مدیر گروه علوم انسانی خانه نخبگان خراسان رضوی:
مبلغان قرآنی در زمینه جهت دهی به علوم انسانی گام بردارند
خبرگزاری رسا ـ مدیر گروه علوم انسانی خانه نخبگان خراسان رضوی با اشاره به سخن رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه مبلغان باید در علوم انسانی ساختار شکنی کنند، تأکید کرد: اگر کسی مبلغ قرآنی خوبی باشد می تواند در جهت دهی به علوم انسانی نیز گام بردارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، آرش ضیایی، مدیر گروه علوم انسانی خانه نخبگان خراسان رضوی، در کارگاه آموزشی اعجاز علمی قرآن در نخستین دوره آموزشی مبلغان قرآنی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی که عصر چهارشنبه در مجتمع هاشمی نژاد مشهد برگزار شد، یکی از موارد استفاده از قرآن را حوزه اعجاز علمی و تفسیر علمی قرآن دانست و اظهار داشت: اعجاز علمی قرآن همان مطالب علمی است که از لابلای آیات قرآن به صورت تراوشی بیان شده و در زمان ظهور قرآن کسی به آن ها دسترسی نداشته است.
در قرآن غیر از فرضیات علمی اثبات شده مطالب دیگری وجود ندارد
وی با بیان اینکه ذات قرآن علمی است، ادامه داد: در قرآن غیر از فرضیات علمی اثبات شده مطالب دیگری وجود ندارد البته این علم، علم تجربی نیست زیرا اکثر علوم تجربی علوم ظنی است و احتمال آزمون و خطا در آن ها بسیار است.
ضیایی اذعان داشت: اگر علم، علم قطعی اثبات شده یقینی باشد تمام مطالب قرآن با آن سازگار است اما برخی این شبهه را مطرح می کنند که قرآن کتابی قدیمی است و به درد مسائل روز جامعه و جهان نمی خورد همچون سروش که این شبهه را مطرح می کند: «وحی یک تجربه ای است که پیامبر داشته و آیا این تجربه بشر می تواند ماندگار و جاودانه باشد».
هدف کلی از مسائل علمی قرآن؛ ترسیم مسیر کمال انسان
ضیایی هدف کلی از بیان مسائل علمی در قرآن را ترسیم مسیر کمال در انسان عنوان کرد و ابراز داشت: خداوند برای اینکه ذهن انسان را متوجه خود کند مسائل علمی را در میان آیات بیان کرده است زیرا تا زمانی که چیزی در مقابل ذهن انسان ترسیم نشود آدمی از چارجوب هستی خود غافل می شود.
وی با بیان اینکه بین تفسیر علمی و اعجاز علمی قرآن رابطه ای وجود دارد، تصریح کرد: تفسیر علمی در حوزه اعجاز می تواند به مفهوم شناسی اعجاز قرآن کمک کند از این رو مبلغان عرصه قرآن باید به این موضوع توجه داشته باشند و آن را به مخاطبان خود ارائه دهند.
نباید مباحث علمی را با قرآن تطبیق داد
مدیر گروه علوم انسانی خانه نخبگان خراسان رضوی با اشاره به اینکه متأسفانه در حال حاضر در تبیین تفسیر علمی و اعجاز قرآن، مباحث علمی را با آیات دنبال تطبیق می دهند، اذعان داشت: تطبیق مباحث علمی با قرآن روش اشتباهی است اما با این وجود برخی از مفسران و دانشمندان در این زمینه به بیراهه رفته و یا حتی افراط کرده اند.
وی با بیان اینکه نباید نظریات علمی را بر قرآن تحمیل کنیم، افزود: برای فهم بهتر قرآن باید علوم را در استخدام آیات قرآن در آوریم البته در این زمینه باید توجه داشت که در فهم آیات قرآن باید از علوم قطعی یقینی استفاده کرد.
ضیایی با بیان اینکه برای شناخت قرآن باید چارچوبی را بر اساس شأنیت قرآن ایجاد کنیم، خاطر نشان کرد: اگر آن چنان که شایسته قرآن است آن را به مردم نشناسیم وظیفه تبلیغی خود را انجام نداده ایم.
وی با اشاره به اینکه علوم به دلیل جذابیتی که دارند برای مخاطبان به ویژه نسل جوان و نوجوان بسیار اثر گذار هستند، یادآور شد: باید توجه داشت که نمی توان از این ظرفیت علمی به هر نحوی استفاده کرد؛ اگر نتوانید حوزه تفهیم قرآن و اعجاز و تفسیر علمی آن را به خوبی به مخاطب خود منتقل کنید نه تنها وظیفه تبلیغی خود را انجام نداده اید بلکه ممکن است تأثیر سوئی نیز بر جامعه بگذارید.
بیان مسائل علمی قرآن موجب خضوع انسان در مقابل معبود خود می شود
مدیر گروه علوم انسانی خانه نخبگان خراسان رضوی هدف اصلی قرآن را هدایت مردم به سوی خدا عنوان کرد و بیان داشت: وقتی مطلب علمی با ظاهر آیه سازگاری داشته باشد پس می تواند در محدوده اعجاز علمی قرآن قرارگیرد لذا در نکات تبلیغی بیان این مسائل علمی ضرورت دارد زیرا در خضوع انسان در مقابل حق تعالی بسیار تأثیر گذار است.
وی با اشاره به سخن رهبری مبنی بر اینکه شما مبلغان باید در علوم انسانی ساختار شکنی کنید، گفت: علوم انسانی بر پایه بنیاد اسلامی مسیر آدمی را تا صدها متر جلوتر مشخص می کند و انسان را به کمال می رساند.
نیازمند روش شناسی تحقیق در حوزه مطالعات اسلامی هستیم
ضیایی با بیان اینکه اگر کسی مبلغ قرآنی خوبی باشد می تواند در جهت دهی به علوم انسانی هم گام بردارد، افزود: امروزه نیازمند روش شناسی تحقیق در حوزه مطالعات اسلامی و دینی و مفهوم شناسی قرآن به واسطه خود علم هستیم.
وی دین را سرمایه ای برای جامعه بشری عنوان کرد و اظهار داشت: در جامعه از سرمایه بهترین استفاده را می برند به این صورت که آن را به گردش می اندازند و سپس از سود آن استفاده می کنند لذا برای استفاده از ظرفیت نخبگان دینی باید بر روی آن ها سرمایه گذاری کنیم.
مدیر گروه علوم انسانی خانه نخبگان خراسان رضوی با بیان اینکه آیاتی که از طریق اعجاز علمی قرآن به دست آمده اند آیات اندکی هستند، گفت: در قرآن آیات علمی یعنی آیاتی که حقیقت علمی قرآن را پیش بینی کرده اندبسیار بیشتر از آیات مربوط به اعجاز هستند./934/پ201/ص
ارسال نظرات