از توصیههای انتخاباتی رهبر انقلاب تا حامیان لیست صدای ملت و اختلاف نظر میان چپها
به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، در آستانه انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته خبری شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار خبری قرار میدهیم.
در این بسته خبری به هشدار رهبر انقلاب به آقایان حزب اللهی، اطلاعیه شماره 15 ستاد انتخابات کشور، لیست مشترک شورای ائتلاف نیروهای انقلاب و جبهه پایداری، حامیان لیست صدای ملت و تحلیل اختلاف نظر میان چپها پرداخته شده است.
توصیه های انتخاباتی رهبر معظم انقلاب به کاندیداها
رهبر انقلاب در سخنرانی اخیر خود فرموده بودند: اینکه در فضای مجازی به هم بد بگویند، فحاشی و اهانت کنند، تهمت بزنند، این کارها انتخابات را بیبرکت میکند.
رهبر انقلاب در دیدار با مردم آذربایجان فرمود: «آن کسانی که در میدان انتخابات وارد میشوند، از بددهنی، توهین و اهانت به دیگران اجتناب کنند. اینها کارهای لازمی است که ما در زمینه انتخابات باید انجام دهیم. آن که وارد میشود، بداخلاقی نکند. اینکه در فضای مجازی به هم بد بگویند، فحاشی و اهانت کنند، تهمت بزنند، این کارها انتخابات را بیبرکت میکند. از سیاهنمایی اجتناب کنند؛ اینجور نباشد که بعضی برای اینکه توجه مردم را به خودشان جلب کنند، سیاهنمایی کنند. سیاهنمایی غلط، خلاف واقع و دروغ است.»
ایشان همچنین در آذرماه 1402 فرمود: «از دوقطبیهای کاذب بپرهیزید. در کشور مدام دوقطبی درست میکنند. آن کسانی که مبانی، اصول، دین، انقلاب، ولایت فقیه و این چیزها را قبول دارند، برادر شما هستند، حالا گیرم یک اختلاف سلیقهای هم با شما داشته باشند. یکی از چیزهایی که انسان واقعاً باید از آن شِکوه و گله کند، بعضی از اظهارات در فضای مجازی است؛ سر یک چیز بیخود، این به آن میپرد، آن به این میپرد! پرهیز کنید؛ شما که بسیجی هستید [این کار را] نکنید.»
رهبر انقلاب در دیدار با مردم کرمان و خوزستان فرموده بود: «بعضیها مردم را از انتخابات دلسرد میکنند. این کار غلطی است. این به ضرر کشور است. به ضرر فلان شخص و فلان آدم نیست؛ به ضرر کشور است.»
در روزهای اخیر، اقدامات برخی از چهرهها و جریانها که خود را حزب اللهی و انقلابی معرفی میکنند، برخلاف فرمایشات رهبر انقلاب، توهین و تهمت علیه یک دیگر است و میتوان گفت به جای دغدغه خدمت به مردم، بیشتر دغدغه سهمخواهی دارند.
کسی که در موضوع انتخابات مجلس وارد میشود، باید در باب قانون گذاری، فهم و ایده داشته باشد و برنامههای خود را ارائه دهد؛ نه آنکه با تخریب جریان مقابل یا اتهام زنی، بخواهد برای خود رای بخرد. برخی از چهرهها را میتوان دچار جوزدگی در فضای شبکههای اجتماعی به خصوص توییتر دانست؛ به گونهای که به جای ارائه ایده، به جدل با چهرههای دیگر میپردازند. به عبارتی دیگر، بیایده بودن خود را به وسیله تقابل با دیگران میپوشاند.
رهبر انقلاب در فروردین ماه سال 97 در دیدار با جمعی از مسئولان نظام فرمود: «خیلی از شماها از اوایل انقلاب در میدان فعالیتهای انقلابی بودهاید؛ یعنی دهه ۶۰ را بخوبی درک کردهاید. یادتان هست احساسات خودتان در آن دهه را؟ یادتان هست بیاعتنایی به مال را؟ یادتان هست اهتمام به خدمت را که در آن دهه داشتید؟ یکی از چیزهایی که برای ماها خیلی مهم است [این است که] اینها یادمان میرود.»
