چندخبرکوتاه از حوزه هنری
شاعر شعر «خمینی ای امام» در گذشت
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، دکتر پیروز ارجمند مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری در پیامی، درگذشت این هنرمند انقلاب اسلامی را به جامعه هنری و مردم شریف ایران تسلیت گفت، وی زنده یاد ابر آویز را هنرمندی دانست که ایثارگرانه در تولید سرودهای ماندگار انقلاب نقش داشته است.
محمدعلی ابرآویز 18 سرود از جمله: «بوی گل سوسن و یاسمن آید، معمار طرح حرم، الله اکبر، سمفونی میدان شهدا، آمدن موعود، دیو چو بیرون رود فرشته در آید، الله الله و خمینیای امام» را با اشتیاق و علاقه خاصی در همان روزهای نخستین انقلاب اسلامی ساخته و یا در ساختن آن مشارکت داشته است.
محمدعلی(منوچهر) ابرآویز در سال 1317 در محله عودلاجان تهران متولد شد، تحصیلات خود را تا اخذ دیپلم در تهران انجام داد، سپس برای ادامه تحصیل در رشته رفتارشناسی به آلمان و سپس کانادا سفر کرد، در حدود سال 1341 به ایران مراجعت کرد و در طی 7 سال به فعالیت در مطبوعات و رادیوی آن زمان پرداخت، در سال 42 با مشاهده صحنه شهادت یکی از جوانان انقلابی در حوالی میدان ارک تصمیم به ترک رادیو گرفت و دیگر به آن سازمان بازنگشت و تنها به فعالیتهای مطبوعاتی خود ادامه داد، ابرآویز از سال 1347 سازمان تبلیغاتی پرقدرتی را راهاندازی کرد که این سازمان تا زمان پیروزی انقلاب در سال 1357 پابرجا بود، در طی این دوره ابرآویز به واسطه فعالیتهای موفق تبلیغاتی فرهنگیاش در زمینه جمعآوری کمک برای زلزله بوئین زهرا موفق به دریافت جایزه جهانی تبلیغات از سازمان بین المللی تبلیغات، IAA، میشود.
وی در تابستان سال 1357 که برای ثبت اختراعی به انگلیس سفر کرده بود، از طریق تلویزیون از اخبار انقلاب ایران مطلع شد و خود را به سرعت به ایران رساند، او با مشورت گرفتن از رهبران انقلاب، شهید دکتر بهشتی، حضرت آیت الله خامنهای و آیت الله هاشمی رفسنجانی تصمیم گرفت بضاعت هنری خود و سازمان تبلیغاتی باتجربهاش را در پیشبرد اهداف انقلاب به خدمت بگیرد، ابرآویز اعضای گروه سرود خود را با همفکری شهید دکتر مفتح و مرحوم طالقانی از جوانانی که در مجالس این بزرگواران شرکت داشتند، انتخاب و فعالیت خود را شروع کرد.
وی در اوج روزهای حکومت نظامی رژیم طاغوت با هزینه شخصی خود استودیوی موسیقی اجاره کرد، اعضای گروه سرود را در آنجا گرد آورد و به شکل مخفیانه و به دور از چشم نیروهای اطلاعاتی و نظامی رژیم، به تولید و ساخت سرودهای انقلاب پرداخت، از این لحاظ شاید بتوان گفت که او در کنار رادیو و تلویزیون و ارشاد آن زمان، تنها تهیه کننده مستقل هنر انقلاب محسوب میشد که با هزینه شخصی آثار و محصولات متنوع هنری را به تولید میرساند اما کسی او را چندان در صحنه نمیدید.
