تقابل اندیشهها مهمترین ویژگی عصر امام صادق است
حجت الاسلام علی حسنی، استاد حوزه و دانشگاه در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در ارومیه، با تسلیت سالروز شهادت امام صادق(ع)، اظهار داشت: عظمت امام صادق(ع) را همه علمای شیعه و سنی به ویژه امامان و عالمان بزرگ اهل سنت مانند ابوحنیفه و دیگر محدثان بزرگ جهان اسلام قبول و به آن اعتراف کردهاند.
وی تأکید کرد: علاوه بر اینکه شیعه امام صادق(ع) را به عنوان رییس مکتب شیعه می شناسد، عظمت ایشان در میان اهل سنت محرز است.
استاد حوزه و دانشگاه ارومیه افزود: اوضاع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دوران امام صادق(ع) از اهمیت ویژه ای برخوردار است و ایشان در یک شرایط ویژه و استثنایی قرار داشتند که چنین شرایط، فرصت و زمینه برای هیچ یک از امامان معصوم(ع) پیش نیامده بود.
حجت الاسلام حسنی گفت: از یک طرف از لحاظ سیاسی دوره ضعف و تزلزل بنی امیه و از طرف دیگر دوره فزونی بنی عباس است که تازه می خواستند بر سر کار آیند و در حدی نبودند که بتوانند برای اهل بیت(ع) مشکل درست کنند.
وی اضافه کرد: درگیری بین بنی امیه و بنی عباس سبب شده بود که بهترین فرصت برای امامان باقر و صادق(ع) فراهم شود و میدان عمل به دست این بزرگواران و جانشینان به حق خداوند در زمین بیافتد و ایشان از این فرصت پیش آمده بهترین استفاده را کردند.
حجت الاسلام حسنی تقابل اندیشه ها را مهم ترین ویژگی عصر امام صادق(ع) دانست و گفت: از طرف دیگر عصر امام صادق(ع) عصر آزادی اندیشه ها بود و علومی که به وسیله ادیان دیگر، غیر مسلمانان و یا تازه مسلمانان از ادیان دیگر مانند یهودیت و مسیحیت وارد علوم دینی شده بود، سبب شد تا شرایطی ویژه به وجود آید.
وی افزود: امام صادق(ع) توانستند دانشگاه بزرگ جعفریه را در بین فرقه های زیادی که در آن زمان به وجود آمده بودند تاسیس و چهار هزار شاگرد را در این دانشگاه تربیت کنند.
استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: در بین شاگردان ایشان افرادی چون هشام بن حکم، محمد بن مسلم، ابان بن تقلب، هشام بن سالم، مومن طاق، مفضل بن عمر و جابربن حیان از دانشمندان عصر خود بودند و در بین اهل سنت ابوحنیفه دو سال از مکتب امام صادق(ع) بهره بردند و دیگر عالمان سنی نیز به طور غیر مستقیم علوم خود را از فرزند رسول اکرم(ص) و امام ششم ما دریافت کرده اند.
وی اضافه کرد: از ابوحنیفه نقل است «اگر این دو سال شاگردی امام صادق(ع) نبود من مرده بودم و به هیچ جایگاهی نمی رسیدم» و این نشان از وسعت دانشگاه امام صادق(ع) بود که شیعه و سنی هر دو گروه می توانستند از مکتب ایشان بهره ببرند.
حجت الاسلام حسنی گفت: بزرگان شیعه و سنی هر دو در مکتب امام صادق(ع) تربیت شده و رشد کرده اند هر چند که برخی از علمای اهل سنت بر خلاف نظر ایشان فتوا صادر کرده اند ولی باز اصل علوم خود را از آن حضرت دریافت کرده اند.
وی خاطرنشان کرد: امام باقر و امام صادق(ع) از شرایط جهانی و منطقه ای و داخلی که به لحاظ سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و نظامی به وجود آمده بود، بهترین استفاده را کردند و این یک درس بزرگی برای ما است.
استاد حوزه و دانشگاه به پیروزی انقلاب اسلامی اشاره و اعلام کرد: امام خمینی(ره) زمانی که شرق و غرب عالم با هم درگیر بودند و دو مکتب سوسیالیسم و کاپتالیسم در مقابل هم ایستاده بود، از فرصت پیش آمده استفاده کرده و انقلاب اسلامی را در ایران ایجاد کردند.
وی گفت: وقتی در دنیا درگیری بین اندیشه ها پیش می آید بهترین فرصت برای طرح اندیشه الهی و اسلامی در سطح جهانی به وجود می آید، وقتی در دنیا حکومت ارزشی تام وجود ندارد که بتواند مردم را به خود جذب کند بهترین فرصت برای ارائه مکتب و اندیشه اسلامی در سطح بین المللی است.
حجت الاسلام حسنی اضافه کرد: رفتار امام باقر و امام صادق(ع) در عصر خود و نوع استفاده ای که ایشان از این دوره جهت ترویج دین اسلام کردند، درسی است برای ما و آیندگان تا بتوانیم از برنامه و منش ایشان در عصر خود استفاده کنیم./936/ت302/ی