آشنایی با سوابق ۶ نامزد حقوقدان شورای نگهبان

به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، با پایان یافتن دوره شش ساله عضویت سه حقوقدان شورای نگهبان در تیرماه سال جاری، رئیس قوه قضائیه، غلامحسین محسنی اژهای، شش نفر را برای انتخاب به عنوان اعضای جدید این شورا به مجلس شورای اسلامی معرفی کرد.
این افراد عبارتند از: سید بهزاد پورسید، ذبیحالله خدائیان، هادی طحان نظیف، محمدرضا صارمی، غلامرضا مولابیگی و محمدرضا صابر.
نمایندگان مجلس از میان این نامزدها، سه نفر را به عنوان حقوقدان شورای نگهبان برای یک دوره شش ساله انتخاب خواهند کرد. در ادامه با سوابق و رزومه این نامزدها بیشتر آشنا میشویم.
سید بهزاد پورسید متولد ۲۶ اردیبهشت ۱۳۴۵، دارای دکترای حقوق خصوصی از دانشگاههای شهید بهشتی و تربیت مدرس است. او سابقه استادیاری در دانشکده معارف اسلامی و حقوق دانشگاه امام صادق و پژوهشگاه قوه قضائیه را دارد و عضو هیأت علمی مرکز پژوهشهای شورای اسلامی بوده است. پورسید همچنین سابقه قضاوت دارد و پیش از این معاون قوانین مجلس یازدهم و قائممقام پژوهشگاه قوه قضائیه بوده است. در تیرماه ۱۳۹۹، محمدباقر قالیباف او را به عنوان معاون قوانین مجلس یازدهم منصوب کرد. همچنین از اواخر دی ماه 1400 پورسید به عنوان معاون حقوقی قوه قضاییه منصوب شد.
ذبیحالله خدائیان (زاده ۲ فروردین ۱۳۴۲) حقوقدان، سیاستمدار و مدرس دانشگاه است و در حال حاضر رئیس سازمان بازرسی کل کشور محسوب میشود. وی پیشتر سخنگوی قوه قضائیه بوده و فعالیت قضایی خود را از دادیاری آغاز کرده است. خدائیان ریاست دادگستری استانهای لرستان و فارس را بر عهده داشت و در سال ۱۳۹۳ معاون حقوقی قوه قضائیه شد. او همچنین ریاست سازمان ثبت اسناد و املاک کشور را بر عهده داشته و اجرای طرح کاداستر و اصلاحات در ثبت شرکتها را در کارنامه دارد. در شهریور ۱۴۰۰ به عنوان سخنگوی دستگاه قضا منصوب شد و از آبان ماه همین سال تا کنون نیز ریاست سازمان بازرسی کل کشور را برعهده دارد.
هادی طحان نظیف، متولد سال ۱۳۶۱ در دزفول، دارای مدرک دکتری حقوق عمومی از دانشگاه تهران است. او به سه زبان عربی، فرانسه و انگلیسی تسلط دارد و بیش از ۳۰ مقاله و ۱۸ کتاب حقوقی منتشر کرده است. طحان نظیف در حوزه حقوق اساسی، برنامه و بودجه و حقوق اداری سابقه تدریس و سخنرانی دارد.
در تیرماه ۱۳۹۸ توسط رئیس وقت قوه قضائیه به عنوان یکی از گزینههای حقوقدان شورای نگهبان به مجلس معرفی و به عنوان جوانترین عضو انتخاب شد و از تیرماه ۱۴۰۰ به عنوان سخنگوی شورای نگهبان منصوب شده است.
محمدرضا صارمی رئیس حوزه ریاست قوه قضائیه است که توسط محسنی اژهای به مجلس معرفی شده است. وی از مرداد ۱۴۰۰ این سمت را بر عهده دارد و پیش از آن مشاور قضایی رئیس قوه، قاضی دیوان عالی کشور، معاون بررسی و امور ارجاعی معاونت اول قوه قضائیه، رئیس دفتر دادستانی کل کشور و فرمانده مرکز مقاومت بسیج قوه قضائیه بوده است. وی همچنین کتاب «دیپلماسی قضایی» را تألیف کرده و در سال ۱۴۰۲ از تدوین سند دیپلماسی قضایی با کشورهای آبی و خاکی خبر داده است.
غلامرضا مولابیگی متولد ۱۳۵۴ در شهرستان رزن استان همدان، دارای دکترای حقوق است. او سابقه قضاوت، مدیریت در دیوان عدالت اداری و مسئولیتهای متعددی از جمله ریاست هیأتهای تخصصی کار و تامین اجتماعی و آموزشی فرهنگی دیوان عدالت اداری را دارد. مولابیگی در سال ۱۴۰۰ به عنوان یکی از شش حقوقدان شورای نگهبان معرفی شد و از تألیفات او میتوان به کتابهای تخصصی حقوقی در حوزه صلاحیت دیوان عدالت اداری و حقوق مالیاتی اشاره کرد.
محمدرضا صابر، متولد ۱۳۳۸ دزفول و جانباز جنگ تحمیلی است. او از سال ۱۳۶۰ وارد دستگاه قضایی شده و سابقه دادیاری، جانشینی دادستان، عضویت و ریاست شعب دیوان عالی کشور و همچنین ریاست شورای داوری سازمان بورس را در کارنامه دارد. صابر هماکنون عضو شورای علمی و کمیسیون حقوقی دیوان عالی کشور است.
با پایان دوره اعضای فعلی شورای نگهبان، این شش نفر برای انتخاب به عنوان اعضای جدید حقوقدان این شورا به مجلس معرفی شدهاند تا پس از بررسی و رایگیری، سه نفر به عضویت شورای نگهبان درآیند و نقش مهمی در نظارت بر قانونگذاری و انتخابات کشور ایفا کنند.