اهتمام به دیدگاه های رهبر معظم انقلاب در حوزه فقه سیاسی
به گزارش خبرنگار گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، حجت الاسلام و المسلمین سید سجاد ایزدهی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در سومین پیشهمایش از ششمین همایش کتاب سال حکومت اسلامی با موضوع معرفی و بررسی کتاب "فلسفه فقه سیاسی از دیدگاه حضرت آیت الله خامنه ای" که صبح امروز در تالار شهید بهشتی دانشگاه باقر العلوم علیه السلام برگزار شد، اظهار داشت: سالیان زیادی در حوزه فقه سیاسی و حکومتی فعالیت دارم و به این نتیجه رسیده ام که تا برخی مبانی حل نشود، مباحث علمی فقه حکومت سامان نمی پذیرید و تا مباحث پیشینه مباحث فقه سیاسی و حکومتی بیان نشود اختلافات علمی حل نخواهد شد.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در خصوص اهتمام به دیدگاه های رهبر معظم انقلاب در حوزه فقه سیاسی، اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب فقه را به عنوان منطق اداره کشور تلقی و برای اداره جامعه استفاده می کنند.
حجت الاسلام و المسلمین ایزدهی با توضیح معنای فلسفه علم، ابراز کرد: مراد از فلسفه علم، فلسفه ای است که مضاف به یک موضوع شود، فلسفه مضاف، به علم، هنر و موضوعات مختلف اضافه می شود و مشتمل به مباحثی مبتنی بر رئوس ثمانیه است و ناظر به روش شناسی، غایات، کارکردها و کار ویژه ها شکل می گیرد.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی سنخ فلسفه مضاف را پیشینی دانست و یادآور شد: غرض از فلسفه مضاف بازسازی علم با توجه به شرایط روز است تا کارآمدی پیدا کند؛ در مورد فلسفه فقه سیاسی باید توجه شود که فقه سیاسی سبقه تاریخی زیادی دارد و ناظر به اداره جامعه است، نطفه فقه با مباحث سیاسی منعقد شده و از آغازین روزهای که شریعت تبلیغ شد مباحث فقه سیاست وجود داشته است.
حجت الاسلام و المسلمین ایزدهی با تشریح جایگاه فقه سیاسی در نظام اسلامی، گفت: دغدغه دانشی منجر به تولید کتاب "فلسفه فقه سیاسی از دیدگاه حضرت آیت الله خامنه ای" شد تا این فعالیت علمی پشتوانه نظام جمهوری اسلامی باشد، اصل اینکه فقه سیاسی چیست؟ و تفاوت آن با موضوعات همسو چیست؛ مباحث بخش اول کتاب را تشکیل می دهد؛ مباحث بخش دوم کتاب، ماهیت فقه سیاسی است و مباحث منابع فقه سیاسی از بخش دیگر این کتاب است.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با تبیین اهمیت فقه سیاسی در بین دیگر علوم اسلامی، گفت: عواملی که می تواند تراز این گرایش را کاهش یا ترقی می دهد ذیل عوامل موثر بر فقه سیاسی در کتاب "فلسفه فقه سیاسی از دیدگاه حضرت آیت الله خامنه ای" ذکر شده است، امروزه تلقی درستی از فقه سیاسی صورت نگرفته است و وجه فارغ این مفهوم در حوزه فقه سیاست، مباحث مختلفی در حوزه فقه سیاسی است که سیاست داخلی و خارجی، مردم، آزادی و ... را شامل می شود.
حجت الاسلام و المسلمین ایزدهی با توضیح مباحث فقه حکومت، به تشریح فقه حکومتی پرداخت و اظهار داشت: با رویکر کلان و نگاه به حکومت کردن، نگاه به حوزه های مختلف فقه ناظر به جامعه است و حتی به مومن به عنوان شهروندی نگاه می کند که در جامعه اسلامی وجود دارد.