انتقادات جنبش جنگل به روس ها بر اساس روزنامه جنگل
در شمارههای نخستین روزنامه جنگل، هنگامی که سخن از روسیه تزاری به میان میآید، شدیدترین انتقادات متوجه تاریخ حضور و استعمار روسیه تزاری در شمال ایران می شود. محرومیت ایران از داشتن راههای شوسه، عدم برخورداری از امینت و ثبات نظامی، اخراج معلمان اتریشی که برای بهبود امور و اصالح گرانی در ایران ا ستخدام شده بودند، سلب حق کشتیرانی در دریای خزر، سلب حق تغییر تعرفه گمرکی به نفع خود، ممانعت از داشتن قشون و انحالل مجلس شورای ملی، از جمله انتقاداتی است که در روزنامه بر عملکرد رو سیه تزاری در ایران وارد میشود. همچنین اقدام رو سیه تزاری در اشغال ایران طی جنگ جهانی اول محکوم و با لحنی حماسی خطاب به »اولاد ایران»گفته میشد که ضرورت اسلامیت و ایرانیت ایجاب میکند که در مقابل تعدیات روس قیام کنیم. با وقوع انقلاب بلشویکی و تغییر رژیم سیاسی روسیه تزاری اما در نگرش روزنامه نسبت به روسیه تفاوتهایی ایجاد شد. اعتقاد روزنامه بر این بود که با تغییر رژیم در روسیه دیگر سیاستهای استعماری تزاری به پایان خواهد ر سید و دیگر دخالتی از جانب رژیم جدید متوجه ایران نخواهد بود.
بازتاب این عقیده را میتوان برای نخستین بار در شماره 4 روزنامه جنگل مشاهده کرد. در این شماره بیان میشود که روسیه جنگ جهانی و پیش از آن از بین رفته است و تغییراتی به وجود آمده که ایرانیت و اسلامیت را با خطر مواجه نمیکند. این تغییر نگرش روزنامه جنگل متأثر از دو عامل تغییر مشی صدور انقلاب حکومت انقلابی روسیه به ایران پس از برگزاری کنگره خلق مشرق زمین باکو در پائیز سال .1920م./1299ش و مواعید حکومت شوروی به ایران از جمله خروج نیروهای خود از ایران به مخص خروج نیروهای انگلیس بود.
در نتیجه این تغییر نگرش بود که روزنامه جنگل در یکی از شمارههای خود ذیل عنوان »اخبار خارجه« گزارش میکند که نیروهای روس مدعی شدهاند که میخواهند در نتیجه تغییر رژیم سیاسی و تحصیل آزادی، آزادی سایر ملل را نیز به رسمیت بشناسند و از رویه قبل دست بکشند. به محض رسیدگی به امور ناشی از انقلاب، روابط نیکویی با ایران برقرار کند و استقلال ملی ایران را به رسمیت بشناسد. با توجه به این نگرش و سیاست حکومت انقلابی روسیه نسبت به ایران، تغییر لحن روزنامه جنگل نسبت به این کشور را نه گرایشی سیاسی برپایه تمایالت چپگرایانه، بلکه رویکردی سیاسی با نگرش و انگیزههای وطن پرستانه باید تلقی کرد. در این خصوص، اگرچه روزنامه، نظام جدید رو سیه را »دستگیر ملل صغیره« میداند اما در ادامه، منظورش از این تعبیر را کمک روسیه به کسب استقلال و انسجام ملی و به رسمیت شمردن آزادیهای وطنپرستانه معرفی میکند. برپایه چنین نگرش و اهدافی بود که با درخواست برخی از اعضای هیئت اتحاد اسلام جنبش جنگل از روسیه کمونیستی، مقرر شد تا دیداری میان برخی از اعضای این هیئت مانند میرزا کوچک خان، دکتر حشمت و آقا سید آقایی با یکی از صاحب منصبان روس به نام »فدر نیکالویچ« صورت گیرد. مقرر شده بود تا در این دیدار خوا ستههایی مانند حفظ استقالل ملی ایران، عدم تکرار مداخالت پیشین در نظم داخلی ایران، دوستی با ایران و دشمنی با