ايران جلوتر از چين در توليد پنل خورشيدي
به گزارش خبرگزاری رسا، براي نخستينبار، پنلهاي خورشيدي كه قابليت كاربرد در منازل مسكوني دارند، با تلاش محققان بوميسازي شد. چين به سمت توليد اين پنلها نرفته و فقط در اروپا ساخته ميشود، بومي شدن اين محصول مهم ميتواند رقابتپذيري با ارزش افزوده بالا در كشور ايجاد كند.
يك شركت دانشبنيان كه اكثر متخصصان آن از خارج از كشور بازگشتهاند، موفق به ساخت پنلهاي خورشيدي ساختماني شدند. حالا خط توليد انبوه اين پنلها در حال راهاندازي است.
حركت غرب آسيا به سمت پنلهاي خورشيدي
گرايش به استفاده از انرژيهاي تجديدپذير در سالهاي اخير افزايش چشمگيري داشتهاست؛به طوري كه دو سال قبل قراردادي تجاري ميان دو شركت ايراني و چيني براي احداث خط توليد پنلهاي فتوولتاييك در كشور منعقد شد. بر اين اساس قرار بود مجموعهاي كه بزرگترين خط توليد پنلهاي خورشيدي در ايران با ظرفيت حدود ۲۰۰ مگاوات است، راهاندازي شود.
اتفاقي كه در نهايت رخ نداد. ضمن اينكه اين پنلها هم كاربرد استفاده در منازل مسكوني را نداشتند و پنلهاي خورشيدي، تجاري – صنعتي بودند.
با وجود اينكه استفاده از انرژيهاي تجديدپذير در حال افزايش است،اما قيمت پنلهاي خورشيدي به رغم توليد گسترده همچنان بالاست. براساس آمارهاي اتحاديه بينالمللي حفاظت از طبيعت كه مقر آن در ژنو سوييس است، تا سال 2025 ظرفيت پنلهاي خورشيدي نصب شده در جهان به يك تريليون وات خواهد رسيد؛يعني به اندازه 2 هزار برابر ظرفيت نيروگاه نيروگاه اتمي بوشهر!
پيشبينيهاي بزرگترين نهاد زيست محيطي جهان نشان ميدهد كه ظرفيت پنلهاي خورشيدي منازل در غرب آسيا از 4 درصد فعلي تا يك دهه آينده به 20 درصد خواهد رسيد. دليل اصلي اين انتقال به انرژي خورشيدي، افزايش تقاضاي برق در اين نقطه از جهان است كه هميشه در آن آفتاب تابان وجود دارد.
پنلهاي خورشيدي هزينههاي انتقال، توليد و مصرف برق را به شدت كاهش ميدهند و براي بسياري از مردم استفاده از اين پنلها در منازل به صرفه خواهدبود.
فرصتطلبي محققان ايراني
ايران از لحاظ توليد انرژيهاي نو به خصوص توليد برق از انرژي خورشيدي ظرفيت بسيار بالايي دارد. حداقل روزانه ظرفيت توليد 30 هزار مگاوات برق از طريق پنلهاي خورشيدي نصب شده در ساختمانهاي مسكوني در كشور وجود دارد. اين نكته هم حائز اهميت فراواني است كه نيروگاههاي خورشيدي محدوديتنيروگاههاي بادي را ندارند و به راحتي ساختمانهاي مسكوني ميتوانند از اين پنلها استفاده كنند.
اتحاديه بينالمللي حفاظت از طبيعت حتي پيشبيني كرده كه تا سال 2030 حدود 30 درصد كل پنلهاي خورشيدي در جهان در منازل مردم در كشورهاي آسيايي نصب خواهد شد. از آنجايي كه در يك دهه اخير پنلهاي خورشيدي صنعتي و تجاري بازار بسيار بزرگي را به خود اختصاص داد و اين روند همچنان در جريان است، كشور چين به سرعت مشغول ثبت اختراع و توليد اين نوع پنلها شد.
