۰۱ آذر ۱۳۹۷ - ۰۳:۵۰
کد خبر: ۵۸۶۱۰۶
یادداشت؛

دستگاه دیپلماسی و سکوت در برابر تحقیر ملت ایران

وزیر خارجه انگلیس در حالی روز دوشنبه ۲۸ آبان به ایران سفر کرد و با مقامات کشورمان ملاقات داشت که فهرستی از ابهامات پیرامون این سفر، مطالبات نامشروع و درخواست‌های بی‌جا را با خود به همراه داشت.
جرمی هانت وزیر خارجه انگلیس

به گزارش خبرگزاری رسا، وزیر خارجه انگلیس در حالی روز دوشنبه ۲۸ آبان به ایران سفر کرد و با مقامات کشورمان ملاقات داشت که فهرستی از ابهامات پیرامون این سفر، مطالبات نامشروع و درخواست‌های بی‌جا را با خود به همراه داشت. ورود وزیر خارجه انگلیس به ایران مقارن با هفتمین ماهی بود که دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا از برجام خارج شده است. به لحاظ منطقی اگر قرار است مطالباتی وجود داشته و هشدار‌هایی داده شود، این طرف ایرانی است که باید نسبت به بی عملی اروپا و انگلیس در برجام معترض باشد و مطالبه از تعهدات اروپا و در رأس آن سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان را طلب کند. اما ظاهراً برخی قرائن خبری حکایت از جابه‌جایی این معادله دارد. 

از موارد غیرمنتظره‌ای که در خلال این سفر اتفاق افتاد، تهدیداتی بود که «جرمی هانت» وزیر خارجه انگلیس قبل از سفر به تهران نسبت به ملت ایران و دستگاه‌های حاکمیتی جمهوری اسلامی وقیحانه مطرح کرده بود و روزنامه گاردین دو روز پیش در گزارشی، این یاوه‌گویی‌ها را منتشر کرده است. در میان این مزخرفاتی که «جرمی هانت» گفته، یک جمله بیش از همه قابل تأمل است. او به ایران هشدار داده «آنچه اینک وجود دارد تهدیدی شبیه جنگ جهانی اول برای ایران است.» این جمله هانت تعبیری دیگر از تهدیدات وزیر خارجه امریکاست که چندی پیش گفته بود «اگر مقامات ایران می‌خواهند مردم‌شان گرسنه نمانند باید حرف امریکا را گوش دهند»؛ و چه زیبا سردار سلامی جانشین فرمانده کل سپاه، پاسخ پمپئو را اینچنین داد: دور ریز غذای ایرانی‌ها سالانه ۲۰ میلیون تن است که می‌تواند ۴۰ میلیون نفر از گرسنگان امریکا را سیر کند. تهدید ایران به قحطی جنگ جهانی اول، توهم غلطی است که انگلیسی‌ها نسبت به ایران اسلامی که سرشار از نعمت‌های خدادادی است، دارند.

نکته دومی که هانت قبل از سفر به تهران در رسانه‌های انگلیسی مطرح کرده بود این بود که او درباره زندانی شدن برخی افراد دوتابعیتی در ایران، روانه تهران می‌شود. وزیر خارجه انگلیس با مداخله در امور داخلی ایران و بدون توجه به تفکیک قوای موجود در ایران و استقلال قوه قضائیه، به ایران هشدار داد که زندانی کردن افراد دوتابعتی که به ادعای وی بیگناه هستند را متوقف کند! 

وزیر خارجه انگلیس قبل از ورود به تهران خواستار آزادی «نازنین زاغری» شده بود که به جرایم امنیتی در ایران زندانی شده است. وی در این خصوص گفته بود «باید ببینیم آن [افراد]بیگناه دو تابعیتی بریتانیایی-ایرانی که در ایران زندانی هستند، به [جمع]خانواده خود در بریتانیا بازگشته‌اند! من داستان‌های ناراحت‌کننده بسیار زیادی از خانواده‌های کسانی که مجبور به تحمل این جدایی وحشتناک شده‌اند، شنیده‌ام. من با پیام روشنی برای سران کشور وارد ایران می‌شوم، زندانی کردن افراد بیگناه نباید به عنوان اهرم دیپلماتیک استفاده شود.» اظهارات تأمل برانگیز جرمی هانت در حالی مطرح شده است که فردی که وی در خصوص آن صحبت کرده است، به جرم امنیتی در ایران دستگیر شده است.

نازنین زاغری کسی است که به عنوان مدیر پروژه در شرکت رسانه‌های گروهی «تامسون رویترز» فعالیت می‌کرد و فروردین‌ماه سال ۱۳۹۵ در تهران به دلیل جرائم امنیتی دستگیر و به تحمل پنج سال حبس محکوم شده است و اینک دوران محکومیت خود را می‌گذراند. 

