مدرسه علميه اي با يكصد مقاله علمي پژوهشي تحقيقي
مدرسه علميه امام خميني(ره) در بافت تاريخي شهر و در جوار بازار تاريخي كاشان فعاليت دارد و يكي از مدارس تاريخي و بزرگ ايران در عصر قاجار در دوره فتحعلي شاه قاجار است که بيش از ۲۰۰ سال از تاريخ بناي آن ميگذرد.
در کتاب قمنامه ‹‹کتابچه دارالمؤمنين کاشان›› آمده است، مدرسه سلطاني از بناهاي خاقان خلدآشيان است که مقصوره بسیار معتبر دارد و مباشر بناي آن ميرزا ابوالقاسم اصفهاني بوده که از جانب نظامالدّوله حاج محمد حسينخان اصفهاني در آن ولايت نيابت داشته است.
مدرسه امام خميني(ره) كاشان بزرگترين مدرسه علميه كاشان است كه پيش از اين به مدرسه سلطاني معروف و از بناهاي فتحعلي شاه قاجار است كه ساختمان آن از سال ۱۲۲۱ تا ۱۲۲۹ هجري قمري به سرپرستي ميرزا ابوالقاسم اصفهاني که از طرف حاجي حسينخان صدراعظم عهدهدار حکومت کاشان بوده احداث شده است و درادامه امر توليت و تدريس و تصدي موقوفات مدرسه نيز به حاج ملا احمد نراقي واگذار شده است.
اين مدرسه مشتمل بر ايوانهاي عالي و حجرات و صحن با صفاي مربع طولاني در وسط است، نماي با صفايي با باغچههايي كه در اطراف آبنما ساخته شده است چشم هر بيننده اي را به سوي خود خيره مي كند كه چهار ايوان در چهار سمت آن ساخته شده و يك آب انباري که چهل پله دارد و در تابستان هاي گرم و طاقت فرساي كويري كه وسايل سرمايشي نبوده طلاب اوقات فراغت و مرور دروس را از این فضا استفاده مي كردند.
حجت الاسلام علي نظاري مدير مدرسه علميه امام خميني(ره) كاشان، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري رسا دركاشان، با اشاره به فعاليتهاي اين مدرسه براي طلاب، گفت: مدرسه پيش از اين درس خارج را درسه سطح 1 و 2 و 3 داشته است و امروز نيز درس خارج حجت الاسلام والمسلمين شيخ حسين عرب با 10 تا 15 شاگرد با مبناي مستمسك داير است.
وي با اشاره اينكه در مدرسه امام خميني(ره) كاشان سطح يك نيز تدريس مي شود يادآور شد: چند سالي سطح دو برگزار نمي شد، اما سطح دو نيز داير شده است و حجت الاسلام محمدرضا اسلامي تبار و حجت الاسلام وحيدي و ديگران تدريس مي كنند.
حجت الاسلام نظاري ابراز داشت: در حال حاضر حدود 110 طلبه از سراسر كشور بندرعباس، چابهار، مشهد، شمال، كردستان و ايلام در حال تحصیل هستند كه از اين تعداد بين 10 تا 15 درصد طلاب اين مدرسه بومي كاشاني و اطراف كاشان هستند.
به گفته وي، مدرسه امام خميني(ره) كاشان به لحاظ آموزشي با معدل بالاي 17 است و به لحاظ پژوهشي نيز سال گذشته رتبه نخست شهرستان را كسب كرد و طلاب اين هر شش ماه ملزم به نوشتن يك تحقيق هستند و درصورت تأييد تحقيق هاي ارائه شده همه ساله به كنگره علامه حلي ارسال مي شود.
مدير مدرسه امام خميني(ره) كاشان ادامه داد: تاكنون حدود يكصد مقاله علمي، پژوهشي، تحقيقي از 110 طلبه مدرسه امام خميني(ره) كاشان ارسال شده است كه از اين تعداد بيش از 5 مقاله حائز امتياز شدند كه نشان دهنده آشنايي طلاب پايه يك و دو با روش تحقيق و پيشرفت مدرسه امام خميني(ره) و جزء مدارس برتر در سطح كاشان است.
حجت الاسلام نظاري تأكيد كرد: مدرسه اي كه بتواند يكصد مقاله علمي، پژوهشي، تحقيقي بنويسد چنين مدرسه اي آماده توسعه و پيشرفت علمي قوي است و به لحاظ عرضي نيز در مسير رشد است و اين در حالي است كه برخي مدارس طولي پيشرفت ميكنند اما مدرسه امام خميني(ره) كاشان هم در راستاي مباحث فرهنگي و بصيرتي و هم مسائل علمي و پژوهشي و حتي مسائل بهداشتي در حال پيشرفت است تا به عنوان سفيران سلامت باشند، هرچند كه طلاب بايد بر مبناي سلامت علمي وارد اين عرصه شوند.