تفاوت اندیشه و رویکردهای سیاسی و اجتماعی، در تمام جریانها وجود دارد و اساسا مبنای شکل گیری احزاب و تشکلهای متعدد، همین اختلاف نظرهاست. اما نکته مهم این است که نباید این اختلافها، بهانهای برای تخریب یا تهمت به اشخاص و جریان طرف دیگر باشد.
رهبر انقلاب در دیدار با مردم قم در دی ماه سال جاری اشاره داشت: «اختلاف دو جور است. یک وقت دو نفر اختلاف سلیقه دارند؛ در فلان مسئله سیاسی. باهم دوست هستند، رفیقاند، سر سفره مینشینند، اختلاف نظر هم دارند. یک وقت اختلاف نظر، جوری است که هر چیزی از یک طرف صادر شود، فکر [باشد یا] عمل، خوب [باشد یا] بد، از طرف دیگر محکوم است. اسم این دوقطبی است. هرکاری طرف مقابل کند، این طرف، آن را محکوم میکند. ولو خوب باشد. اینها از کارهایی است که مخالفین و دشمنان ملت ایران، مشغولاند.»
یکی از مصادیق مهم این موضوع، کسانی هستند که تمام اقدامات مجلس کنونی را زیر سوال میبرند یا تمام نمایندگان مجلس را به بدون ارائه مدرک، به عنوان فاسد معرفی میکنند. طبیعتا انتقادات مختلفی به مجلس وارد و ممکن است برخی از نمایندگان مرتکب خطا یا حتی فساد هم بشوند که لازم است رسیدگی شود. اما تعمیم آن به تمام نمایندگان و ساختار مجلس، قطعا اقدامی خلاف واقع است.
نکته دیگری که در این روزها در میان برخی چهرهها دیده میشود، فاصله گرفتن از مردم به ویژه مناطق محروم است و به جای پرداختن به موضوعات مردم، بیشتر به دعواهای سیاسی خود توجه میکنند.
رهبر انقلاب در سال 82 فرموده بود: «نامزدهای انتخابات مراقب باشند خود را وامدار ثروتمندان و قدرتمندان و امثال اینها نکنند. اگر کسی وامدار دستگاهها و اشخاص و وامدار پول و قدرت شد، دیگر نمیتواند برای مردم دلسوزی کند.»
ایشان همچنین در سال 90 فرمودند: «آن نماینده مجلسی که با پول فلان شرکت و فلان کمپانی و فلان ارباب و فلان پولدار توی مجلس بیاید، مجبور است آنجایی که آنها لازم میدانند، قانون جعل کند، قانون بردارد، توسعه و تضییق در قانون کند. این نماینده به درد مردم نمیخورد. نه باید به مراکز ثروتهای شخصی متصل بود، و نه به طریق اولی به ثروتهای عمومی. کسی بیاید از پول بیتالمال مصرف کند، برای اینکه به وکالت مجلس برسد؛ این دو برابر اشکال دارد، اشکال مضاعف دارد.»
اطلاعیه ۱۵ ستاد انتخابات کشور:
نامزدها مشخصات ستاد انتخابات مجازی خود را ثبت کنند
ستاد انتخابات کشور در اطلاعیه شماره ۱۵ از نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی نسبت به ثبت مشخصات درگاه ستاد انتخابات مجازی خود در سامانه «انتخاب ایران» اقدام کنند.
ستاد انتخابات کشور در اطلاعیه شماره ۱۵ از نامزدهای انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی خواست نسبت به ثبت مشخصات درگاه ستاد انتخابات مجازی خود در سامانه «انتخاب ایران» اقدام کنند.
متن اطلاعیه به شرح زیر است:
به آگاهی نامزدهای محترم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی می رساند، در راستای اجرای ماده ۷۸ قانون انتخابات مذکور مقتضی است ضمن اعلام نشانی و مشخصات دقیق درگاه ستاد انتخابات مجازی خود به صورت تارنمای اینترنتی و معرفی مسئول آن به فرمانداری های مرکز حوزه انتخابیه مربوطه، پیوند آن را در سامانه انتخاب ایران به نشانی https://entekhab.moi.ir ثبت کنید.
