تجاوزات منطقهای به عراق و افغانستان نشانگر بیاهمیتی به حقوق بشر است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کاظم غریبآبادی،معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در نشست تشریح اقدامات ایران در حوزه حقوق بشر که ظهر امروز در دانشگاه پیامنور تهران جنوب برگزار شد با اشاره به اینکه این سوال در این روز برای ما پیش میآید که آیا اسلام با حقوق بشر میانه دارد یانه؟ اظهار داشت: آنچه غرب در پاسخ به این سوال میدهد این است ایران و اسلام با حقوق بشر مخالف هستند که باید گفت که اسلام کاملا با حقوق بشر موافق است و ایران هم به آن اعتقاد دارد و نظر غرب کاملا اشتباه است.
وی ادامه داد: حقوق بشر به عنوان دغدغه برای کل جهان امروز به عنوان یک موضوع مورد توجه قرار گرفته است، البته این امر جای شکر دارد و این نگاه به عنوان یک دغدغه وظیفه کشورهایی که منادی حقوق بشر هستند را سنگینتر میکند.
معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه تاکید کرد: ابزار و سازکارهای موجود به خصوص معاهدات تدوین شده در حقوق بشر به خوبی تامین نشده است، امنیت یک حق بشری است اما شش دهه از تشکیل سازمان ملل میگذرد اما اینکه قانون حقوق بشر که در 1980 برپا شده است به خوبی اجرا شده است یا نه جای سوال دارد، زیرا در همین شش دهه چه تجاوزاتی از سوی کشورهای مدعی حقوق بشر شکل گرفته است.
غریبآبادی یادآور شد: تجاوزات منطقهای به عراق و افغانستان در خاورمیانه نشان از بیاهمیتی به حقوق بشر بوده و نشان میدهد که ساز و کارهای سامان ملل ناموفق بوده است، اگر مکانیزم حقوق بشر و اسناد آنها تاثیر گذار بوده باشد ما نباید شاهد این شرایط خشونت در جهان باشیم، اسلامهراسی که امروز در غرب موج میزند بیانگر آن است که اعتقاد راسخ به حقوق بشر وجود ندارد و این موضوع بازی دست مسائل سیاسی شده است.
وی افزود: در جامعه امروز شاهد نگاهی که متعالی به انسان بشود نیستیم، چالشهای امروز حقوق بشر زیاد است، در اصل حقوق بشر در پنج وجه مدنی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی قرار میگیرد که در این پنج حوزه باید همه چیز متعادل نگاه شود.
معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه با بیان اینکه غرب نگاهاش به حقوق بشر تنها سیاسی است، خاطرنشان کرد: در واقع غرب تنها کشورها را از بعد مدنی و سیاسی ارزیابی میکنند، انحصارطلبی در حقوق بشر نکتهای دیگر است به این معنا که غربیها معتقدند حقوق بشر را ما خلق کرده و ما میتوانیم با ابزارهای موجود خود کشورهای که منع حقوق بشر را میکنند اصلاح کنیم.
غریبآبادی ابراز داشت: غربیها اعتقاد دارند که حقوق بشر کاملا جهان شمول است، این در حالی است که تمام کشورها فرهنگها متنوعی دارند که با هم متفاوت است و باید به آنها توجه شود، البته در برخی موضوعات همه کشورها با یکدیگر موضوعات جهان شمول دارند، حال غربیها برخی موضوعات را میخواهند به کل دنیا تعمیم دهند.
وی گفت: برای نمونه غربیها بحث اعدام ندارند و معتقدند برای کالا قاچاق نباید حکم اعدام را برای مجرمین برید این در حالی است که ایران به اندازه کل دنیا کشفیات واردات قاچاق مواد مخدر دارد و نمیتواند مبارزه خود را مصون به غرب بداند، همچنین غرب برای بحث حقوق همجنس بازها موضوعاتی را تصویب کرده است که در غرب رواج دارد اما ما این قانون نداریم.
معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه بیان کرد: تبعیض در استفاده ابزاری از حقوق بشر در حوزه سیاسی سبب شده است که ایران را در شرایط فعلی از همین قانون مورد سو استفاده قرار دهند، این در حالی است که وضعیت حقوق بشر ما نسبت به کشورهای اطرافمان بهتر است، ما که در کشورمان آزادی انتخابات داریم و چرا کشورهایی که اطراف ما جنایت میکنند نباید قطعنامهای در مورد آنها صادر شود.
غریبآبادی اضافه کرد: کشوری که مستقل است و از نظر سیاسی با غربیها ارتباط ندارند و از غرب حمایت نمیکند در اصل کشوری فاقد حقوق بشر میشود، حمایت از سبک زندگی غربی دیگر چالش حقوق بشر است که غرب میخواهد فرهنگ متنوع دنیا را تحت تاثیر خود قرار دهد.
