ولایتپذیری؛ مهمترین شاخصه رئیسجمهور تراز انقلاب اسلامی
به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، حجتالاسلام محمدعلی رنجبر، عضو هیئت علمی و مدیر گروه مطالعات سیاسی دانشگاه باقرالعلوم(ع) در نشست علمی برخط «شاخصها و ویژگیهای رئیس جمهور در تراز انقلاب اسلامی» که توسط پژوهشکده الهیات و خانواده دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان برگزار شد ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای خدمت اظهار داشت: اولین بحثی که باید در ماجرای رئیس جمهور تراز دنبال کنید، شاخص وظایف و اختیارات رئیس جمهور است تا مبتنی بر آن ویژگیهای رئیس جمهور تراز را برشماریم و از فقدان شخص آیتالله رئیسی که با شهادتش؛ شاخصهای رئیس جمهور تراز را معرفی کرد، بهره ببریم.
وی با اشاره به اصل ۱۱۳ قانون اساسی ادامه داد: در این اصل پس از مقام رهبری، رئیسجمهور عالیترین مقام رسمی کشور است و مسئولیت اجرای قانون اساسی و ریاست قوه مجریه را جز در اموری که مستقیم به رهبری مربوط میشود، بر عهده دارد. در اصل ۱۱٠ نیز وظایف و اختیارات رهبری تعیین شده است. تعیین سیاستهای کلی نظام جمهوری اسلامی ایران، نظارت بر اجرای سیاستهای کلان، فرمان همهپرسی، فرماندهی کل نیروهای مسلح، اعلام جنگ صلح و بسیج نیروها و غیره از جمله مفاد این اصل است.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) با تکیه بر این دو اصل افزود: سطوح مدیریتی در کشور به سه سطح راهبردی و کلان که رهبری در آن قرار دارد، سطح ملی که رئیسجمهور و رؤسای قوا قرار دارند و سطح ملی که استاندار، بخشدار و فرماندار قرار دارد، تقسیم میشود.
حجت الاسلامرنجبر با تأکید بر اینکه یکی از شاخصههای رئیسجمهور این است که ولایتپذیری و تمکین از این اصول و سطوح را دارا باشد، اظهار کرد: رئیسجمهور نباید وارد جزئیات مسائل خرد محلی شود و باید اختیارات را به استانداران، بخشداران و فرمانداران واگذار کند. از سویی نباید درگیر مسائل کلان انقلاب اسلامی و رهبری شود. به عبارتی مهمترین شاخصه رئیسجمهور تراز انقلاب اسلامی، ولایتپذیری است. به این معنا که متوجه وظایف و اختیارات قانونی خود باشد.
وی با بیان اینکه در مقطع کنونی، سیاست کلی و راهبردی نظام شامل خنثیسازی تحریم، همراه با رفع آن است، اضافه کرد: یک رئیسجمهور تراز انقلاب اسلامی باید از این سیاست تبعیت کند. یعنی هم در عرصه خارجی دنبال چانهزنی، مذاکره، تعامل، ائتلافبندی و شرکت در اجلاسیه باشد و هم در عرصه داخلی هدف را بر خنثیسازی تحریم قرار دهد که شهید رئیسی به مثابه یک رئیس جمهور تراز این موضوع را دنبال میکرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) گفت: عدم درگیری و به حاشیه رفتن و نیز عدم حضور در منازعات جناحی، دیپلماسی عزتمندانه، اشرافیت بر پتانسیلهای فراوان کشور، شناسایی اتحادیهها و اجلاسیههای شرق و پیروی از استراتژی نگاه به شرق، دانستن زبان دنیا و جلب منافع ملی بر اساس آن و جدایی ننداختن میان دیپلماسی و میدان از دیگر ویژگیهای یک رئیسجمهور تراز است.
وی در پایان افزود: اگر میخواهید به رئیس جمهور تراز دیگری برسید، ابتدا در برنامه کاندیدا دقت کنید. سپس به رفتار خود این افراد در مواجهه با رقبا توجه کنید. آیا این افراد به دنبال حواشی و حوادث فرعی هستند؟ همچنین به رفتار اطرافیان و طرفدارن آنان دقت داشته باشید. برای مثال در ماجرای واکسن کرونا خیلیها در زمینه ولایتپذیری رد شدند. علاوه بر آن تجربه زیسته مدیریت آن کاندیدا در گذشته را هم بررسی کنید و ببینید که او چگونه با مجموعههای بالادستی و پایین دستی خود تعامل داشته است؟ آیا اهل کار چکشی و بدون اقناع بوده است؟