همچنین می بایست پیوند (لینک) سایر درگاه های مجازی قانونی اعم از پیام رسانهای اجتماعی و برنامک و... را در تارنمای مذکور قرار داده و اعلام کنید.
لازم به ذکر است آن دسته از تبلیغات و فعالیت های انتخاباتی نامزدها در فضای مجازی مجاز و قانونی است، که در این تارنما و درگاه های معرفی شده در آدرس فوق ثبت شده باشد.
لیست مشترک شورای ائتلاف نیروهای انقلاب و جبهه پایداری مشخص شد
اعضای هیات انتخاب شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی (شانا) فهرست مشترک این ائتلاف و جبهه پایداری را برای انتخابات مجلس شورای اسلامی انتخاب کردند.
بر اساس شنیدهها این لیست به شرح ذیل است: محمدباقر قالیباف، حجت الاسلام والسلمین مرتضی آقاتهرانی، مصطفی غفاری، مرتضی کامل نواب، سیدمجتبی صفایی، سعید احدیان، بابک نگاهداری، سعید آجرلو، شکری (شهرری)، مهدی شریفیان (اسلامشهر)، امیر ابراهیم رسولی، حسن خجسته، اصغر پورمحمدی، حسین نجابت، فاطمه قاسمپور، زهرا قلنبر، فاطمه حائری، الهه عطایی، حجت الاسلام محمدحسین بحرینی، حجت الاسلام علیرضا سلیمی، محمداسماعیلکوثری، مالک شریعتی، عبدالحسین روحالامینی، محسن دهنوی، علی خضریان، غلامحسین رضوانی، مجتبی زارعی، محمود دهقانی،زهره سادات لاجوردی، زهره طبیبزاده.
دلایل مطهری برای لزوم مشارکت انتخاباتی شهروندان
علی مطهری، چهره نزدیک به جریان اعتدال و از نامزدهای انتخابات پیش رو طی سخنانی در مراسم رونمایی از فهرست انتخاباتی صدای ملت گفته است: ما در هر شرایط خاصی چون امروز نیاز داریم زمینه اصلاح امور را فراهم کنیم که جز آشتی مردم با صندوق نیست.
او تصریح میکند: چون اگر نقطه مقابل را نگاه کنیم منجر به براندازی میشود، منتها مشارکت پایین باشد و نظام لطمه بخورد و به مرور به سمت سرنگونی حرکت کند نادرست است. علیرغم انتقادات و گلههایی که داریم نسبت به انتخابات گذشته که نمیتوان گفت انتخابات آزاد بود و نقدهایی به رویهها داریم به خصوص در مورد آزادی بیان و آزادی زندانیان باید وارد نهاد حکومت شد و زمینه اصلاح را فراهم کرد.
مطهری گفته است: ما تصمیم گرفتیم فهرست اعلام کنیم؛ برخی حمایت کردند چه گروه اصلاح طلب و اصولکرا و معتدل. لیست ما معتدل عقل گرایی و دوری از شعارزدگی و ایجاد تغییر است.
او در تأکید بر لزوم مشارکت مردم در انتخابات بیان میکند: ما به مردم حق میدهیم که اعتراض داشته باشند چه به وضعیت معیشت و سختگیریها اعتراض دارند اما راه حل این نیست که قهر کرده و شرکت نکنیم.
سخنان آقای مطهری از 2 حیث واجد اهمیت ویژه است:
نخست اینکه او نیز همانند روحانی و کرباسچی و باهنر و... به این عقلانیت اشاره دارد که در پس تحریم انتخابات گزینه براندازی و خیابان قرار دارد؛ نقطهای شوم که چپهای تحریمی طی سالیان گذشته تا امروز که پروژه تحریم را در دستور کار خود داشتهاند دائما برای انکار آن تقلا میکردند تا از کمند برخورد امنیتی بگریزند.
مطهری پس از تشریح این درهی مرگبار، وجه مهم دیگری را مورد اشاره قرار میدهد و آن لزوم مشارکت افراد معترض به جای رأی ندادن است.