حاصل این دوره از فعالیتهای ابرآویز و گروه وی، تولید 18 کاست موسیقی انقلابی ماندگار در ماههای منتهی به پیروزی انقلاب بود؛ سرودهایی که بعضاً با ذائقه و هنرمندی خود وی در مقام شاعر و تنظیمکننده به گوش مردم رسید و جاودانههایی همچون «بوی گل سوسن و یاسمن آید»، «معمار و طراح حرم» و «سمفونی 17 شهریور» را آفرید، طنین صدای او در قطعه طراح حرم تا همیشه در گوشهای مخاطبان خواهد ماند که مؤمنانه میخواند: «لاتخف مسلمان... لاتخف» آثار او ویژگی هنری بارزی داشت و آن هم این بود که از شعارهای مردم در موسیقی خود الهام میگرفت، سرودهای وی ارکستر نداشت و شعارهای مردمی تنها با سنج و طبل بیان میشد؛ به شکلی که با ضرب صدای سنج، صدای مرگ بر شاه به گوش میرسید.
سرودهای خاطرهانگیزی که ابرآویز در طی شش ماه مانده تا پیروزی انقلاب تولید کرد، نه تنها تا ماهها پس از پیروزی انقلاب از رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی ایران بازپخش میشد و به مردم مبارز ایران روحیه و انگیزه میبخشید، بلکه هنوز هم که هنوز است هر گاه که پخش میشود برانگیزاننده احساس و یادآور آن روزهای خدایی است، سرودهایی که به اذعان رسانههای غربی به اندازه یک سپاه برای انقلاب ایران اثر داشتند.
ابرآویز در سالهای پس از پیروزی انقلاب چند سالی در خارج از کشور زندگی کرد و چند سال قبل به ایران بازگشت و برای مدتی مشاور فرهنگستان هنر بود، وی در سال های اخیر به تنهایی زندگی می کرد و از تنهایی رنج میبرد، خوشبختانه خاطرات و زندگی هنری او در سالهای اخیر به همت واحد تاریخ شفاهی «دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی» به صورت تصویری ضبط و ثبت شده است و قرار بود در ایام فجر امسال با حضور خود ایشان کتاب خاطرات او رونمایی شود.
روح این هنرمند پیشکسوت و خاطرهساز انقلاب صبح روز پنج شنبه 23 آبانماه مصادف با عاشورای حسینی در سن 75 سالگی دار فانی را وداع گفت.
درد رونمایی میشود
کتاب درد نوشته صادق کرمیار دوشنبه 27 آبان با حضور جمعی از فرماندهان هشت سال دفاع مقدس در باغ موزه دفاع مقدس رونمایی میشود.
مراسم رونمایی کتاب درد نوشته صادق کرمیار مدیر کارگاه قصه و رمان حوزه هنری با حضور جمعی از نویسندگان و مسئولان فرهنگی و فرماندهان ارشد هشت سال جنگ تحمیلی در تالار هویزه باغ موزه دفاع مقدس برگزار میشود.
رمان «درد» با محوریت مبحث اطلاعات و عملیات جنگ اطلاعاتی بین ایران و عراق، رشادتهای روزهای دفاع مقدس را به خصوص در فاصله سال 1363 تا پذیرش قطعنامه روایت میکند.
جدیدترین اثر تولیدی بنیاد ادبیات داستانی با شمارگان 2500 نسخه در 416 صفحه با قیمت 19500 تومان از سوی انتشارات عصر داستان به بازار نشر میرود.
توزیع آلبوم موسیقی «خطبهخوان رستاخیز» آغاز شد
توزیع آلبوم موسیقی «خطبهخوان رستاخیز» به تهیه کنندگی حوزه هنری کرمان آغاز شد.
آلبوم فاخر «خطبهخوان رستاخیز» با موضوع خطبه امام سجاد(ع) که توزیع آن از 11 آبان ماه آغاز شده، تاکنون در استان کرمان بیشتر از 480 نسخه به فروش رسیده است.
این آلبوم در تهران نیز تاکنون در حدود یک هزار نسخه به فروش رفته و کار توزیع کشوری آن توسط مرکز موسیقی حوزه هنری از هفته آینده آغاز میشود.
