یادداشت؛
۱۲ فروردین روز جمهوری اسلامی و کار بزرگ امام خمینی

روز ۱۲ فروردین روز جمهوری اسلامی است که به همه پرسی جمهوری اسلامی آری یا نه و ۹۸/۲٪ مردم ایران به جمهوری اسلامی آری گفتند و انتخاب کردند، شناخته شده است، اما آنچه اهمیت دارد اینکه مفهوم و واژه جمهوری اسلامی از کجا طرح شد؟
به گزارش گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، روز ۱۲ فروردین روز جمهوری اسلامی است که به همه پرسی جمهوری اسلامی آری / نه و ۹۸/۲٪ مردم ایران به جمهوری اسلامی آری گفتند و انتخاب کردند، شناخته شده است اما آنچه اهمیت دارد اینکه ۵۰ روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی چگونه این اولویت در دستور کار کشور قرار گرفته است ؟ مفهوم و واژه جمهوری اسلامی از کجا طرح شد؟ و موافقان و مخالفان آن چه کسانی بودند ؟برگزاری انتخابات در این زمان کوتاه پس از پیروزی و مشارکت گسترده مردم چگونه محقق شده است ؟
چرا همه پرسی ؟
روز ۱۲ فروردین روز جمهوری اسلامی است که به همه پرسی جمهوری اسلامی آری / نه و ۹۸/۲٪ مردم ایران به جمهوری اسلامی آری گفتند و انتخاب کردند، شناخته شده است اما آنچه اهمیت دارد اینکه ۵۰ روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی چگونه این اولویت در دستور کار کشور قرار گرفته است ؟ مفهوم و واژه جمهوری اسلامی از کجا طرح شد؟ و موافقان و مخالفان آن چه کسانی بودند ؟برگزاری انتخابات در این زمان کوتاه پس از پیروزی و مشارکت گسترده مردم چگونه محقق شده است ؟
شروع ماجرای همه پرسی
مرحوم صادق طباطبایی، که از مجریان برگزاری رفراندوم بوده است، میگوید: ۱۲ روز از پیروزی انقلاب نگذشته بود که مرحوم حاج احمدآقا خمینی گفتند، امام میگویند رفراندوم باید هرچه زودتر برگزار شود. من با آقای دکتر صدر حاج سیدجوادی در وزارت کشور دیدار کردم و پیام امام را به ایشان دادم. وزیر کشور گفت ما الان تشکیلات سالم اداری در کشور نداریم. حتی پاسبانها نه میتوانند با لباس و اونیفورم سابق سرکار بروند و نه ابزار بیسیم و ماشین دارند، کلانتریها هم اکثر در روزهای آخر به شدت آسیب دیده است. در مراکز استانها و شهرها هم استانداران و فرمانداران هنوز مستقر و مسلط به اوضاع نشدهاند. انجام امر امام چند ماهی فرصت نیاز دارد. من مطلب را به احمد آقا طی یک تماس تلفنی اطلاع دادم. کمی بعد ایشان تلفن کرد و گفت امام میفرمایند، اگر کمی بجنبید، این کار انجام میشود. دو روز بعد احمدآقا مجددا زنگ زد و گفت امام میگویند قصه رفراندوم به کجا رسید؟ من گفتم مطلب تازهای ندارم.
همان شب به قم رفتم و اوضاع نامساعد را که منظور وزیر کشور بود برای ایشان شرح دادم و ضمنا گفتم آقا، حالا که دنیا شما و رهبری شما و این انقلاب به این عظمت را پذیرفته و به رسمیت شناخته است، چه نیازی به رفراندوم داریم؟ من مطمئن هستم اگر شما «جمهوری اسلامی» را به عنوان نظام سیاسی کشور اعلام کنید، هم مردم ما و هم دنیا آن را خواهند پذیرفت.
امام ره گفتند شما الان نمی فهمید !