دشمن ایران(انگلیس)، برقراری دارالشورای کبری و عدم مخالفت با مقدمات برگزاری انتخابات و بازگشایی مجلس مطرح گرددکه چنین درخواستهایی خود نشان دهنده تمایالت ناسونالیستی اعضای جنبش است. محقق نشدن این خواستهها از یک سو و استمرار حضور نیروهای روس در ایالت شمالی کشور از سوی دیگر اما موجب شد تا هیئت اتحاد اسلام بار دیگر برپایه مشی ناسونالیستی ایدئولوژی خود، روسیه را به خاطر عدم پایبندی به وعدههای خود و فقدان عمل به یک رویه جدید مورد انتقاد قرار دهد. در این خصوص، روزنامه جنگل، ذیل مقالهای با عنوان »قول را فعل لازم است« با اعتراض به این مسأله که علیرغم صحبتهایی که با نیکالویچ شد هنوز نیروهای روس به ایران وارد میشوند؛ هجوم نیروهای روس به مردم قزوین و همدان را به شدت محکوم میکند و خواهان عمل کردن روسیه به وعدههای خود است. علاوهبر این روزنامه جنگل به برخی اقدامات حکومت روسیه که با بهانه خودمختاری بعضی از نیروها صورت میگرفت اشاره میکند و معتقد ا ست که این گونه اقدامات باید اصلاح شود و اعلام میکند که »منتظریم دموکراسی ما از طرف شما آسوده گذاشته شود « و روسیه به »الغای امتیازات قدیم« مبادرت ورزد و در راه برگزاری انتخابات و تشکیل مجلس مانع تراشی نکند. همچنین روزنامه جنگل در ابراز تمایلات و ایدئولوژی ناسیونالیستی اعضای جنبش اعلام میکند که »جنگلیها میگویند ایران مال ایرانی ا ست.» دست اغیار باید از تعدی به این مملکت قطع شود.روزنامه جنگل بر ضرورت مبارزه تأکید می کند و عنوان میدارد » مسلح شدن جنگلیها، فداکاری جنگلیها، فقط برای تقویت دولت و حفظ مملکت است. جنگلی اسلحه را وقتی از خود دور می کند که مطمئن باشد افراد ایرانی از تطاول متعدیان خارجه و ستمکاران د اخله حائز امنیت گردند».
با توجه به چنین هدفی بود که روزنامه جنگل عنوان میکند که اشغال ایران توسط قوای روس در شرایطی که حکومت مرکزی توان لازم جهت مقابله با روسها را نداشت، موجبات ایجاد نهضت جنگل با هدف ایستادگی در مقابل تجاوزات قوای اشغالگر روس را فراهم آورد و امید است اکنون با وقوع انقلاب در روسیه در رویه استعماری آن دولت تغییراتی مشاهده شود. با عدم مشاهده تغییر رویه از جانب روسها، روزنامه جنگل آنها را موجب استمرار قحطی و مرگ اطفال ایرانی میداند و معتقد است آنها کماکان مالیات نمیدهند و در همدان و قزوین مرتکب اعمال خشونت باری بر علیه ایرانیان میشوند که گویا در استمرار سیاستهای روسیه تزاری است. پس از این به مدت دو ماه مطلب انتقادی در روزنامه علیه روسیه مشاهده نمیشود تا اینکه سرانجام ذیل عنوان »قشون روس رجعت میکنند« این سخن به میان آمد که بنابر اخبار واصله خروج نیروهای روس از ایران قریب الوقوع ا ست و بر ا ساس پروتکلی که میان قوای روس و هیئت اتحاد اسلام بسته شده و به نظر حکومت مرکزی هم رسیده است، روس خواستار تعامل با ایران خواهند بود.
منابع
روزنامه جنگل، شماره 2، 26 شعبان 1335 ق
روزنامه جنگل، شماره 7، 20 شوال 1335 ق
روزنامه جنگل، شماره 9، 16 ذیالقعده 1335 ق
روزنامه جنگل، شماره 14، 2 محرم 1336 ق
روزنامه جنگل، شماره 23، 10 ربیعالثانی 1336 ق
روزنامه جنگل، شماره 24 ، 13ذیالحجه 1335 ق