حال در شرایطی که نقض قوانین ملی توسط این شهروند دوتابعیتی انگلیس محرز است، وزیر خارجه این کشور در اظهاراتی عجیب از بیگناهی وی سخن می‌گوید. اینکه چرا وزیر خارجه انگلیس در امور داخلی و قضایی ایران مداخله می‌کند، مسئله‌ای است که بایستی آن را در پیشینه رفتار‌های سوء دولت انگلیس در دخالت در امور داخلی سایر کشور‌ها مشاهده کرد.

انگلیس باید پاسخگو باشد نه طلبکار!

این طلبکاری وزیر خارجه انگلیس در حالی صورت می‌گیرد، که در ماجرای برجام، انگلیس به همراه دو کشور اروپایی دیگر یعنی آلمان و فرانسه، بایستی پاسخ دهند که چرا با گذشت هفت ماه از موعدی که ایران به اتحادیه اروپا در خصوص یافتن ترتیبات و سازوکاری برای از بین بردن خاصیت تحریم‌های امریکا از یکطرف و التزام به مفاد برجام از جانب دیگر، هنوز راه حل دقیق و شفافی از ناحیه آن‌ها ارائه نشده است و به نظر نمی‌رسد اتحادیه اروپا به این زودی بتواند این راه حل را ارائه دهد، چرا که اساساً ارائه حل در این زمینه، نیاز به مقابله با سیاست‌های امریکا دارد که کشور‌های اروپایی که انگلیس نیز یکی از آن‌ها است، اراده‌ای در انجام این کار ندارند. 

وزیر خارجه انگلیس در یک فرار به جلو تلاش می‌کند یک بار دیگر با وارد کردن هجمه به ایران و قرار دادن ایران در موضع پاسخ‌گویی، فراری به جلو داشته باشد تا پاسخ‌هایی که بایستی کشور متبوعش و اتحادیه اروپا در خصوص بی مسئولیتی نسبت به تعهداتشان در رابطه با برجام داشته‌اند را پوشش داده و نسبت به آن شانه خالی کند. 

اما آنچه در اینجا مهم است و بایستی به آن توجه می‌شد این بود که وزارت امور خارجه کشورمان اولاً بلافاصله با اطلاع از اظهارات سخیف وزیر خارجه انگلیس در رابطه با تهدید ایران به شرایط جنگ جهانی اول و همچنین دخالت در پرونده‌های امنیتی و مجرمان امنیتی که به این جرم دوران محکومیت خود را سپری می‌کنند، سفر او را لغو و علت آن را رسماً برای تنویر افکار عمومی اعلام می‌کردند. اکنون که این اقدام صورت نگرفته و دستگاه دیپلماسی ما یک هیچ به حریف باخته، لازم است هر چه سریع‌تر نسبت به اظهارات سخیف این وزیر انگلیسی اعلام موضع کند و با بیان فهرستی از مطالبات و توقعات را از طرف اروپایی، طرف اروپایی را نسبت به کوتاهی‌ها و موش دواندن‌هایش آگاه کند.

بی تردید سیاست مماشات با طرف اروپایی به این منتهی می‌شود که اروپایی‌ها هر روز بر لیست سیاست‌ها و فشار‌های نامعقول خود روی ایران ادامه دهند. موضوعی که در موضع‌گیری‌های اروپا نسبت به ایران در روز‌های اخیر قابل مشاهده است، این است که اروپا برای خلاصی یافتن از انتظار افکار عمومی در ایران و در سطح بین‌المللی نسبت به اقداماتی که بایستی در مسئولیت‌پذیری نسبت به ایران و برجام انجام دهند، به دنبال فشار بر ایران و غیرعادی نشان دادن رفتار ایران هستند.

رفتار تأمل برانگیز دانمارک و اظهارات عجیب وزیر خارجه انگلیس و تهدیداتی که قبل از سفر به تهران آن‌ها را مطرح کرده است، نشان می‌دهد که یک توافق نانوشته بین کشور‌های اروپایی به وجود آمده است که دور جدید فشار‌ها علیه ایران را کلید بزنند تا ایران را در موضعی پاسخگو قرار دهند. این سیاست از یک رو سبب خواهد شد تا آن‌ها از زیر مسئولیت‌هایی که نسبت به ایران دارند شانه خالی کنند و از سوی دیگر، در پاسخ دادن به امریکا در خصوص همکاری با واشنگتن برای فشار علیه ایران دستان تهی نداشته باشند. مردم عزت‌مند ایران در انتظار پاسخ قاطعانه دستگاه دیپلماسی خود نسبت به وزیر هتاک انگلیسی است./۹۶۹//۱۰۲/خ

منبع: روزنامه جوان

ارسال نظرات