ایشان در جواب گفتند شما الان نمیفهمید. پنجاه سال دیگر خواهند گفت با سوءاستفاده از احساسات مردم، نظام مورد نظر خود را بر مردم تحمیل کردند. نه حتما باید رأیگیری شود و دقیقا تعداد مخالف و موافق معین شود. من وقتی از قم برگشتم، آقای صدر تماس گرفت و مرا به وزارت کشور دعوت کرد. از آن تاریخ هر دوی ما در وزارت کشور شروع به کار کردیم.
تقریبا اواسط اسفند ۵۷ بود که احمد آقا گفت یک سری بیا قم و رفتم و گفت آقا پایش را کرده است توی یک کفش و گفته است که باید خیلی زود رفراندوم برگزار بشود برای جمهوری اسلامی.من دوباره به قم رفتم و به ایشان گفتم آقا خود شما نظام جمهوری اسلامی را اعلام کردهاید، این کافی است و دنیا هم که مشروعیت شما را قبول کرده است، این هیچ ایرادی ندارد. ایشان گفتند شما الان را نگاه نکنید، آن چیزی که در تاریخ میماند، واقعیتهای تاریخی است. شما سعی کنید که هر چه زودتر دولت این کار را برگزار کند.
تشکیل ستاد برگزاری رفراندوم
در عرض کمتر از ۳ روز یک ستاد برگزاری رفراندوم در وزارت کشور تشکیل شد و تقریبا بیستم اسفند بود که ستاد رفراندوم کل کشور تشکیل شد. آن موقع تشکیلات کشوری از هم پاشیده بود، استانداریها سر و سامان نداشت. بعضی از استانداران که به تازگی به محل کار خود اعزام شده بودند، مورد اعتراض اهالی بودند. استانداران هنوز مجال زیادی برای تسلط به کار پیدا نکرده بودند، در حوزههای کوچکتر فرمانداری و شهرستانها و بخشداریها نیز به همین شکل بود و سازمان منظمی که عهدهدار اجرای صحیح و بدون دغدغه رفراندوم بشود، وجود نداشت.
درخواست کمک از روحانیون معتمد امام
با وظیفه سنگینی روبرو بودیم و چارهای ندیدیم که یک جلسه مشترکی با روحانیون معتمد امام در مراکز استانها بگذاریم و از آنها تقاضا کنیم که تسهیلاتی را فراهم کنند. در این زمینه با کمک حاج احمد آقا با روحانیون سرشناس مراکز استانها مانند آقای صدوقی در یزد هماهنگیهایی کردیم.
بروز اختلافات بر گزینه پیشنهادی رفراندوم
دولت موقت سعی داشت کلمه «دموکراتیک» را به «جمهوری اسلامی» اضافه کند که با مخالفت جدی امام و نیروهای انقلابی مواجه گردید. بازرگان در مصاحبهای در تاریخ ۴ بهمن ۱۳۵۷ به این مساله اشاره کرد. نخستوزیر صراحتا از نظریه جمهوری دموکراتیک اسلامی پشتیبانی کرد و روزنامههای وابسته و نزدیک به گرایش او، به اظهارات وی دامن زدند، مثلا کیهان با تیتر درشت نوشت: «بازرگان: به جمهوری اسلامی، صفت دمکراتیک را باید اضافه کرد.»حاج سیدجوادی وزیر کشور دولت موقت حتی از بازرگان نیز قدم جلوتر گذاشت و گفت: «مناسب آن است که فقط مفهوم جمهوری دمکراتیک باشد تا در تدوین قانون اساسی بتوانیم آن را به هر شکلی در آوریم.»
