هفته پر اتفاق در فضای کیهانی
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، در فضا روز بهروز اتفاقات بسیار هیجانانگیزی رخ میدهد که منجر به گشایش دریچهای از علم میشود که توسط آن میتوان به دستاوردهای بزرگی رسید. فضا، دنیای ناشناخته و سرشار از شگفتی است و بهطور مداوم حقایق جالب و خیرهکنندهای درباره آن کشف میشود. جهان با سرعت بسیار زیادی در حال تغییر و پیشرفت است. هر لحظه از فضا شاهد خبرهای تازه هستیم. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارشهای مختلفی در این حوزه به گوش خوانندگان رسیده که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
طولانیترین و قویترین لرزه مریخ شناسایی شد
کاوشگر «اینسایت» ناسا قویترین و طولانیترین زمینلرزه مریخ را شناسایی کرد.
کاوشگر اینسایت تاکنون دو زمینلرزه قوی را در مریخ شناسایی کرده که مقیاس بزرگی ریشتر هر دو بیش ۴ بوده است. این رخدادهای لرزهای در سمت دور سیاره سرخ به وقوع پیوسته و یکی از آنها رکورد طولانیترین زمینلرزه در مریخ را به نام خود ثبت کرده است. ابزارهای اینسایت، از زمان فرود بر سطح مریخ در آوریل ۲۰۱۹، تاکنون بیش از ۹۵۰ رخداد لرزهای را ثبت و شناسایی کرده است. این اطلاعات به دانشمندان کمک میکند تا درک بهترین از درون و بیرون سیاره سرخ داشته باشند. با این حال اکتشافات جدید اینسایت به نوعی منحصر به فرد به شمار میروند.
رویداد «S۰۹۷۶a» در ۲۵ آگوست ۲۰۲۱ شناسایی شد و مقیاس بزرگی ریشتر آن ۴.۲ بود. رخداد لرزهای دیگر «S۱۰۰۰a» نام دارد و ۱۸ سپتامبر ۲۰۲۱ اتفاق افتاده و مقیاس بزرگی ریشتر آن نیز ۴.۱ بوده است.
آنالیز اتمسفر ۲۵ سیاره به کمک هابل
محققان با کمک تلسکوپ فضایی هابل اتمسفر ۲۵ سیاره را بررسی میکنند.
گروهی از محققان در کالج لندن با استفاده از بزرگترین آرشیو دادههای موجود در خصوص اتمسفر یک سیاره فراخورشیدی، جو ۲۵ سیاره فراخورشیدی را تجزیه و تحلیل کردهاند. اکثر این دادهها از مشاهدات تسلکوپ هابل به دست آمده است. هابل که تسلکوپ فضایی ناسا و آژانس فضایی اروپاست، موفق به توصیف ویژگیهای ژرف ۲۵ سیاره فراخورشیدی شده است. این مطالعه منجر به کسب اطلاعات بسیاری در خصوص نحوه شکلگیری و شیمی این سیارات شده است. محققان طیف گستردهای از مشتریهای داغ را بررسی کردند تا اطلاعات کلیتری را در خصوص این نوع سیارات به دست آورند. مشتری داغ سیارهای گازی در ابعاد سیاره مشتری یا بزرگتر از آن است که فاصله بسیار کمی با ستاره خود دارند و به همین دلیل دمای بسیار بالایی دارند. تیم تحقیقاتی برای بررسی ان ۲۵ سیاره فراخورشیدی حجم عظیمی از دادههای آرشیوی شامل ۶۰۰ ساعت از مشاهدات تلسکوپ هابل و ۴۰۰ ساعت از رصد تلسکوپ فضایی اسپیتزر را بررسی کردند.
اولین مأموریت یک شرکت خصوصی به ایستگاه فضایی بینالمللی شکست خورد
اولین مأموریت شرکتهای خصوصی به ایستگاه فضایی بینالمللی پس از ۱۷ روز سقوط کرد.
۱۷ روز گذشته برای اولین بار یک مأموریت کاملا خصوصی به ایستگاه فضایی بینالمللی فرستاده شد، اما پس از گذشت چند هفته این مأموریت سقوط کرد.
این مأموریت خصوصی به دلیل آبوهوای بد زمین با تأخیر زیاد، امروز به زمین بازگشت. کپسول «اسپیساکس دراگن» امروز ساعت ۱:۰۶ دقیقه بعدازظهر به وقت شرقی در سواحل فلوریدا فرود آمد. مأموریت خصوصی «اکسیوم» (Ax-۱) در ۸ آوریل در فلوریدا به ایستگاه فضایی بینالمللی پرتاب شد. متخصصان این مأموریت بهطور مداروم بر ۲۶ محموله علمی نظارت میکردند و این اتفاق دور از انتظار بود.