از سوي ديگر سختگيريهاي شديد محيطزيستي و سياستهاي چپگرايانه اتحاديه اروپا موجب شد كه يك سري قوانين در خصوص استفاده از پنلهاي خورشيدي در منازل مسكوني وضع شود. به خصوص اينكه اين اتحاديه برنامه ساخت يكسري از نيروگاهها را كنار گذاشت و پنلهاي خورشيدي منازل را جايگزين آن كرد تا در توليد برق صرفهجويي شود.
اين قضيه موجب شد تا شركتهاي اروپايي در غياب چين به توليد و ثبت اختراع پنلهاي خورشيدي مسكوني بپردازند و خوشبختانه متخصصان ايراني هم از اين فرصت استفاده كردهاند.
يك قدم تا توليد انبوه پنلهاي ايراني
در همين راستا مدير عامل يك شركت دانشبنيان مستقر در پارك فناوري پرديس كه متخصصان آن كارآفرينان ايراني بازگشته به كشور از سوئيس هستند، روز گذشته در گفتوگو با خبرگزاري مهر درباره محصول توليدي در اين شركت گفت: اخيراً استفاده از انرژي خورشيدي به واسطه پنلهاي خورشيدي به موضوع مهمي در كشور تبديل شدهاست،به همين دليل ما هم به سمت توليد اين پنلها رفتهايم.
دكتر علي دبيريان با بيان اينكه در صدد برآمديم كه پنلهاي خورشيدي ساختماني توليد كنيم،گفت: به دليل اينكه توليد چنين پنلهايي هنوز در كشورهايي مانند چين رايج نشده و در كشورهاي اروپايي ساخته ميشود، ميتواند ارزش افزوده بالايي داشته باشد، از اين رو به سمت ساخت اين پنلهاي خورشيدي ساختماني روي آورديم.
به گفته مدير عامل اين شركت دانشبنيان، پنلهاي خورشيدي ايراني توليد شده توسط محققان اين شركت ۱۰۰ وات هستند و ميتوانند جايگزين مناسبي براي روشنايي ساختمانها و نورگيرها باشند؛ براي همين هم استفاده از فلز آلومينيوم كاربردي در نورگيرها كمتر ميشود.
دبيريان با بيان اينكه نمونه خارجي اين پنلهاي ساختماني در كشور وجود ندارد، گفت: در حال حاضر چنين پنلهايي در اروپا استفاده ميشود. به دليل اينكه چين به سمت توليد اين پنلها نرفته ميتواند محصول رقابتپذيري با ارزش افزوده بالا در كشور ما شود.
اين محقق ادامه داد: پنلهاي نيروگاهي و بزرگ ارزش افزوده كمتري نسبت به پنلهاي كوچك دارند، از اين رو ورود به اين عرصه ميتواند رقابتي و سودآور براي كشور باشد.
وي با بيان اينكه نمونههاي آزمايشي اين پنل تست شده و آماده توليد است، گفت: بنا داريم خط توليد اين پنلهاي خورشيدي ساختماني 100 وات را تا پايان تيرماه در پارك فناوري پرديس و در چهاردانگه راهاندازي كنيم. ما در صدد هستيم كه به مرور تمام قطعات مورد نياز اين پنلها را بوميسازي كنيم.
توپ در زمين شهرداريهاست
استاد دانشگاه تهران با بيان اينكه بحث پنلهاي خورشيدي و توليد كامل آن در كشور نياز به سرمايهگذاري عظيمي دارد، گفت: اما از سوي ديگر لازم است كه مصرف كشور در زمينه پنلهاي خورشيدي در سال به بيش از ۲۰۰-۳۰۰ وات برسد كه در ايران كمتر از اين ميزان است. اما زير ساختهاي رسيدن به اين ظرفيت مهياست.
گفتني است كه براي تشويق و ترغيب سرمايهگذاران به سرمايهگذاري در احداث مستقيم نيروگاههاي خورشيدي بزرگ همچون نيروگاههاي خورشيدي در سمنان و يزد اقداماتي انجام شده اما در خصوص استفاده در مناطق مسكوني بايد شهرداريها هم از انفعال خارج شوند. ايجاد مشوق از سوي شهرداريها براي ساختمانسازان و انبوهسازاني كه از پنلهاي خورشيدي استفاده ميكنند بايد در دستور كار شوراهاي شهر و شهرداريها قرار گيرد.