اهتمام به پژوهشهای دینی مصداق خیر است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام والمسلمین احمد مبلغی، رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، پیش از ظهر امروز در همایش تجلیل از پژوهشگران برتر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، با اشاره به اهمیت پژوهش، زمینهسازی تحقق افکار بلند در جامعه را مورد تأکید قرار داد.
وی با بیان اینکه یکی از مصادیق این بسترسازی در اسلام، برگزاری مسابقههای علمی است، افزود: قرآن نه تنها پدیده انسانی قوی و نیرومند بسترساز برای تحقق وضعیتهای اجتماعی را القا نکرد؛ بلکه فراتر، آن را به عنوان بخشی از دستورهای لازمالاجرای الهی و در راستای کارهای خیر قرار داد.
رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی خواستار تحقق استباق فلسفه خیر به شدت هرچه تمامتر و با دلگرمی و نیرومندی هرچه بیشتر در جامعه شد و موکول کردن آن به یک امر فردی عمدتاً درونی و وانهادن آن به وضعیت بیرونی و اجتماعی را به صلاح جامعه ندانست.
وی تصریح کرد: اگر همه محققان هدف از پژوهش را خیر قرار دهند، انرژی متراکم نهفته در انسان هنگام برگزاری این مسابقهها، بروز حداکثری به خود میگیرد، پدیدهای را فعال میکند و براساس آن نهاد اجتماعی شکل میگیرد.
حجتالاسلام والمسلمین مبلغی با بیان اینکه برخی از نگاهها در فقه و نظریهپردازی دینی آنگونه که باید لعاب و رنگ درست اجتماعی به خود نگرفته است و نیتها به اشتباه معنا شدهاند، گفت: نیت خالص، یک ضرورت و ارتباط بین انسان و خدا است و بدون خلوص نیت عملی مقبول نیست.
وی با طرح این سؤال که چرا از خاستگاه معنای نیت به سمتی رفتهایم که بسیاری از امور اجتماعی بر روی زمین مانده و چرا تصور میکنیم نیت خالص با یک انزوا، فرار و گریز از وضعیتهای اجتماعی و پوشیده داشتن امور شکل میگیرد، اظهار داشت: این امر خود تولید ریا میکند.
رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی مسابقه پژوهش را از مهمترین ملاکهای بسترسازی تحقق افکار بلند دانست و تصریح کرد: پژوهش نه تنها یک خیر است؛ بلکه خاستگاه خیرها و محل تولید مداوم برترین و بهترین خیرها است.
وی با بیان اینکه جامعه بدون پژوهش دچار افسردگی میشود، اذعان داشت: اگر پژوهش را از فعالیتهای دینی بگیرند، دین به رقم همه قدرت و توانایی دچار یک ایستایی و رکود شدید و بلکه دچار یک وازدگی در جامعه میشود.
حجتالاسلام والمسلمین مبلغی بر تبیین دائمی واقعیت دین تأکید کرد و با بیان اینکه خداوند متعال دین را انزال و پیامبر اکرم(ص) خطوط دین را تبیین کرده است، گفت: مبلغان دین که با کیفیت تطبیق دین بر جامعه و آموختههای نهفته از آموزههای دینی در جامعه واقف هستند، وظیفه تبیین دین را به عهده دارند.
وی اهتمام به پژوهشهای دینی را خیر تمام دانست و با اشاره به برگزاری مسابقه پژوهشی، ارزیابی و ارزشداوری مسابقهگونه در عرصه پژوهش، ابراز داشت: بدون برگزاری مسابقههای پژوهشی، آن انرژی لازم قابل استفاده در زمینه پژوهش، تعمیق و تسریع و حذف زوائد بیخودی پژوهش صورت نخواهد گرفت.
این استاد حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود حرکت به سمت مسابقه مطالعاتی و مسابقه برای معرفی پژوهشگران و نهادهای پژوهشی را ضروری دانست و گفت: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تاکنون ارزشیابی و ارزشداوری نشده است که برای نخستین بار، بخشی از فعالیتهای آن در جشنواره فارابی عرضه شد و ارزش آن را آشکار کرد.
وی با اشاره به تواناییهای چندضعلی، چند لایهای و چندگانه پژوهشگران پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، این پژوهشگاه را برخوردارتر از آنچه امروز عرضه میکند، دانست و گفت: شناخت عقبه پژوهشگاه مطالعات ویژهای را میطلبد.
حجتالاسلام مبلغی با بیان اینکه تقدیر از کسانی که نقش مؤثری در کسب رتبه برتر پژوهشگاه در جشنواره فارابی داشتهاند، نیازمند مطالعه جدی، بررسی و ارزشیابی دقیق و فنی است، ادامه داد: با بررسیهای انجام شده، این نتیجه به دست آمد که برترینها براساس دو عنصر مهم آثار بیشتر و آثار برگزیده بیشتر انتخاب شوند.
وی افزود: هرچند نمیتوان از همه پژوهشگران و مراکز پژوهشی پژوهشگاه که سهم به سزایی در ارتقای آن دارند، تقدیر کرد، اما این مراسم نقطه آغاز است و در آینده این داوریها به صورت کامل، جامع و براساس محورهای مختلف انجام خواهد گرفت.
رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در پایان سخنان خود، فعالیتهای مستمر پژوهشگران، وجهه آکادمیک این فعالیتها و پیشتاختن به سمت فضای بینالمللی را از جمله علل پیشتازی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در بین مراکز دیگر دانست./920/پ20/ع