تقدم پیشگیری بر درمان یک اصل در مسائل اجتماعی است/ لزوم پرهیز از مسائل شبهه ناک
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله ناصر مکارم شیرازی امشب در برنامه چشمه معرفت که از شبکه سوم سیما پخش شد، مقدم بودن پیشگیری بر درمان را یک اصل در تمام مسائل اجتماعی دانست و گفت: یکی از برنامه های اسلام در این زمینه پرهیز از شبهات است.
وی با اشاره به روایتی از رسول اکرم(ص) افزود: حضرت می فرمایند سه نوع برنامه حلال آشکار، حرام آشکار و شبهات بین آن ها وجود دارد، به ما فرمودند که از شبهات پرهیز کنید تا گرفتار محرمات نشوید، در روایات آمده که حرام ها منطقه ممنوعه هستند.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این که اگر انسان به منطقه ممنوعه نزدیک شود احتمال دارد که ورود پیدا کند، اظهار داشت: نباید به مرزهای الهی که شبهات به شمار می رود نزدیک شد چون ممکن است انسان را آلوده کند.
وی ادامه داد: به عنوان مثال انسان نمی داند که اموال فردی که او را به مهمانی دعوت کرده مخلوط به حرام است یا خیر، اسلام می گوید باید کار مسلمانان حمل بر صحت شود و بگوید ان شاءالله که حرام نیست اما اگر شبهه ناک است و انسان احتمال می دهد که آلودگی زیاد باشد باید پرهیز کند.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که مال شبهه ناک گناه را در نظر انسان کوچک می کند، ابراز داشت: کسانی که در جایی دعوت می شوند که اموال آن فرد شبهه ناک است می توانند به مقداری در آنجا مصرف می کنند معادل آن را به فرد فقیری بدهند که رد مظالم باشد و از شبهه ناک بودن نجات پیدا کند.
وی عنوان کرد: بر اساس حکم اسلام باید نسبت به همه خوشبین باشیم و تا خلاف آن ثابت نشده خوشبینی را رها نکنیم اما اگر شبهه ای وجود داشت باید دقت شود، کسی که به سمت مسائل شبهه ناک می رود کم کم آلوده به حرام می شود.
این مرجع تقلید خاطرنشان کرد: اگر چیزی مشکوک است خوردن آن حرام به شمار نمی رود اما شبهه ناک محسوب می شود، اگر انسان شبهه ناک را مصرف کند ممکن است آلوده گناه شود.
وی اضافه کرد: ممکن است که انسان احتمال دهد زکات گندم نان و گوشتی که مصرف می کند را نمی دهند، با این که احتمال عدم پرداخت زکات وجود دارد اما چون بازار مسلمانان است، حمل بر صحت می شود و می توان استفاده کرد اما اگر این شبهه ناک مصرف شود، ممکن است در واقع آلوده به حرام باشد و در قلب و روح انسان اثر بگذارد.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی گفت: انسان باید حساب کند که در سال چقدر گندم و گوشت مصرف می کند و زکات آن را پرداخت کنند که مقدار زیادی نمی شود، برای این که انسان گرفتار شبهه ناک نشوند و در قلب آن ها اثر نگذارد می تواند این کار را انجام دهد.
وی افزود: یکی از کارهای امام راحل همین بود که از چیزهای شبهه ناک مصرف نمی کرد، می فرمود اگرچه این ها حلال است اما اگر حرام واقعی باشد اثرش در روح و جان انسان می ماند، به دلیل همین رعایت ها خداوند روحی پاک و قلبی صاف نصیب ایشان کرده بود که همین عامل پیروزی و پیشرفت او به شمار می رفت./1323/پ۲۰۲/ج۱