مطالبات مقام معظم رهبری در موضوع علوم انسانی منتشر شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کتاب مطالبات مقام معظم رهبری در موضوع علوم انسانی از سوی مؤسسه فرهنگی فجر انقلاب اسلامی و با حمایت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به چاپ رسیده است.
علوم انسانی به عنوان یکی از علوم وارداتی غربی که زیربنای بسیاری از امور کلان جامعه است و تأثیر به سزایی در نحوه اداره کشور دارد از مهمترین حوزههایی است که جامعه علمی و خصوصا جامعه دانشگاهی کشور همچنان مبتلابه تبعات عقلی آن است و یکی از مصادیقی است که رهبر معظم انقلاب نسبت به انجام تغییرات بنیادی نسبت به آن تأکیدات فراوانی داشتهاند.
مجموعه حاضر فرازهایی از بیانات رهبر معظم انقلاب است که حول محور علوم انسانی و در هفت فصل
مفاهیم اساسی، وضعیت فعلی علوم انسانی، ضرورت تغییر وضعیت موجود، نظام اسلامی بستری مناسب برای تغییر، جهتگیریها و اهداف، موانع و چالشهای پیشرو و راهکارها تهیه و تدوین شده است.
ارتباط منسجم سرفصلها و مطالب و همچنین رعایت ترتیب موضوعی را میتوان از ویژگیهای مهم این اثر برشمرد به گونهای که راه روشنی را با هدف کاربردی شدن مطالب، در پیش روی مخاطب میگذارد و فرمایشات روشنگرانه رهبر معظم انقلاب که در آن نقش بسته است، در تحقق اهداف یاد شده نقش مؤثری خواهد داشت.
فصل نخست مطالبات مقام معظم رهبری در موضوع علوم انسانی بیان مفاهیم اساسی است که رسیدن به کمال هدف نهایی خلقت انسان، نقش علم در رساندن انسان به هدف نهایی خود، ضرورت هدایت علم توسط دین، علوم انسانی بخشی از علوم و ضرورت پایهریزی علوم انسانی بر مبنای قرآن را در برمیگیرد.
دینی نبودن مبانی علوم انسانی در غرب، ورود و ترجمه علوم انسانی غربی به کشور، رابطه ورود علوم غربی با تهاجم فرهنگی و آثار منفی علوم انسانی در جوامع انسانی از جمله مطالب فصل دوم این اثر با عنوان وضعیت فعلی علووم انسانی است.
ضرورت تغییر وضعیت موجود عنوان فصل سوم اثر است که در آن ضرورت ترویج علم، ضرورت ایجاد خودآگاهی علمی، ایجاد خودآگاهی جمعی در محیطهای علمی، لزوم تحول در علوم انسانی بر مبنای تفکر دینی و معنویت و ایجاد خودباوری در زمینه پیشرفت علم به چشم میخورد.
فصل چهارم تبیین عنوان نظام اسلامی بستری مناسب برای تغییر میپردازد و عقبماندگی علمی کشور قبل از انقلاب، انقلاب اسلامی و ایجاد زمینه جنبش علمی در کشور، شکسته شدن هیمنه علمی غرب، بالا بودن سطح استعداد ایرانیها و مورد حترام بودن دانشگاه و دانشجو را مورد بررسی قرار میدهد.
احیای پیشینه علمی درخشان کشور، جبران عقبماندگیهای علمی، به دست آوردن اعتماد به نفس و عزت ملی، دستیابی به اقتدار علمی در برابر دشمن، ضرورت بومیسازی علم، تبدیل کشور به مرجعیت علمی در جهان، دستیابی به رتبه اول علمی در منطقه، قرار گرفتن در قله تمدن بشری، اعتلای بشریت و احیای عدالت و ایجاد منفعت برای بشرکت از مطالب فصل پنجم این اثر است.
در فصل ششم میخوانیم: «رایج بودن شیوه نادرست در نقد علوم انسانی، آی اس آی چالشی در پژوهشهای علوم انسانی، بیتوجهی به نهضت آزاداندیشی، عدم سرمایهگذاری و تلاش در پیشرفت علم، مانع بودن دشمن، خطر انحراف نخبگان، نبود نقشه جامع علمی کشور، رواج سیاستبازی در سازمان نخبگان، ورود افراد بیسواد به عرصه نوآوری، حضور اساتید منحرف در دانشگاهها، برداشت نادرست از رابطه علم و فرهنگی غربی و تهی شدن دانشگاه از معنویت».
فصل هفتم راهکارهایی را در موضوع علوم انسانی ارایه داده است که تولید علم و جنبش نرمافزاری، نهضت آزاداندیشی، تدوین نقشه جامع علمی کشور و ویژگیهای شخصیتی مورد نیاز در تولید علم را میتوان از آن جمله برشمرد و البته در هر بخش موضوعهای دیگری مطرح و تبیین شده است.
گفتنی است، کتاب مطالبات مقام معظم رهبری در موضوع علوم انسانی در قطع رقعی، 150 صفحه با شمارگان پنج هزار نسخه و به قیمت یک هزار و نهصت تومان از سوی مؤسسه فرهنگی فجر انقلاب اسلامی منتشر شده است. /920/ن601/ع