همانطور که اشاره شد؛ رأی ندادن اولا هدف شوم بانیان تحریم انتخابات را دنبال میکند و ثانیا داروی هیچ اعتراضی هم نیستغ چه اینکه جوامع دموکرات با یکدیگر قرارداد کردهاند که هر اصلاحی را از مسیر صندوق رأی پی بگیرند و جز این مسیر هیچ راه معقول دیگری برای کنشگری سیاسی مستقیم شهروندان وجود ندارد.
دقت شود که در این وادی گزینه نامزد نداریم پس رأی نمیدهیم نیز یک رفتار عقلانی و درست نیست. زیرا یک فرد دموکرات حتی در این شرایط هم باید به عرصه انتخابات بیاید و ضمن مشارکت به گزینه نامزد نزدیک رأی بدهد تا راه برای اصلاحات مد نظرش هموارتر شود.
چه اگر این اتفاق رخ ندهد؛ نه تنها همانطور که مطهری هم اذعان دارد؛ مسیر خیابان به جای مسیر اصلاح هموار میشود بلکه فرد تحریمکننده شاهد حضور چهرههای نزدیک به خود هم در نهاد انتخابی نخواهد بود.
پر واضح است که برای یک فرد معترض؛ حضور یک نامزد نزدیک در نهاد انتخابی قطعا و یقینا بهتر از نبود نامزد نزدیک است.
خاتمی، روحانی و لاریجانی از لیست صدای ملت حمایت میکنند؟
رئیس ستاد انتخاباتی فهرست صدای ملت در تهران گفت: در حال مذاکره با شخصیت های ملی اصلاحات و اعتدالی مثل آقایان لاریجانی، روحانی و خاتمی هستیم و اعلام می کنیم که اگر از این لیست حمایت کنید حتما پشیمان نخواهید شد.
اسماعیل دوستی از اعضای لیست صدای ملت و رئیس ستاد انتخاباتی این فهرست در شهر تهران با اشاره شاخصه های لیست صدای ملت گفت: لیستی که آقای مطهری با کمک چهار حزب اعتدال و توسعه و کارگزاران و اعتماد ملی و ندای ایرانیان تهیه کرده یک لیست ترکیبی است.
وی در ادامه گفت: در حال مذاکره با شخصیت های ملی اصلاحات و اعتدالی مثل آقایان لاریجانی، روحانی و خاتمی هستیم و اعلام می کنیم که اگر از این لیست حمایت کنید حتما پشیمان نخواهید شد.
وی افزود: لیست صدای ملت ترکیبی است و با حضور اصلاح طلبان و اصول گرایان معتدل و مستقل و اعتدالیون شکل گرفته و برای اولین بار است که در کشور چنین لیستی بیرون میآید.
دوستی در پایان گفت: در این لیست نمایندگان ادوار، استانداران و اساتید دانشگاه ها هستند و همه تلاش ما در فهرست صدای ملت این است که بتوانیم پیگیر حقوق مردم باشیم و بتوانیم از حقوق ملت دفاع کنیم.
انونی شدن فیلترشکنها در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
اختلاف نظر میان چپها، استراتژیک است و نه تاکتیکی!
رادیکالهای جبهه اصلاحات میکوشند تا تمامی پنجره های مشارکت در انتخابات را بسته و با اقدامات خود تفسیری عینی مبنی بر پیگیری پروژه کاهش مشارکت را به نمایش بگذارند. از آن سو اصلاحطلبان مشارکتجو نیز با انتشار یک بیانیه راه خود را از هسته سخت اصلاحات جدا کرده است. این نزاع سنگین در میان روزنامههای اصلاحطلب بازخورد داشته است.