به گفته وي، طلاب بايد در عرض با بينش مختلف و سياسي در بحث جريان شناسي توانمند و پاسخگو باشند از اين رو دوره هاي جريان شناسي را بدون تعصب و با مصداق و با برنامه برگزار شود.
مدير مدرسه امام خميني(ره) كاشان، تربيت طلاب جامعه الاطراف را از اهداف اين مدرسه اعلام كرد و ابراز داشت: طلاب بايد زمان شناس و با بصيرت باشند و نسبت به مسائل روز آگاه باشند و جوابگوي نسل امروز باشند چرا كه اگر نسبت به زمان بصيرت نداشته باشند خود به خود حذف مي شوند چرا كه اگر ما ابزار امروز را نشناسيم و ندانيم نمي توانيم اسلام را فراگيركنيم.
حجت الاسلام نظاري ادامه داد: تلاش ما در مدرسه امام خميني(ره) كاشان، تقويت مباحث سياسي و اقتصادي و فرهنگي با علوم روانشناسي و اجتماعي است كه مقدمات كار فراهم شده است و تلاش خواهيم كرد آن را روز به روز تقويت كنيم و پايه آن را محكم كنيم تا طلابي كه وارد حوزه مي شوند با آگاهي و نگاه دقيق تري به حوزه وارد حوزه شوند.
وی اظهار داشت: همانگونه كه فتواي فقيه با زمان فتواي او تغيير ميكند، طلبه نيز با شناختي كه از زمان دارد نگرش او نبايد خاص باشد بلكه بايد جامع باشد تا خداي نكرده اسلام گريزي ايجاد نشود.
مدير مدرسه امام خميني(ره) كاشان در ادامه به تاريخچه اين مدرسه نيز اشاره كرد و يادآور شد: مدرسه امام خميني(ره) كاشان پيش از اين با عنوان ‹‹مدرسه سلطاني›› بود، از زمان فتحعلي شاه قاجار ساخته شده است.
حجت الاسلام نظاري ادامه داد: گفته مي شود همسر فتحعلي شاه قاجار كه شخصي متدين و متعبدي بوده است به فتحعلي شاه قاجار مي گويد مي خواهم براي خود باقيات و صالحاتي را داشته باشم و بعد از مشورت به اين نتيجه مي رسد كه حوزه علميه را احداث كند.
وي افزود: گفته شده است اين مدرسه از مال و اموال فتحعلي شاه قاجار است و واقف اصلي آن نيز خود فتحعلي شاه قاجار است كه به كاشان آمده و مدرسه اي را در اين مكان بنام ملا احمد نراقي در سال 1210 قمري حدود 220 سال قبل بنا مي كند.
حجت الاسلام نظاري يادآور شد: زمان ملا احمد نراقي شيخ انصاري خاتم الفقها كه هنوز كتابهای او در سطح سه و چهار حوزه و دروس خارج تدريس مي شود حدود چهار سال در اين مدرسه نزد ملا احمد نراقي شاگردي مي كند.
به گفته وي، علماي بزرگي در زمان ملا احمد نراقي فرزندانش از جمله ملا محمد نر اقي و دامادهاي ايشان مرحوم نطنزي و بقيه علما در اين مدرسه حضور داشته و درس و بحث گسترش وسيعي داشته است.
مدير مدرسه امام خميني(ره) كاشان ادامه داد: اين مدسه يك دوره ركود را كه متولي آن اداره فرهنگ در زمان رضا شاه بر عهده داشته است تجربه كرده است به طوريكه آيت الله علم الهدي مي فرمايد، من ناظر بودم كه در مدرسه و مسجد رقص و آواز بوده و بازاري ها براي اينكه بارهای خود را ببرند اسب هاي خود را در حجرات مدرسه مي بستند به طوريكه مدرسه فرسوده و غير استفاده مي شود.
حجت الاسلام نظاري افزود: بعد از مدتي كه از حكومت محمد رضا شاه مي گذرد به دستور آيت الله بروجردي و امام خميني به آيت الله صبوري مأموريت داده مي شود تا به شهر خودش كاشان آمده و فعاليت خود را در اين مدرسه آغاز كند و بعد از پيروزي انقلاب اسلامي نيز آيت الله صبوري حكم مديريت آن را از امام دريافت ميكند.
وي گفت: براساس وقف نامه نوشته شده مرحوم ملا احمد نراقي متولي مدرسه، مدتي را مرحوم الهي از نوادگان مرحوم نراقي متولي مدرسه مي شود و بعد از ايشان، آيت الله صبوري و در ادامه آيت الله مدني، آيت الله امامت را به عنوان متولي مدرسه امام انتخاب كرد.
مدير مدرسه امام خميني(ره) كاشان يادآور شد: وقف نامه مدرسه امام خميني(ره) كاشان دقيق و مشخص است و در زمان فتحعلي شاه قاجار دهها مغازه در بازار كاشان وقف مدرسه مي شود ضمن اينكه سالانه بعد از آن نيز وقفياتي به آن اضافه مي شود./1307/پ201/ب1