رابطه جامعه منتظر و جهاد تبیین
کارشناس مهدویت خاطرنشان کرد: انتظار موعود، روحیه و رفتار جهادی برای نصرت امام زمان (عج) در نبرد نهایی حق و باطل و زمینهسازی برای حکومت مهدوی است.
حجت الاسلام حسین زاده با اشاره به تعریف سبک زندگی انسان منتظر تصریح کرد: در واقع سبک زندگی انسان منتظر، التزام به مجموعه رفتارهای جهادی برخاسته از اعتقاد به امام حی، حضرت حجت بن الحسن (عج) و انتظار دولت او در عصر غیبت است که با هدف زمینهسازی حکومت مهدوی بر اساس تعالیم اسلام شیعی صورت میگیرد.
وی تأکید کرد: برای شکل گیری جامعه منتظر به جهاد نیاز داریم، به عبارت دیگر انتظار یعنی جهاد کردن برای ایجاد جامعه منتظر که این جهاد در عرصههای مختلف باید تحقق یابد.
استاد مرکز تخصصی مهدویت مشهد ادامه داد: مسئله جهاد تبیین به صورت مکرر و متوالی از جانب مقام معظم رهبری بیان شده است؛ جهاد تبیین در واقع جهاد کبیری است که برای تحقق جامعه منتظر حیاتی و ضروری است.
وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که چگونه طلاب، مبلغان و اساتید میتوانند بین فرهنگ انتظار و جهاد تبیین ارتباط برقرار کرده و در عرصههای مختلف آن نقش ایفا کنند؟، اظهار کرد: اگر چه تلاش و مجاهدت برای ایجاد جامعه منتظر مخصوص گروهی خاص از جامعه نیست زیرا انتظار وظیفه همگانی است،. اما جهاد تبیین کار هر کسی نیست بلکه نیاز به علم و دانایی و بصیرت و مهارت کافی دارد. تبیینگری کار انبیاء است که آموزه های الهی و راه صحیح را با آن به انسان ها نشان داده اند.
وی اضافه کرد: طلاب، مبلغان و اساتید به عنوان بزرگ ترین و قوی ترین نیروی اجتماعی در جامعه منتظِر نقشی حیاتی در جهاد تبیین دارا هستند؛ برای اینکه جایگاه ایفای نقش طلاب و نحوه ارتباط بین دو عرصه مشخص شود باید عرصه های جهاد در زمینه تحقق جامعه منتظر مشخص شود.
استاد حوزه علمیه مشهد در توضیح عرصه های جهادی گفت: جهاد اکبر؛ مبارزه با امیال نفسانی است. جهاد کبیر؛ مبارزه فکری و فرهنگی با دشمنان دین و مهدویت است و جهاد اصغر؛ قتال و برخورد فیزیکی با دشمنان دین و مهدویت عنوان کرد.
برای شکل گیری جامعه منتظر به جهاد نیاز داریم، به عبارت دیگر انتظار یعنی جهاد کردن برای ایجاد جامعه منتظر که این جهاد در عرصههای مختلف باید تحقق یابد.وی دراین باره افزود: اگر چه جهاد تبیین در هر سه عرصه قابلیت دارد اما تعریف جهاد کبیر بیشتر با جهاد تبیین سازگاری دارد. برای شکل گیری جامعه منتظر به جهاد نیاز داریم، به عبارت دیگر انتظار یعنی جهاد کردن برای ایجاد جامعه منتظر که این جهاد در عرصههای مختلف باید تحقق یابد.
حجت الاسلام حسین زاده در ادامه به ویژگی های شخصی که می خواهد به وسیله جهاد تبیین در راستای جامعه منتظر تلاش کند اشاره کرد و ادامه داد: «تلاش حداکثری»؛ جهاد در لغت عربی از جهد گرفته شده به معنی تلاش در نهایت توان توأم با رنج است. «اخلاص»؛ جهاد در فرهنگ دینی فی سبیل الله است. «هدف والا و مقدس»؛ برای اعتلای دین حق و «مقابله با دشمن» درگیری با انواع موانع از جمله ویژگی های فردی جهاد تبیین با رویکرد ساخت جامعه منتظر است.