۲۳ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۰
کد خبر: ۷۷۸۰۰۹
حجت الاسلام سیدرسولی در گفتگو با رسا:

در اسلام، تولید به‌عنوان یک امر ضروری تلقی می‌شود

در اسلام، تولید به‌عنوان یک امر ضروری تلقی می‌شود
نخبه برجسته علمی و پژوهشی حوزه علمیه تبریز ابراز داشت: شعار سرمایه گذاری برای تولید کاملاً با اصول اسلامی همخوانی دارد و در اسلام، سرمایه‌ گذاری برای تولید یکی از راه‌ های تقویت اقتصاد اسلامی و جلوگیری از رکود و وابستگی است.

حجت الاسلام میر علی سید رسولی استاد برجسته حوزه و دانشگاه در گفت‌وگو‌ با خبرنگار خبرگزاری رسا از تبریز، با اشاره به تولید نگاه در اسلام تصریح کرد: در اسلام، تولید به‌عنوان یک امر ضروری و ارزشمند تلقی می‌شود و قرآن کریم به تلاش و کوشش برای کسب رزق حلال تأکید کرده، کار و تولید را نوعی عبادت می‌داند و پیامبر اکرم(ص) فرمودند: «اَلْکاسِبُبِیَدِهِ حَبیب‌ُ اللّه [نهج الفصاحه، چاپ: چهارم، ۱۳۸۲ش، ص۶۱۸] هر کسی با دست خود کسب مال کند، دوست خدا است.

معاون آموزش حوزه علمیه امیرالمومنین(ع) تبریز در ادامه گفت: در روایتی دیگر، هر صاحب حرفه‌ای که امانتدار باشد، دوست خدا معرفی شد هاست[من لا یحضره الفقیه، چاپ: دوم، ج‏۳، ص۱۵۸] و این نشان می‌دهد که تولید نه‌ تنها برای معیشت فردی، بلکه برای پیشرفت جامعه نیز اهمیت دارد و از دیدگاه فقه اسلامی، تولید به‌ویژه زمانی که در جهت رفاه عمومی، عدالت اقتصادی و تأمین نیاز های جامعه باشد، مورد تأکید قرار گرفته است.

حجت الاسلام میرعلی سید رسولی با اشاره مبانی فقهی و دینی شعار سال بیان کرد: این شعار کاملاً با اصول اسلامی همخوانی دارد و در اسلام، سرمایه‌گذاری برای تولید یکی از راه‌ های تقویت اقتصاد اسلامی و جلوگیری از رکود و وابستگی است و اصل «عمارت زمین» که در قرآن کریم به آن اشاره شده است (از جمله: هود آیه۶۱؛ مجمع‌البیان‌ طبرسی ج۵ ص۲۶۴ و الکشاف زمخشری ج۲ ص۴۰۷)، سرمایه‌گذاری در بخش‌ های تولیدی را تشویق می‌کند. 

وی اظهار داشت: فقه اسلامی توصیه‌ هایی برای تشویق به تولید از طریق عقود مشارکتی دارد مانند مضاربه، مزارعه و مساقات دارد که به گسترش فعالیت‌ های اقتصادی و تولیدی کمک می‌کند و علاوه بر این، جلوگیری از احتکار، ربا و واسطه‌گری غیر ضروری که مانع تولید می‌شود، از اصول فقه اقتصادی اسلام است.

استاد برجسته حوزه علمیه و دانشگاه با اشاره به خودکفایی در سنت و سیره نبوی بیان کرد: خودکفایی در سیره پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) جایگاه ویژه‌ای دارد و پیامبر(ص) و اهل‌بیت(ع) همیشه بر استقلال اقتصادی امت اسلامی تأکید داشته‌اند‌ و نمونه بارز آن، اقدام پیامبر(ص) در مدینه برای ایجاد بازار اسلامی و کاهش وابستگی به یهودیان بود و همچنین، امام علی(ع) با کار و تلاش در زمینه کشاورزی و حفر قنوات، الگوی عملی خودکفایی را نشان دادند و در اسلام، تأکید بر تولید داخلی و تأمین نیاز های جامعه از طریق منابع داخلی یک اصل مهم است که به عزت و استقلال اقتصادی منجر می‌شود.

فعال برجسته پژوهشی حوزه علمیه تبریز با اشاره به راهکارهایی برای تحقق شعار سال تصریح کرد: حمایت از سرمایه‌گذاران داخلی و ایجاد تسهیلات مالی و کاهش موانع قانونی برای سرمایه‌گذاری در بخش‌ های تولیدی است.

فعال علمی حوزه علمیه مطرح کرد: اصلاح نظام بانکی، حذف ربا و توسعه روش‌ های تأمین مالی اسلامی مانند قرض‌ الحسنه و عقود مشارکتی و راهکار دیگر توسعه مهارت‌ های تولیدی و آموزشی، تقویت نیروی انسانی ماهر در بخش‌ های صنعتی و کشاورزی است.

استاد برجسته سطوح عالی حوزه در پایان تشریح کرد: کاهش وابستگی به واردات و حمایت از تولید داخلی از طریق افزایش کیفیت محصولات و فرهنگ‌سازی مصرف کالای داخلی و مبارزه با فساد اقتصادی و جلوگیری از رانت‌خواری و سوءاستفاده‌ های اقتصادی که به تولید ملی ضربه می‌زند.

این استاد دانشگاه در ادامه تاکید کرد: استفاده از فناوری‌ های نوین و به‌کارگیری دانش‌ بنیان‌ها و استارتاپ‌ ها در جهت ارتقای بهره‌وری تولید و حمایت از کارآفرینان و تشویق جوانان به ورود به عرصه تولید و کارآفرینی با حمایت‌ های مالی و تسهیلات دولتی‌ و این اقدامات می‌تواند به تحقق شعار سال و دستیابی به استقلال اقتصادی کمک کند و زمینه‌ ساز رونق تولید ملی شود.

ارسال نظرات