شهید آوینی؛ رها از فریب مدرن
به گزارش خبرنگار گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، از این خرسند بود که زندگی او را به راهی کشانده که ناچار شده رودربایستی را نخست با خودش و سپس با دیگران کنار بگذارد و تعبیرش این بود که این مسئله باعث شد تا عمیقاً بپذیرم که «تظاهر به دانایی» هرگز جایگزین «دانایی» نمیشود.
خوشبختانه درباره این شهید والامقام در سالهای اخیر بسیار گفته شده و قلمها بر سیاههها رفته که حق نیز همین است؛ اما باید همچنان بر این نکته کلیدی تأکید کنیم که تبیین مؤلفهها و شاخصههای اندیشه و تفکر آوینی همچنان یک ضرورت برای جامعه ماست؛ جامعهای که بهخصوص میخواهد در گام دوم انقلاب، به ظاهر ناممکنها را به یاری حق ممکن سازد و به الگویی تبدیل شود در مسیر تحقق تمدن نوین اسلامی.
شاید اگر سی سال پیش، شخص دیگری بهجز رهبر معظم انقلاب به سید مرتضی آوینی، لقب «سید شهیدان اهلقلم» را میداد، کمتر متوجه اهمیت و تأثیرگذاری کار این هنرمند، روزنامهنگار و نویسنده متعهد میشدیم. او که در هنر مستندسازی و قلم و بیانش، بیش از همقطاران خود شیدای حقیقت بود و این را در اندیشه و رفتار و گفتارش به عینه میشد رصد کرد.
خودش نیز معتقد بود: «هنر، شیدایی حقیقت است. همراه با قدرت بیان آن شیدایی و هنرمند کسی است که علاوه بر شیدایی حق، قدرت بیان آن را نیز از خداوند متعال گرفته، هر یک از این دو شیدایی حق و قدرت بیان – اگر نقص داشتهباشد اثر هنری خلق نمیگردد… اصل لازم شیدایی حق است و قدرت بیان شرط کافی است.»
اگر میخواهیم که بهمعنای واقعی کلمه از این هنرمند و نویسنده متعهد و دغدغهمند، الگو بگیریم، راهش این است که با آثار و اندیشه و سبک زندگیاش آشناتر شویم. به تعبیر وحید یامینپور، یکی از مهمترین خصوصیات شهید آوینی این بوده است که دنیای پیرامون خود را با دقت عمیق مورد توجه قرار داده و به تعبیر درست به جایگاه مهم زمان آگاهی رسیده است.
آقا سیدمرتضی کسی بود که در یوغ ظلمتزدگی دوران معاصر قرار نگرفت و مشهورات زمانه او را فریب نداد؛ از این رو حریت و پرهیز از عافیت طلبیهایِ مرسوم و شجاعت و جسارت در بیان حق و حقیقت به مهمترین ویژگیهایش تبدیل شد؛ ویژگیهایی که هنوز هم الهام بخش خیل عظیم جوانان علاقهمندی است که بیش از هر چیز تشنه دریافت معرفت و حکمت از گنجینه عظیم آموزههای ناب دینی و معارف انقلاب اسلامی هستند.
سید محمدمهدی موسوی