۲۸ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۱
کد خبر: ۴۴۴۷۵۲
تفسیر سوره احزاب(4)

توکل به خدا و تبعیت از ولی؛ عوامل پیروزی در جنگ احزاب

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با اشاره به درس آیات 7 و 8 سوره احزاب به مؤمنان، گفت: هر گاه منافقان، مشرکان، کافران و ملحدان در جهت از بین بردن نظام اسلامی دست به دست دهند، تا زمانی که توکل به خدا، ایمان، بصیرت، جهاد و ایستادگی مردم و رهبری بصیرت آفرین باشد، از دست دشمنان کاری ساخته نیست.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی، عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان در چهارمین جلسه تفسیر سوره احزاب در حرم مطهر امام رضا(ع) اظهار کرد: آیه هفتم این سوره «وَإِذْ أَخَذْنَا مِنَ النَّبِیِّینَ مِیثَاقَهُمْ وَمِنْکَ وَمِنْ نُوحٍ وَإِبْرَاهِیمَ وَمُوسَى وَعِیسَى ابْنِ مَرْیَمَ وَأَخَذْنَا مِنْهُمْ مِیثَاقًا غَلِیظًا» به عهد و میثاق پیامبران با خدا درباره انجام رسالتشان است.

وی با اشاره به اینکه حضرت محمد(ص) از نظر بعثت مؤخر است، اظهار کرد: خداوند در ابتدا ایشان را خطاب قرار می دهد که بیانگر عظمت شخص پیامبر است، سپس از پیامبران الوالعزم پیش از حضرت محمد(ص) را نام می برد که از تو همچنین از نوح، ابراهیم، موسی و عیسی بن مریم از همه پیمان محکمی در انجام رسالت خود گرفتیم.

هر گونه حقی دارای مسؤولیت است

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با اشاره به «وَأَخَذْنَا مِنْهُمْ مِیثَاقًا غَلِیظًا» در آخر این آیه گفت: منظور از میثاق غلیظ در این آیه تأکید بر پیمان و محکمتر بودن عهد و میثاق پیامبران اولوالعزم نسبت به انبیای گذشته است زیرا آنها صاحب شریعتند و رهبری و امامت جامعه را به عهده دارند و حق آنها نسبت مردم اطاعت است.

تولیت آستان قدس رضوی خاطرنشان کرد: هر حقی دارای تکلیف هست؛ به هر کسی اختیاری داده شد در مقابل تکلیف و مسؤولیتی هم برایش تعریف شد به طور مثال اگر پدر نسبت به فرزند حقی دارد، مسؤولیت و تکلیفی هم در قبال او دارد.

وی تصریح کرد: خداوند به یک سنّت الهی اشاره دارد که هرکدام انبیا بر مردم حق اطاعت پذیری از آنها است و خود نیز دارای مسؤولیت تبلیغ و هدایت انسانها هستند.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی خاطرنشان کرد: خداوند تنها با پیامبران عهد و میثاق نبست بلکه از آدما نیز پیمان توحید گرفته است که ربّ ما خدای متعال است و نباید از شیطان پیروی کنیم، مسؤولیت خطیر ما ربّانی زندگی کردن است.

وی در تفسیر آیه هشتم «لِیَسْأَلَ الصَّادِقِینَ عَنْ صِدْقِهِمْ وَأَعَدَّ لِلْکَافِرِینَ عَذَابًا أَلِیمًا» اظهار کرد: این آیه بیان م کند که از افراد صادق از صدق آنها سؤال می شود و کافران نیز دچار عذاب الهی می شوند.

عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان بیان کرد: از آنجا که در آیه قبل درباره انبیا سخن گفته شده است افراد صادق در این آیه را می توان به پیامبران نسبت داد؛ صادقان یعنی انبیای عظام الهی برای هدایت بشر نسبت به انجام مأموریت خطیری که به آنها داده شده است، مورد بازخواست الهی قرار می گیرند.