محرک روباتیک لباسهای فضایی را راحت میکند
مهندسان بهتازگی لباسهای فضایی راحت با استفاده از محرکهای روباتیک طراحی کردهاند.
فضانوردان به این موضوع فکر میکنند که اگر روزی قرار باشد انسانها به فضا بروند باید لباسهای فضایی مدرن و هوشمند به تن داشته باشند. آنها معتقدند این لباس باید بهگونهای طراحی شود که از خدمه در برابر کاهش فشار محافظت کند. در حال حاضر لباسهای جدید توسط شرکت فضایی «اسپیس اکس» و «بوئینگ» طراحی شده است.
لباسهای فضایی جدید نیاز به قطعات جدید و هوشمند دارد. همچنین این لباسها باید از فضانورد در برابر خلاء، گرما، سرما و تشعشعات محافظت کند. بعضی از لباسهای فضایی دارای سیستم پیشرانش هستند. پیشرانش در واقع به معنای هل دادن یا راندن یک جسم به سمت جلو است. قابلیت تحرک از دیگر مزیتهای این لباسها است.
چند کهکشان در کیهان وجود دارد؟
کهکشانها، اجرام نجومی هستند که به صورت گرانشی به یکدیگر متصل میشوند.
کهکشانها دارای طیف گستردهای هستند و سیارات، ماهوارههای طبیعی، دنبالهدارها و سیارکها، ستارگان، گازهای بین ستارهای، غبار کیهانی و ماده تاریک در این طیف گسترده وجود دارند و در کنار یکدیگر توسط نیروی گرانشی قرار میگیرند و درنهایت به سمت یکدیگر جذب میشوند. این رویداد منجر به تشکیل یک سیستم میشود و آن را منظومه شمسی مینامند.
دانشمندان و کاوشگرهای فضایی توسط تلسکوپهای بسیار پیشرفته اطلاعات بسیار جالبی درخصوص تعداد کهکشانها جمعآوری کردهاند. آنها براساس یافتههای خود دریافتند که جهان مملو از کهکشان است. تلسکوپ فضایی هابل و فضاپیمای نیوهورایزنز تعداد متفاوتی از این کهکشانها را در کیهان تخمین زدهاند.
محققان در سال ۲۰۲۰ تخمین زدند که تقریبا ۲ تریلیون کهکشان در جهان وجود دارد. کهکشانها دارای ویژگیهای متفاوتی هستند. اخترشناسان چندین نوع کهشکان را با ظاهر فیزیکی متفاوت رصد کردند و این سیستم طبقهبندی «سیستم مورفولوژیکی کهکشان» نام دارد. ستارهشناسان برای این طبقهبندی از ویژگیهای بصری استفاده میکنند.
داغترین سیارهها در منظومه شمسی کدامند؟
مطالعات جدید نشان داده است زهره نزدیکترین سیاره به خورشید و داغترین سیاره محسوب میشود.
تمام سیارهها در منظومه شمسی به نوبه خود منحصر بهفرد هستند. سیارهها از نظر دما با یکدیگر یکسان نیستند و در دو دسته سردترین و گرمترین قرار میگیرند.
مطالعات جدید نشان داده است نزدیکترین سیارهها به خورشید گرمترین سیارات هستند. چهار سیاره درونی از جمله عطارد، زهره، زمین و مریخ گرمتر از سایر سیارهها به حساب میآیند.
بعضی از افراد فکر میکنند عطارد گرمترین سیاره محسوب میشود، زیرا نزدیکترین سیاره به خورشید است، اما داغترین سیاره نیست. عطارد بدون جو نمیتواند دمای سطح خود را تنظیم کند و در نتیحه دما با توجه به میزان و شدت نور خورشید تغییر میکند.
سیاره زهره دومین سیاره و در واقع داغترین سیاره در منظومه شمسی است. این سیاره در فاصله ۱۰۸ میلیون کیلومتری به دور خورشید میگردد و تقریبا میتوان گفت فاصله آن دو برابر فاصله عطارد از خورشید است.
سیاره زهره به زمین نسبت به خورشید نزدیکتر است، اما دمای سیاره زهره ۴۶۲ درجه سانتیگراد است؛ بنابراین داغی آن میتواند سرب را ذوب کند و موضوع جالبتر این است که تعداد ابرهای روی زهره آن را میتواند به سردترین سیاره تبدیل کند. سیاره زهره ۷۰ درصد از نور خورشید را منعکس کرده و ۳۰ درصد دیگر را جذب میکند.
انتهای پیام/۳۰۰۴/