طرح جدید بانکداری مصوب مجلس با موازین شرعی در تضاد است + فیلم و صوت
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام غلامعلی معصومی نیا عضو کمیته فقهی و پولی حوزه های علمیه و مدیر گروه بانکداری اسلامی دانشگاه خوارزمی در نشست خبری تحلیلی بررسی طرح بانکداری جدید مجلس شورای اسلامی که پیش از ظهر امروز در خبرگزاری حوزه برگزار شد، با بیان این که این طرح در کمیسیون اقتصادی مجلس مطرح شده است، گفت: دکتر پورابراهیمی رییس قبلی کمیسیون اقتصادی به صراحت گفته بودند که طرح جدید بانکداری بدون ربا با 210 ماده به زودی به صحن علنی مجلس می آید.
وی افزود: رییس جدید کمیسیون اقتصادی آقای الیاس حضرتی نیز تأکید کرد که طرح بانکداری جمهوری اسلامی تا پایان شهریور تصویب می شود تا استقلال بانک مرکزی به حداکثر رسیده و روند ربوی بودن تسهیلات در بانک ها به صفر برسد.
استاد فقه اقتصادی در ادامه تصریح کرد: سؤال اصلی این است که چرا «قانون عملیات بانکداری بدون ربا 1363» کنار گذاشته شد؟ طرح قبلی کلا 27 ماده داشت که 35 سال مبنای کار قرار داشت، اجماع عمومی وجود دارد که آن طرح را سیستم بانکی درست اجرا نکرده است و همه به اتفاق به این نتیجه رسیدند که باید قانون جدیدی تصویب شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه خوارزمی خاطرنشان ساخت: اشکال قانون قبلی کجا بود و آیا اساسا اشکال قانون قبلی در طرح فعلی برطرف شده است؟ طرح قبلی در زمان خودش طرح خوبی بود که تبدیل به قانون شد ولی تدوین کنندگان طرح قبول داشتند که این طرح ابتدایی است و باید بعد از چند سال اشکالاتش برطرف شود، یعنی گفتند اولین مرحله حذف ربا از سیستم بانکداری است که می تواند مقدمه قانون بانکداری اسلامی باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که در قانون قبلی بانک ها روی به صوری سازی آوردند، تأکید کرد: آنها عقود را پوشش قرار دادند برای کار خودشان و در نهایت چیزی که برای آنها مهم بوده و هست مبلغ، مدت، نرخ و جریمه است و بانک های ما ماهیت دیگری غیر از این نداشتند.
حجت الاسلام معصومی نیا تصریح کرد: ما مدعی هستیم روی طرح جدید به هیچ وجه این اشکال و مشکلات دیگر برطرف نشده است، بر اساس همین تحلیلی که گفتیم غالب موارد اعلام شده در این طرح به نفع بانک ها و به ضرر مردم است، از جمله این که خرید و فروش ارز که تا به امروز ممنوع بود و التهاب در آن، وضعیت اقتصادی کشور را خراب کرد، در ماده 92 این طرح تبدیل به قانون شده است.
وی با اشاره به بهانه مجلس در صوری سازی بانک ها در عقود مشارکتی و روی آوردن در این طرح به عقود مبادله ای بیان داشت: اولا در گذشته صوری سازی صرفا در عقود مشارکتی نبوده بلکه در عقود مبادله ای هم بوده است و ثانیا در طرح جدید به عنوان مثال به جای فروش اقساطی که به صورت صوری اجرا می شد، عقد مرابحه آمده که به تسهیلات گیرنده می گویند: برو با این پول به وکالت از طرف بانک هرچه می خواهی بخر و از طرف بانک دوباره با سود معین آن را به خودت بفروش و اقساط آن را به بانک پرداخت کن! که می بینید در این صورت صوری سازی به شدت بیشتر می شود.
مدیر گروه اقتصاد اسلامی دانشگاه خوارزمی در ادامه سخنان خود با تأکید بر این که بر اساس اطلاعات موثق هنوز قبل از تصویب این طرح غالب عملیات بانکی بر اساس مرابحه شکل می گیرد، گفت: در این طرح راه حلی پیش بینی نشده است که جلوی این مشکلات گرفته شود بلکه فقط بانک ها برای گرفتن سود بیشتر مستند بهتری دارند.
عضو مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی حوزه های علمیه مرابحه غیر شرعی را عقدی شیرین برای بانک ها دانست و افزود: با طرح جدید هیچ یک از مشکلات ربوی بانک ها بهتر نمی شود که بدتر هم می شود، چراکه در این طرح نیز بانک ها پول خود را می دهند و سود معینی از تسهیلات گیرنده دریافت می کنند که این دقیقا همان سیستم ربوی است که مراجع بزرگوار تقلید سال ها به آن ایراد می گیرند.
وی با بیان این که یکی از مشکلات اساسی بانک ها صوری سازی بود، گفت: هیچ ساز و کاری برای جلوگیری از این مسأله وجود ندارد، بنابراین با این طرح به ویژه عقد مرابحه ای که اصلا ضوابط آن رعایت نشده مشکل همچنان باقی است، غیر از این که در طرح جدید هیچ ضابطه محدود کننده ای برای بانک ها پیش بینی نشده است و آنها مبلغ را می دهند و به راحتی سود خود را می گیرند تا جایی که وضع موجود بدتر ادامه پیدا می کند چون از این به بعد بانک ها مستمسک خوبی برای اخذ سود دارند./1330/پ202/ب1
گزیده ای از خبر را می توانید در کلیپ صوتی زیر بشنوید