بررسی تحولات اجتماعی و سیاسی جبهه مقاومت لبنان
حجت الاسلام احمد رهدار عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم در گفتوگو با خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، در خصوص سفر پژوهشی خود به لبنان و مردم نگاری وضعیت محور مقاومت، گفت: پس از شهادت سیدحسن نصرالله با یک مسئله روبرو شدیم که فرماندهان رده اول حزب الله ترور شدند و وضعیت کنونی لبنان قابل مطالعه است که با دانشگاه مطرح کردیم و ریاست دانشگاه نیز قبول و کمک کرد که این سفر صورت بگیرد.
وی با بیان اینکه سوریه و لبنان در وضعیت آشفته ای قرار داشت، ابراز کرد: وضعیت لبنان کاملا جنگی و آشفته بود و حزب الله در حال ساماندهی و آرایش جدید بود که بخشی از نیروها درگیر جنگ، بخشی دیگر درگیر مدیریت آوارگان و آواربرداری و بخشی نیز در حال دفن شهدا بودند.
استاد حوزه علمیه قم به جو سنگین تبلیغات علیه ایران از سوی رسانه های سعودی، غربی و اسرائیلی اشاره کرد و افزود: بعد از وعده صادق 2 و همچنین اتفاقاتی مانند نماز جمعه بزرگ رهبر معظم انقلاب، سفر قالیباف و عراقچی اوضاع متفاوت شد؛ از طرفی دیگر حدود یک میلیون آواره در لبنان هستند که به عراق، ایران و اکثریت نیز به سوریه رفتند و حدود 200هزار نفر نیز آواره سوری ناشی از جنگ داعش در لبنان حضور داشتند که عموما از معارضان دولت سوریه بوده و اجازه ورود آنان به سوریه نوعی چالش برای دولت است که خوشبختانه با همکاری ایران و دیگر مشاوران عملیات ساماندهی آوارگان تسریع شده است.
وی با بیان اینکه ماجرای آوارگان لبنانی و آوارگان سوری تدبیر شده است، اظهار داشت: دفتر رهبری در سوریه، سفارت ایران در سوریه و چند مرکز دیگر به کمک هم در حال ساماندهی هستند.
حجت الاسلام رهدار در خصوص طرح پژوهشی خود اظهار داشت: گفتگوهایی در سوریه و لبنان با شخصیت های غیرآکادمیک صورت گرفت و هدف همین بود که با اشخاص درگیر در میدان گفتگو شود؛ بیش از 20 گفتگو با افرادی مانند اساتید دانشگاه، فرماندهان ارتش سوریه، فرماندهان حزب الله، مسئولین مراکز فرهنگی و تعدادی از آوارگان صورت گرفت و وضعیت روحی، روانی، اقتصادی و اجتماعی مقاومت لبنان ناظر به آینده مورد بررسی قرار گرفت.
وی ادامه داد: مسئله مهم گفتگوها تصویر مردم از حزب الله و ایران بود که طیفی از دیدگاه ها را در بر می گرفت و تصویر جامعه مخاطب از حزب الله و مقاومت مثبت و به رغم فشارهای متراکم روحیه ها بالا بود؛ افراد سعی می کردند از طریق تکرار تحلیل های الهیاتی خود را آرام کنند و وعده خداوند را تکرار می کردند که در پس هر عسری یسری هست. «سیدحسن اگر به رحمت خدا رفته خدایش نمرده و در رجعت بر می گردد» را زیاد می گفتند و با این ادبیات برای خود نشاط و امید تولید می کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم مواجهه حکومت و مردم کشورهای مقاومت با بحران جدید لبنان را قابل قبول ارزیابی کرد و گفت: موقعیت هر یک از کشورهای لبنان، عراق و سوریه متفاوت است و از حکومت ایران انتظار دارند در جنگ مستقیم وارد شود همانطور که در وعده صادق چنین بود و از کشور سوریه انتظار دارند در خصوص آوارگان نقش مثبت ایفا کند و همچنین از عراق انتظار دارند به آوارگان در سوریه کمک کند زیرا مرز زمینی داشته و شرایط تحریمی نیز ندارند. کشورهای مقاومت با تقسیم کار و تشریک در حال ساماندهی هستند که هر چه زمان می گذرد وضعیت جبهه در حال رسیدن به یک ثبات بوده و به سمت خروج از وضعیت گیجی و حیرت حرکت می کند.
وی در پایان در خصوص نتایج و پیامدهای پژوهش میدانی خود گفت: به لحاظ علمی حدود 22 محور را مهم دیدم که لازم است مراکز پژوهشی و اندیشکده ای ما به طور مفصل روی آن فکر کرده و در ادامه مسیر به فرماندهان میدان در سوریه و لبنان کمک کنند و نشست های مختلفی در نهادهای مختلف در این خصوص در حال برگزاری است.