امام خمینی شدیدا با نظریه دموکراتیک اسلامی به مخالفت برخاستند و آن را نشانی از نفوذ و نماد غربزدگی به حساب آوردند. ایشان فرمودند فقط «جمهوری اسلامی»، نه یک کلمه زیاد و نه یک کلمه کم. امام در پیام دیگری که در ۴ فروردین ۱۳۵۸ پخش گردید، صراحتا اعلام کردند که شما ملت ایران در انتخاب نوع حکومت آزاد هستید. یعنی میتوانید به هر نظام مورد دلخواه رأی دهید اما خود من به جمهوری اسلامی رأی میدهم. آیتالله مطهری نیز با اضافه کردن مفهوم دموکراتیک به «جمهوری اسلامی» موافق نبود و در این باره گفت: «... در عبارت جمهوری دموکراتیک اسلامی، کلمه دموکراتیک حشو و زاید است...»
امام اجازه داد رأی گیری ۲۴ ساعت تمدید شد
در اولین ساعات روز دهم فروردین رفراندوم آغاز شد. از اخبار و گزارشها و تصاویری که وجود دارد میزان شور و حرارت وصفناپذیر مردم، حتی اقلیتهای مذهبی کاملا پیدا است.مأموران وزارت کشور با صندوقهای سیار به بیمارستانها و زندانها هم میرفتند، از نکات جالب اینکه امیرعباس هویدا در زندان درخواست کرده بود رأی بدهد که برگه به او داده شد و او هم رأی آری به جمهوری اسلامی دادروز اول آنچنان تراکم جمعیت زیاد بود که به برخی مناطق، به خصوص مناطق مرزی تعرفه لازم نرسید و نزدیک غروب امام اجازه داد که ۲۴ ساعت دیگر مدت رأیگیری تمدید شود."
کارشکنی و خرابکاری در روز همه پرسی
باز هم گزارشهایی میرسید که گروههای ضد انقلاب چریکهای فدایی خلق و مجاهدین خلق اقداماتی کرده بودند و برگهها را از بین برده بودند. متأسفانه علیرغم تدابیر امنیتی در گنبد و ترکمن صحرا و سقز و سنندج و مهاباد نگذاشتند رفراندوم برگزار شود. حتی به اتومبیل هیات حسن نیت و نمایندگان آیت الله طالقانی هم حمله کردند که خوشبختانه به آنها آسیبی نرسید. در سنندج اکیپی شامل شش پزشک و سه پرستار که برای مداوای مجروحین رفته بودند مورد حمله قرار گرفته و کشته شدند.در حالی که نتایج آراء را از نقاط مختلف دریافت میکردیم، اطلاع دادند که چریکهای فدایی یا عدهای مسلح قصد دارند به ستاد انتخابات حمله کنند. عدهای از کارکنان ترسیده بودند(۱)
نتیجه رفراندوم
شرکتکنندگان: ۲۰ میلیون و ۲۸۸ هزار و ۲۱ نفر معادل ۸۹٪ مشارکت مردم
آرای مثبت: بیست میلیون و ۱۴۷ هزار و ۵۵ رأی معادل ۹۸/۲٪
و آرای منفی: ۱۴۰ هزار و ۹۶۶ رأی.
می بینیم که در ۵۰ روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی همه پرسی جمهوری اسلامی به رغم مخالفت و عدم آمادگی متولیان در دولت موقت و نداشتن و سازو کارهای رایج سیاسی از قبیل فعال شدن احزاب و تشکلهای سیاسی و وجود اولویت های دیگری در اداره عمومی کشور که به طور طبیعی در آغاز هر انقلابی در دستور کار کشور هست این آینده نگری و بلند اندیشی حضرت امام خمینی ره است که به همت و همراهی علما و روحانیون در سراسر کشور این همه پرسی برگزار شد و مشارکت محقق گردید و باز هم ذکاوت و صراحت امام راحل است که در گزینه رفراندوم تاکید می شود جمهوری اسلامی نه یک کلمه زیاد و نه یک کلمه کم .
(۱) از خاطرات مرحوم صادق طباطبایی
نویسنده: حجت الاسلام گنابادی نژاد
نویسنده: حجت الاسلام گنابادی نژاد
ارسال نظرات