عوامل تولید خطبهخوان رستاخیز را آهنگساز پیروز ارجمند و بهنام صبوحی، شاعر محمدحسین کاظمزاده، آواز علیرضا وکیلیمنش، امیرحسین مدرس و محمدرضا ابراهیمیاعلم، تعزیهخوان رضا حیدری، مدیر تولید عباس سالاری ،صدابرداران بهنام صبوحی و فیصل هوری، طراحی گرافیک محمدرضا هاشمینژاد تشکیل میدهند.
همچنین شیاعبدالله، محمد ثمین، حلث سلاح، خدیر حسین، شاخاوان احمد، سید احمد روان زری، علی جعفری و میثم مروستی(ویلن، ویلنآلتو)، کریم قربانی و مکریان احمد(ویلنسل)، علیرضا خورشیدفر(کنترباس)، پریچهر خواجه و ذانا انور(قانون)، کژن خدیر(عود)، شهرام رکوعی(فلوت)، ایرج وزیری کاوالا بهنام صبوحی(پیانو) پیروز ارجمند(دف، سهتار)، عباس صالحی(ترومپت) پاشا هنجی (نی) نوازندگان این آلبوم عاشورایی هستند.
امیرحسین مدرس، علی همت و حسین عرفانی گویندگان این اثر بودند و صدابرداری آلبوم خطبهخوان رستاخیز نیز در استودیوهای روژ عراق و بهنام ایران انجام شده است.
نمایشگاه عکس عاشوراییان امروز شنبه 25 آبانماه ساعت 17 در گالری 1 و 2 خانه عکاسان ایران افتتاح میشود.
همزمان با ایام محرم و سوگواری حضرت سیدالشهدا(ع) از سلسله نمایشگاههای دورهای خانه عکاسان ایران با عنوان عاشوراییان امروز شنبه 25 آبانماه ساعت 17 در گالری 1 و 2 خانه عکاسان ایران افتتاح میشود.
در این نمایشگاه نزدیک به 80 اثر از عکاسان ایرانی با موضوع مراسمها و آیینهای عزاداری ویژه ماه محرم به نمایش گذاشته خواهد شد.
لازم به ذکر است که این نمایشگاه از 26 آبان ماه الی 5 آذرماه برپا است و علاقه مندان جهت بازدید از آن میتوانند از ساعت 9 الی 19 روزهای یاده شده به گالری 1 و 2 خانه عکاسان ایران، واقع در خیابان سمیه، نرسیده به حافظ، حوزه هنری مراجعه کنند.
رندان تشنه لب از واقعه کربلا میگویند
یازدهمین شب شعر عاشورایی رندان تشنه لب یکشنبه 26 آبانماه ساعت 17 و 30 دقیقه در تالار سوره حوزه هنری برگزار میشود.
یازدهمین شب شعر عاشورایی رندان تشنه لب امسال نیز با فرا رسیدن ایام ماه محرم و شهادت امام حسین(ع) و یاران با وفایش با حضور شاعران پیشکسوت و جوان کشورمان در تالار سوره حوزه هنری برگزار میشود.
در این مراسم شاعران طنزپردازی که در شب شعرهای در حلقه رندان به شعرخوانی میپرداختند حضور مییابند و از عشق و ارادت شان به امام حسین(ع) میگویند و درباره واقعه عظیم کربلا تازه ترین اشعارشان را قرائت میکنند.
شاعران آیینی کشورمان همچون علی انسانی، یوسفعلی میرشکاک، عباسعلی براتی پور و ... نیز از دیگر مهمانان محفل عاشورایی هستند.
علاقه مندان به آن حضرت و اشعار آیینی و عاشورایی میتوانند در زمان یاد شده به حوزه هنری واقع در خیابان سمیه نرسیده به پل حافظ مراجعه کنند./966/د101/ی