مبانی دینی در حقوق بشر
وی اظهار کرد: شورای عالی امنیت حقوق بشر تنها چندین بار پرونده کره شمالی را بررسی کرده اما عربستان که امروز منطقه را ناامن کرده است یا اسرائیل هیچکدام مورد بررسی قرار نگرفتهاند، دین اسلام در حوزه حقوق بشر بسیار پیشرفته است، دین اسلام به شان انسان بسیار احترام میگذارد در حالی که غربیها دو قرن پیش به این نتیجه رسیدند.
معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه تصریح کرد: فصل سوم قانون اساسی ما در 24 فصل حقوق ملت را ترسیم میکند و هیچ کشوری به اندازه ایران به حقوق شهروندی توجه نکرده است.
غریبآبادی گفت: ما هرچند وقتی وضعیت خود را نسبت به معهادات بینالمللی گزارش میدهد و ناقض تعهدات بینالمللی خود حتی در قبل از انقلاب نبوده است، میثاقین ایران قبل از انقلاب پذیرفته شده است اما ما با وجود اینکه حکومت جدید بروی کار آمده است نقض این تعهدات را نکردهایم و با توجه به این رویکرد جامع ایران یک راهبرد بر اساس چهار اصل ساختهایم.
وی ادامه داد: پاسخگویی به ادعا و اتهامات یکی دیگر از اقدامات ایران در عرصه حقوق بشر است، ما آماج حقوق بشر هستیم به همین منظور دو رویکرد برای ما مطرح بود، ابتدا اینکه نظام اسلامی چون مستقل است میتواند به این رفتار بینالمللی توجه نکند یا اینکه چون در جامعه جهانی هستیم برای وجه کشور خود باید به دنیا پاسخگو باشیم که ما در بخش دوم کار کردیم و همیشه به عنوان کشوری فعال اتهامات مختلف یک جانبه را پاسخگو بودهایم.
معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه عنوان کرد: حجم وسیعی در حوزه حقوق بشر ایران انجام داده است، مجمع اقلیتها شورای حقوق بشر هفته گذشته برگزار شد که اگر کشورها در حوزههای مختلف فعالیتی کرده باشند میتوانند گزارش کامل خود را به دهند، کشور ما نیز در این مجمع حضور پیدا کرد و اقدامات خود را ارائه داد.
پایش حقوق بشر در کشورهای دیگر
غریبآبادی گفت: تمرکز اساسی ایران روی کشورهای غربی است، امسال آمریکا و انگلیس در نگاه اصلی رصد کلی کشور ما بودهاند که منابع اطلاعاتی بدست آمده چاپ نیز شده است، منابع ما هم معتبر و با استفاده از خود منابع کشورهای هدف است.
معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه افزود: هر سه قوه در داخل تلاش زیادی برای حقوق بشر دارد، در قوه قضائیه هرکسی در مورد پروندهای نسبت به قاضی و صداقت پرونده میتواند مراجعه کند؛ سالی 1500ساعت آموزش به کارمندان شورای حل اختلاف و قوه قضاییه در همین راستا میدهیم.
غریبآبادی ادامه داد: در دولت منشور حقوق بشری که صورت گرفته است خوب بوده اما باید اجرایی شود، هرچه منشور حقوق بشر در سازمانها ایجاد شود ما گامهای بزرگتری برداشتهایم، در این راستا صدا و سیما برنامههای زیادی در جهت ترویج حقوق بشر داشته است، حق باید به همراه تکلیف ارائه شود، وظایف نظام و تکلیف آن هرچند در مقابل مردم سنگینتر است ولی مردم خود باید تکلیف خود را بدانند.
معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه عنوان کرد: هیچ کشوری نمیتواند در قالب حقوق بشر ادعای بهتر بودن کند، روشنگری و پاسخگویی توسط ایران صورت گرفته است، ایران در حقوق بشر توانسته خیلیها را در جامعه جهانی با خود همراه کند، ما اگر گزارشگر و بیانیه هم نداشتیم بازهم همین روند برای قابل پیشبینی بود.
وی در پایان گفت: تنوع فرهنگی در سازمان بینالمللی باید مدنظر قرار گیرد، همچنین مشارکت به صورت فعالانه، تلاش برای مکانیزم و گزارشگر بودن برای ایران در سازمان ملل و رعایت بیانیههای مجمع عمومی نیز یکی دیگر از موضوعات مهم است که باید مدنظر باشد./816/201/ب3