روزنامه هممیهن اختلاف میان اصلاحطلبان را راهبردی و نه تاکتیکی خوانده و به نقل از حمیدرضا جلاییپور نوشته است:
«اختلافنظری و راهبردی دو سوی طیف جدی است و مسائل شخصی و سطحی و مصداقی توضیحش نمیدهد. بهتر نیست به جای اتهامزنی ناروا و تخفیف و نیتخوانی و تلاش برای انکار صداها و تحلیلها و راهبردهای متکثر، هر کدام به اقتضائات تحلیلشان و آنچه خیر و صلاح مملکت و ایرانیان را در آن میبینند، عمل کنند؟
در بخش دیگری از ین یادداشت قابل تامل آمده است:
امضاکنندگان بیانیه مطلقاً از سرمایه جناب آقای خاتمی یا جبهه و حتی نام اصلاحطلبی و هر نیروی سیاسی دیگری خرج نکردهاند و در مقام توصیه به جناب آقای خاتمی که چتر رهبریشان شمولگرا و تکثرپذیر است، نبودهاند. اینکه رسانههای مختلف چگونه مطالب نیروهای هر دو سوی طیف را پوشش میدهند قابل کنترل کسی یا امضاکنندگان نیست. جبهه اصلاحات هم میتواند این تکثر را پوشش بدهد؛ به نحوی که طرفین ناچار نباشند بین التزام به راهبردهای مختارشان و عضویت در جبهه انتخاب کنند. در سالهای ۹۸ و ۱۴۰۰ هم این تکثر به رسمیت شناخته شد و مانع فروپاشی جبهه گردید.
روزنامه شرق نیز در دفاع از بیانیه مشارک طلب اصلاحطلبان مینویسد:
جریان اصلاحطلبی بعد از ۲۶ سال عمر و فعالیت، تلاشی برای تحول درونی خود نکرده و به جای پذیرش اشتباهات، با الگوبرداری از خواستههای مردم و تحولات اجتماعی، صرفا به تغییرات اندک و غیرملموس از طرف جامعه بسنده کرده است و این بیانیه، نشانههای یک اتفاق و صدای نسل جوان معتقد به اصلاح تدریجی را با دغدغه توسعه و دموکراسی به همراه دارد و در تلاش است تا این پیام را به دیگر جوانان اصلاحطلب بدهد که باید در صحنه باشیم و از طرف تمام طیفهای سیاسی به عنوان نمایندگان جوان اصلاحطلب به رسمیت شناخته شویم.
با وجود آنکه چهرههای استخواندار اصلاحطلب پرده از اختلافات عمیق در جناح چپ میدهند، روزنامه آرمان ملی از عادی بودن فضا خبر داده و نوشته است:
اختلافی بین اصلاحطلبان نیست. برخی از بزرگان اصلاحطلب نظرشان این بوده که چون نامزد مورد تایید صلاحیتی وجود ندارد نمیتوانند لیست بدهند. موضوعی که حداقل در تهران جبهه اصلاحات هم بر آن تاکید کرده است. از سوی دیگر برخی دیگر از اصلاحطلبان هم خواستار استفاده از روزنهها شدهاند گویا این بخش که غالبا جوان هم هستند معتقدند نباید زمین بازی را دو دستی تقدیم رقیب کرد. چیزی شبیه به اقدامی که اصلاحطلبان در مجلس قبلی انجام دادند و خاتمی از لیست امید حمایت کرد و عارف در راس آن لیست قرار داشت و در نهایت هم همه نتیجه عملکرد مثبت و ضعفهای آن مجلس را مشاهده کردیم.
اوایل این هفته قبل محسن آرمین از اعضای ستاره دار گروهک منحله سازمان مجاهدین انقلاب معروف به فولکس سواران با انتقاد از آنچه که جوانان تحصیلکرده می خوانند (کنایه ای به محمدرضا جلائی پور زده) تاکید می کند که نظریه مشارکت آنان بر اساس نظریه «کنشگری در شرایط نظم دسترسی محدود» باعث ایجا اختلاف میان اصلاحطلبان شده و به زودی دچار اختلاف خواهد شد.
به نظر میرسد هسته سخت اصلاحات به دلیل عقب ماندن از تحولات سیاسی تلاش دارد با فشار روی جوانان اصلاحطلب این اختلاف فازی را پر کند.
همچنین نزاع شکل گرفته در جریان اصلاحات نشان می دهد که طیف اصلاح طلبان ساختاری و رادیکال ها یکی از برنامه های خود ایجاد دوگانه اصلاحات جامعه محور- اصلاحات حاکمیت محور قرار داده و می کوشد تا گفتار و راهبردی تقابلی را پیش بگیرد!