جایگاه زن ومرد از منظر قرآن، روایات و علم بررسی شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام حمید کریمی، مدیر گروه کلام مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم، عصر دوشنبه، 24 تیرماه در نشست تخصصی جایگاه زن ومرد از منظر قرآن، روایات و علم با اشاره به اینکه در بین ملتها باید نگاه هستی شناسی به زن و مرد مشخص شود، گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نگاه اسلام در این موضوع برای جهان بیان و از سوی آنان سؤالات و شبهات فراوانی مطرح شد.
وی با بیان اینکه خداوند به عنوان خالق بهتر از دیگران مخلوق خود را میشناسد، ابراز داشت: پروردگار متعال یک سری حقوق، اخلاقیات و قوانین را از طریق قرآن کریم به بشر شناسانده و چون این قوانین مبتنی بر مصلحتهای واقعی است عمل به آن میتواند جایگاه مرد و زن را در زندگی به درستی مشخص کند.
حجت الاسلام کریمی با اشاره به اینکه عدهای با طرح سؤال از احکام الهی مانند بحث دیه و ارث مخالف هستند و این را با تعبد منافات میدهند، اظهار داشت: تعبد و ایمان منافاتی با پرسش از حکمت احکام ندارد و اینگونه مباحث و چراییها در قرآن و روایات هم آمده است.
وی با اشاره به اینکه پرسش درباره یک حکم الهی به سه صورت امکان تحقق دارد، بیان داشت: سؤال از مستند یک حکم که مثلا این حکم مبتنی بر کدام آیه است، سؤال از علت حکم که در واقع جواب آن میل یا کراهت خداوند است و سؤال از حکمت و فلسفه احکام که درباره علت و چرایی میل خداوند به عمل یا ترک فعل پرسش میشود.
استاد دانشگاه علم و صنعت با تاکید بر اینکه اسلام ادعا دارد که میتواند دنیا را اداره کند و به همین جهت اسلام به همه شئون زندگی انسانها پرداخته است، ابراز داشت: دنیا با مدیریت امام مسلمین و حکم الهی اداره خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه احکام الهی مطابق با ساختار مرد و زن است و هماهنگی لازم را با تکوین دارد، اظهار داشت: علم روز میتواند با تحقیق در ویژگیهای مرد و زن انسان را در سوق به حکم الهی هدایت کند.
حجت الاسلام کریمی با بیان اینکه عدهای با برجسته ساختن اختلافات بین مرد و زن در احکام الهی مردم را علیه اسلام میشورانند، خاطرنشان کرد: اسلام با نگاه انسانی و خلیفه الهی مرد و زن را در انسانیت مشترک و مساوی میداند و فقط در چهار درصد احکام اختلاف وجود دارد که این هم به تفاوت در تکوین و کارآیی مرد و زن برمیگردد.
وی با تاکید بر اینکه تقوا ملاک اصلی بر برتری است، اظهار داشت: زن و مرد با دو نوع فکر و سیستم مکمل یگدیگر هستند و با هم خانواده را تشکیل میدهند.
حجت الاسلام کریمی به آیه «الرجال قوامون علی النساء» اشاره کرد و گفت: قبل از این قسمت مطالب درباره اقتصاد خانواده بوده است عدهای این قوام را به مدیریت خانواده منحصر کردهاند اما در مقابل برخی از علماء به جهت عقلانیت مرد قوام را در اجتماع هم آوردهاند و مردان را در کارگزاری و برپایی خیمه جامعه مقدم میدانند.
وی با بیان اینکه اسلام دو وظیفه تمکین و خروج زن از خانه به اجازه همسر را بر عهده زنان گذاشته است، اظهار داشت: آیهای که در آن حق کتک زدن برای مرد قرار داده برخی مغرضانه میگویند که هرگاه زن کاری کند که مرد خوشش نیاید حق کتک دارد اما این خلاف دستور اسلام و قرآن است بلکه در قرآن خداوند فقط در این دو مورد آن هم بعد از موعظه و کم محلی حق زدن را برای مرد قرار داده شده است.
این استاد دانشگاه افزود: ضرب و کتک هم نباید به حدی برسد که کبود شود که در اینصورت حق دیه محفوظ خواهد بود و هیچ فردی حتی پدران هم چنین حقی ندارند و این ضرب و کتک باید ملایم و در حد تنبه باشد.
قابل ذکر است، نشست تخصصی جایگاه زن ومرد از منظر قرآن، روایات و علم از سوی مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم در بخش حوزوی بیستویکمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم برگزار شد.
گفتنی است، بیستویکمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم از تاریخ 15تیر تا 14مرداد از ساعت 17تا24 مورد بازدید علاقهمندان قرار میگیرد./921/پ202/ص