در پژوهش در امور روزمره باشد نه اموری که دیگر کاربردی ندارد.
وی ادامه داد: ملاک حوزه در سالهای قبل این بود که طلبه خودش میدانست که درس طلبگی میخواند. این درس خواندن ممکن بود سالهای دراز طول بکشد. ملاک طلبگی، ایمان، تقوا نظم و خودسازی بود. اما امروز با تأسیس مرکز مدیریت حوزههای علمیه و رواج کاغذبازی، سبب شده که بسیاری از استعدادهای درخشان تلف شوند و طلبه واقعی از آن که فقط به دنبال مدرک است تشخیص داده نمیشود.
حجت الاسلام رضوی اردکانی بیان کرد: امروز ملاک، نمره است. حوزه باید به سبک سنتی اداره شود تا زنده و پوینده باشد. نظم خوب است برای این که اجازه ورود هرکس به این لباس مقدس داده نشود، که امروز کمتر شاهد این مسأله هستیم.
امام جمعه موقت شیراز تصریح کرد: مقررات حوزه دست و پا گیر شده و حتی از دانشگاهها هم سخت تر شده، اما از ملاکهای اساسی حوزه دور شدهایم. این خطر جدی برای رشد و بالندگی حوزهها است.
حجتالاسلام رضوی اردکانی تأکید کرد: مدیریت، باید مقررات و تقلید از دانشگاه ها را بردارد و استعدادها را ملاک قرار دهد. حوزه باید به سبک سنتی اداره شود، اما با بازنگری در کتب درسی. کارشناسان باید بررسی کنند در محتوای آموزشی. ضمن این که یک طلبه، ممکن است یک درس را طی یک مدت کوتاه تمام کند و طلبه ای دیگر همان درس را چند ساله تمام کند. باید نظام ترمی دانشگاهی از حوزه برداشته شود.
وی با تصریح بر این که امکانات همه حوزهها نباید به یک اندازه باشد اظهار کرد: راحتطلبی، طلبه ها را از اصل موضوع دور کرده است. مسائل رفاهی خیلی دامن حوزهها را گرفته و مدرک گرایی، چالش خطرناکی است که باید به آن پرداخته شود.
امام جمعه موقت شیراز با بیان این که علم و اخلاق باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، تأکید کرد: امروز شاهدیم که هرسی چند نفری را دور خود جمع کرده و درس خارج میدهد. این آفت بزرگ روحانیت است. علم اخلاق باید توسعه یابد و علمای اخلاق امروز خیلی کم شدهاند.
وی یکی دیگر از آفت های حوزه ها را عدم مراجعه طلاب به زادگاهشان دانست و گفت: قبلا وقتی طلبهای درسش را به جایی می رساند که میتوانست ارشاد کند، به زادگاه خود برمی گشت و مردم دیار خویش را هدایت می کرد. اما امروز طلبهها حاضر به برگشت به شهرها و روستاهای خود نیستند و این امر، سبب خالی ماندن بعضی مناطق و سرریز شدن برخی مناطق دیگر شده است./302/825/ب1