ایمان توأم با صداقت است

وی با بیان اینکه ایمان با صداقت توأم است، عنوان کرد: مصداق اکمل صادقان وجود مقدس نبی مکرم اسلام(ص) و امام و پیشوایان دین هستند و کافران که مقابل صادقان آمده، عذاب الیم به سراغشان می آید.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی خاطرنشان کرد: صدق و صادق بودن تنها بر راستگویی دلالت نمی کند بلکه راستگویی بخشی از صدق است؛ کسانی صدیق هستند که تمام وجود آنها جلوه صدق یعنی صدق در اندیشه، انگیزه، عمل و گفتار داشته باشند.

تولیت آستان قدس رضوی تصریح کرد: ملاک راستی تطابق اندیشه با اندیشه ولی خدا و عمل به عهد و میثاقی است که خداوند بسته ایم، است ولی برخی تنها در دل حب الهی دارند بلکه راستی و صداقت باید در عمل دیده شود.

وی ضمن یادآوری اینکه 17 آیه از این سوره مربوط به جنگ احزاب است، عنوان کرد: در سال پنجم هجری هنگامی که حکومت اسلامی از سوی نبی مکرم اسلام(ص) تشکیل شد کافران، یهودیان و منافقان علیه پیامبر(ص) و ریشه کن کردن دین با هم متحد شدند این سه گروه جمع کثیری از قبیله های دیگر را نیز با خود همراه کردند به طوری که تعداد نیروهای آنها تا ده هزار نفر بیان شده است.

حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با اشاره به امداد الهی اظهار کرد: تمام مسلمانان به تبعیت از رسول گرامی اسلام با ایمان، مقاومت در راه هدف و ایستادگی در برابر دشمن پیروز شدند که پس از آن پیروزی این آیه ناز شد؛ ای مؤمنان پیروزی را از آنِ خود ندانید و بر خود متذکر شوید که آن را ما فرستادیم.

فتنه 88؛ مصداقی از جنگ احزاب

عضو هیأت رییسه مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: مصداقی از جنگ احزاب جنگ تحمیلی عراق به ایران بود که تنها از سوی صدام نبود، صدام ظاهر جریان بود  بلکه کشورهای اروپایی و آمریکا به عنوان شیطان بزرگ عراق را با دادن امکانات نظامی، اطلاعات و پول علیه ایران متحد شده بودند.

وی فتنه 88 را نمونه ای از جنگ احزاب دانست و افزود: در سایر فتنه ها از جمله فتنه 88 نیز شرایط همینطور بود، سران کفر در شبکه های تلویزیونی به طور علنی اعلام وفاداری و حمایت از افراد شرور می کردند.

عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان ادامه داد: درسی که این آیات به ما می دهد این است که با ایمان، تلاش، ایستادگی، مقاومت و تبعیت از ولایت، احزاب و دشمنانی که مقابل ما صف آرایی کردند را ببینیم، همچنین رسانه ها و امپراتوریهای خبری دشمن که با همه عوامل علیه ما دست به دست هم داده اند.

تولیت آستان قدس رضوی تأکید کرد: امروز افراد مؤمن و با بصریت باید اگاه باشند، هر زمانی ممکن است منافقان، مشرکان، کافران و ملحدان در جهت از بین بردن نظام اسلامی دست به دست دهند، تا زمانی که توکل به خدا، ایمان، بصیرت، جهاد و ایستادگی مردم و رهبری بصیرت آفرین باشد به یقین هیچ کاری از دست دشمنان برنمی آید نه اینکه دشمنان نخواسته باشند، می خواهند ولی به حول و قوه الهی نمی توانند.

یادآور می شود، دومین دوره جلسات تفسیر قرآن کریم از سوی تولیت آستان قدس رضوی با محور سوره احزاب در ایوان مقصوره مسجد گوهرشاد برگزار می شود./201/1308/ب1

ارسال نظرات